Det finnes knapt noe sted i Europa der sommeren er så lang som på Malta. Og selv om sol og strandliv er det største trekkplasteret, er det mye mer som lokker på den sjarmerende øya.

Her får du badeliv og vannaktiviteter i skjønn forening med storbyferie, historiske templer, heftig uteliv, fargerik kultur og sjarmerende landsbyliv.

Historisk hovedstad

Malta ligger geografisk på kanten av Europa, men historisk midt i hjertet. Her er det mye å utforske! 
Øygruppen består av seks øyer, hvor de tre største og mest kjente er Malta, Gozo og Comino. Her har det bodd folk i over 6000 år, og øya har blitt en spennende smeltedigel med både afrikansk, arabisk og romersk påvirkning.

Valletta er kanskje en av Europas minste hovedsteder, men føles likevel som en storby. Foto: Ida Anett Danielsen

Start gjerne i hovedstaden Valletta, som ble bygd av ridderne i St. Johns-ordenen for nesten 500 år siden.

Digge drinker i Maltas hovedstad. Foto: Ida Anett Danielsen

Byen, som står på Unescos verdensarvliste, er til tross for sin beskjedne størrelse, proppfull av høydepunkt. Kryss av St. Johns Co-Cathedral, Upper Barakka Gardens og Stormesterens palass, før du tar turen ned hovedgaten Republic Street som byr på både shopping og yrende barer og restauranter.

Med sine livlige gater, trange smug og «hull» i veggen minner atmosfæren litt om Italia, og etter noen trauste år har Valletta på nytt våknet fra dvalen og blitt en spennende og yrende hovedstad.  

LES OGSÅ: SOMMERNYHETER I NORGE

Byliv for alle

Den idylliske fiskelandsbyen Marsaxlokk, som ligger i en liten bukt på sørøstsiden av Malta, byr på fargerike båter, et stort fiskemarked og koselige restauranter med fersk sjømat på menyen.

Marsaxlokk er en idyllisk landsby. Foto: Ida Anett Danielsne

Er man ute etter skikkelig «Syden»-uteliv kan man ta turen til St. Julians, hvor festen som regel varer ut i de sene nattetimer, med nattklubber, «happy hours» og festglade turister.

LES OGSÅ: ITALIAS LILLE HEMMELIGHET

De som liker det litt roligere kan derimot vende snuta mot middelalderbyen Mdina, Maltas gamleby, som ligger midt på øya. Mdina kalles «den stille byen» ettersom biler er forbudt. Her ligger også kaféen Fontanella Tea Garden som serverer det mange mener er øyas beste sjokoladekake.

Det spirer og gror på Malta for tiden, og i Valletta har gatene blitt livligere. Foto: Ida Anett Danielsen

Også i øyhovedstaden Victoria på Gozo er pulsen roligere, med den forhistoriske festningen Cittadella som den største juvelen, vel verdt et besøk for de historieinteresserte. Sistnevnte bør for øvrig også sjekke ut flere av Maltas mange historiske høydepunkt, som blant annet Tarxien-templene, De tre byer og Hypogeum – et av verdens mest imponerende arkeologiske steder, med et gigantisk tempel gravd ut i sandstein under jorden for 5600 år siden. 

LES OGSÅ: MALTA FOR HISTORIEINTERESSERTE

Badenymfenes paradis

Til tross for sin spennende historie, er det likevel det varme klimaet som lokker de fleste til Malta. Øygruppen har over 300 soldager i året, og gode temperaturer året rundt. Da passer det bra at det finnes flere fine muligheter for en avkjølende dupp! Det aller blåeste badevannet finner du i den vakre blå lagunen på øya Comino, en kort båttur fra Malta.

Se for deg å bade i like klart vann som vi har i springen her hjemme. Sleng på kritthvit sand, solsikkert vær, flotte klipper og perfekte snorkleforhold og du har Den blå lagune på øya Comino. Foto: Ida Danielsen

Det kan være lurt å komme hit tidlig på dagen i høysesong, og vel framme venter hvit sand, turkist og helt klart badevann, flotte klipper og perfekte snorkleforhold. Ellers er Ramla Bay på Gozo og strendene i Mellieha Bay, Golden Bay og St. Pauls Bay på Malta populære blant strandløver, mens St. Peters Pool er ypperlig for klippehopp og Insta-bilder.

LES OGSÅ: NORGES BESTE STRENDER

Det er også verdt å merke seg at badevannet holder seg over 20 grader langt ut i november, så her er badesesongen lang.

Aktiv ferie

Men du trenger ikke være strandløve for å trives på Malta! Her kryr det også av spennende aktiviteter. Med Middelhavets kanskje klareste vann kommer dykkere fra hele verden for å dykke ned til gamle skipsvrak, underjordiske tunneler og spennende undervannsformasjoner. Et av de mest populære dykkerstedene er Djerwa Point, kjent for sin grønne havbunn og store stimer med barracuda og grouper. 

Kajakk utenfor Golden Bay Beach. Foto: Ida Anett Danielsen

På de største strendene tilbys aktiviteter som vannscooter, kiting, surfing, SUP, kajakkpadling, parasailing og «banana»-båt, og øya Gozo lokker også med flotte sykkelmuligheter, fotturer og spennende klatreruter. Området Mgarr Ix-Xini sør på øya er spesielt populær på grunn av sin store kalksteinskløft med over 100 boltede ruter og løyper.

LES OGSÅ: LOFOTENS KREMTOPPER

Her finnes det med andre ord noe for alle! 

Fra overnatting på et flott «farmhouse» til vakre strender med krystallklart vann – Gozo leverer! Foto: Ida Anett Danielsen

Komplett reisemål

Som en duppende skattkiste i det krystallklare Middelhavet venter Malta med sol, strand, storby og historie. Enten du velger livlige Malta, landsbyidyll på Gozo eller en god miks vil du nærmest garantert trives. 

Med andre ord; komplett ferie for både store og små. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN