I et blomstrende kulturlandskap, omgitt av mektige fjell på den ene siden og det dundrendehavet på den andre, snirkler Nasjonal Turistveg Helgelandskysten seg hele 433 kilometer og seks fergeturer oppover kysten, fra Holm syd for Brønnøysund til Godøystraumen ved Bodø.

Familien på roadtrip langs Nasjonal Turistveg Helgelandskysten. Foto: Ronny Frimann

Underveis er turen spekket med høydepunkt: det imponerende Petter Dass-museet, hullet i Torghatten, arkitekttegnede rasteplasser og utkikkspunkt som Ureddplassen og Gildeskål, de UNESCO-vernede Vegaøyene, Norges nest største isbre Svartisen og verdens største tidevannsstrøm Saltstraumen.

LES OGSÅ: NORGES BESTE STRENDER

Turen går fra skjærgård i sør til fjorder og fjell i nord, og underveis krysser man Polarsirkelen på 66 grader nord.

De vakre Vegaøyene er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: Ronny Frimann

Dette er selve indrefileten av Nord-Norges kyst, og den som synes det kan bli litt for folksomt i Lofoten vil finne mye av den samme naturen, med mindre folk, her lenger sør i Nordland. 

Og ikke minst kunst, design og arkitektur i verdensklasse.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

Nordlands trompet

For er det noe som skiller våre nasjonale turistveger fra «vanlige» veier, er det alle de unike rasteplassene, monumentene, utkikkspunktene og toalettene som Statens Vegvesen har brukt millioner av kroner på å sette opp.

Norges fineste utedo? Ureddplassen er en del av Nasjonale turistveger-prosjektet, og ligger ved Kystriksveien i Gildeskål kommune. Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen

De ligger gjerne spektakulært til, med storslagen utsikt eller intim kontakt med naturen. 

LES OGSÅ: DANSK SLOTTSFERIE

For vår del ligger de beste utkikkspunktene lenger nord på ruta. Men den Snøhetta-tegnede hovedbygningen til Petter Dass-museet på Alstadhaug er en god start. Dikterpresten er mest kjent for sin beskrivelse av den nordnorske naturen og midnattssola i dikterverket Nordlands trompet, og hans salmer fra 1600-tallet blir fortsatt sunget i norske kirker.

Lyden av måkeskrik er den ultimate lyden av sommer. Foto: Ronny Frimann

Før dikterbesøket har vi allerede passert et par av naturens egne arkitektoniske underverk, det underlige hullet i Trollhatten, og de nydelige Vegaøyene som er verdt en hel rundreise i seg selv.

Petter Dass-museet ligger bare to mil sør for Sandnessjøen og like ved toppturparadiset De sju søstre. Etter mange mil og timer i bil, passer det ypperlig å strekke litt på beina.

Det Snøhetta-designede Petter Dass-museet formidler historien om den store dikterpresten. Foto: Lindman Photography

For selv om de 433 kilometerne kan kjøres på bare et par dager, handler hele opplevelsen om å bruke god tid og ta fine avstikkere underveis. 

De sju søstre

De syv søstre har alltid vært et av de mest populære turområdene i Nordland. Foto: Torild Moland

– Vi tar alle sju, sier ungdommen optimistisk og titter opp på toppene som til sammen er kjent som De sju søstre. Majestetisk vokser fjellene opp av havet, syv topper på rundt tusenmeteren hver. Egentlig var det åtte søstre som danset og ble til stein, men den ene flyktet med Hestemannen hakk i hæl. Så sier i alle fall sagnet. 

Og visst går det an å ta alle sju. Den raskeste har til og med gjort det på under fire timer, selv om det er en drøy tur på 26 kilometer, sju topper og 3525 høydemetre. 

LES OGSÅ: 10 NORSKE TURKLASSIKERE

Så de to toppene i Dronningruten er nok et mer realistisk mål. Dette er nemlig en super dagstur, av det brattere slaget, og en av Dronning Sonjas favoritturer. 

Hvor mange av de syv toppene klarer du? Foto: Torild Moland

Turen starter med den høyeste toppen først – Botnkrona på 1072 moh. Til å begynne med går det slakt oppover på en god sti, med havet og Dønnamannen der ute i ryggen. Men etterhvert blir det brattere, et par steder så bratt at det henger tau ute som man kan dra seg oppover med.

Da vi nærmer oss toppen av Botnkrona kommer tåka sigende inn, og vel oppe på toppen ser vi knapt lenger enn til fingertuppene. Typisk – og her som man egentlig kan se både Vegaøyene, Torghatten og på en god dag til og med Lofoten.

Nasjonal Turistveg Helgelandskysten er 433 kilometer lang og går både langs fjord og fjell. Foto: Torild Moland

Kanskje vi har mer hell på neste topp.

– Vi rekker i hvert fall fire, konkluderer ungdommen etter en rask titt i kartet. 
– Vi får se, mumler resten av følget, vel vitende om at det for lengst er blitt lunsjtid, og det er fortsatt et stykke både ned og opp igjen. 

Det ble med to. Og en bedre middag inne i Sandnessjøen. 

Bil og ferje

På dag tre fokuserer vi på kjøreturen og rasteplasser. Fra Sandnessjøen er det bare et par timer til den nydelige rasteplassen Hellåga, men med ferjetur fra Levangen til Nesna, fotostopp og somling underveis klarer vi fint å bruke tre. Derfor er det akkurat lunsjtid når vi svinger inn på den nydelige rasteplassen.

Det blir noen ferjeoverganger på bilturer i Norge. Foto: Ronny Frimann

Designrene trapper tegnet av Landskapsfabrikken fører ned til fjæra, hvor det også er satt ut stramme benker der man kan spise lunsj med utsikt over havet. Oppe ved veien står et av de mye omtalte design-toalettene. 

Ikke like spektakulær som gull-dassen på Senja, men vel verdt plass på minnebrikken. 

Hadde vi tatt veien om Mo i Rana, kunne vi fått med Havmannen også – en 10 meter høy steinstatue i fjorden utenfor byen, som er en del av prosjektet Skulpturlandskapet. 

LES OGSÅ: GLAMPING PÅ FJELLET

Isteden presser vi videre opp mot Polarsirkelen, turens lengste ferjetransport fra Kilboghamn til Jektvik og den nordlige delen av fylket. Jektvik har turens fineste venterom – det er utformet i gjennomskinnelig glassfiber, tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk og ser ut som en kinesisk lykt som lyser opp i mørket. 

Kunstprosjektet Skulpturlandskap Nordland. Foto: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Etter en lang dag i bil skal det bli deilig å bestige Norges nest største bre i morgen!

Svartisens farger

Bare et par timer syd for Bodø ligger en av Norges fineste og mest tilgjengelig breer, og hvert år kommer over 25.000 besøkende for å se, kjenne og gå tur i denne magiske verdenen. Men skal du opp på isen, er det lurt å gå med guide.

Svartisen er Norges nest største isbre. Foto: Ronny Frimann

– Isen beveger seg hele tiden. All is kommer bakfra, som vil si at det blir mer og mer sprekker på sidene. Altså er det der det er best å klatre, sier guide og isbreentusiast Øyvind Gjersvik fra Meløy Adventure og setter retning mot kanten av breen. 

Og vi som trodde man skulle holde seg unna de store sprekkene. Men når man går med guide, har fått utdelt isøks, stegjern og klatretau, så er det nettopp sprekker og groper som gjør turen morsom.

Svartisen er egentlig to breer, som til sammen utgjør mer enn 40 000 fotballbaner. Gå ikke på breen alene! Foto: Ronny Frimann

Under oss ligger verdens eneste brelaboratorium, et stort system av tuneller hvor forskere får direkte tilgang til undersiden av breen og kan ta prøver av gammel is. 

For oss er verden på oversiden av breen bra nok. 

LES OGSÅ: TELTTUR TIL TROLLTUNGA

Dette er helt magisk, altså – noe alle burde oppleve, kommenterer en av turkameratene og skuer utover det hvite landskapet. Det ser ut som toppingen på en gulrotkake, med ferdig gaffelmønster og alt. Videre oppover ligger det utrolig nok en DNT-hytte, Tåkeheimen, også kjent som Norges minst tilgjengelige turisthytte. 

Norges vakreste toalett

Engabreen ligger bare et par timers kjøretur syd for Bodø og det er lett å bli fristet til å dundre videre. Men da går man glipp av de aller kuleste rasteplassene langs hele turistveien, den ni meter lange Ureddplassen som også har rutas vakreste toalett, det bølgeformete glass- og betongbygget signert Zohar arkitekter.

Toalettbygget på Ureddplassen ved fylkesveg 17 har blitt en turistattraksjon. Foto: Per Ritzler / Statens vegvesen

Nede ved vannkanten er det stille og fredelig, med utsikt mot Storhavet og Lofotveggen. Plassen er også et minnesmerke over de falne på Ubåten «Uredd» som gikk på en mine under andre verdenskrig, og et fint sted å la inntrykkene fra turen synke inn. 

Nasjonal Turistveg Helgeland er en tur som krever mange dager og avstikkere. Her er reisen målet.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN