1. Hengende «i løse luften»

Foto: Eagle Nest Eco Lodge

På fjellknausen Sershaugen på Otta kan du nå krype inn i ditt eget ørnerede hele 901 meter over havet, med utsikt mot Rondane nasjonalpark. Eagle Nest Eco Lodge vil gi deg en luftig, majestetisk og romantisk opplevelse du sent vil glemme. Den nye arkitektoniske perlen som åpner i juni vil hovedsakelig være et rekreasjonssted for par, der luksuriøs komfort står i fokus. Hytta blir også av det bærekraftige slaget, med fokus på miljøvennlige løsninger og minst mulig miljøpåvirkning i alle faser av prosjektet. Ellers består bygget av resirkulert tre og lokal skiferstein både utvendig og inni. Inspirasjon til fargevalg og materialer er hentet fra naturen rundt og fra tradisjonsrike mønstre og håndarbeid fra Gudbrandsdalen. Fantastisk utsikt, bærekraftig konsept og luksuriøs komfort – i det nye ørneredet vil nok både nyforelskede turtelduer, trofaste pingviner og håpefulle lokkeduer trives. 

Mer info: Kr 5000 per døgn. eaglenestecolodge.no

2. Telemarkskanalen på nytt vis 

Du har kanskje fått med deg at du kan besøke den tradisjonsrike Telemarkskanalen med tradisjonsrike kanalbåter som M/S Victoria og M/S Henrik Ibsen. Men i sommer kan man oppleve en av Norges vakreste vannveier på en helt ny måte med elbåtene til selskapet Canal Boats Telemark. De luksuriøse cabincruiserne på 33 og 39 fot er helt lydløse og går på 100 % fornybar energi. Om bord gir et solcellepanel strøm til både kjøleskap, kjøkken og TV.  Dette er rett og slett et flytende hjem. 

 Mer info: Cabincruiserne har 6-7 sengeplasser og leies på ukesbasis i sommersesongen, fra kr 29898. canalboats.no

3. Oslos nye badstuelandsby

Foto: Oslo Badstueforening

Kombinasjonen bad og badstue har blitt svært populært, og flytende saunaer og badstuetønner er selve oppskriften på hygge. Til sommeren åpner et helt nytt badstuekonsept på Langkaia i Oslo, inspirert av de første badeanleggene i Oslo på 1800-tallet. «Bademaschinen» lages av Borhaven Arkitekter, Fjord Ingeniører og ACT, som blant annet gjenbruker teakvinduer fra 60-tallet fra det nedlagte sykehjemmet Grande i Drøbak.                                

Badstuelandsbyen vil bestå av to badstuer, hoppe- og stupetårn og et lite «torg» i midten. Det er fortsatt hett å bli svett i hjertet av Oslogryta!   

Mer info: «Bademaschinen» vil inngå i Oslo Badstueforenings sin drop-in ordning. oslobadstuforening.no

LES OGSÅ: NORGES BESTE BADSTUER

4. Safari i Dyreparken

Foto: Dyreparken

Savannen i Afrika er langt unna. Men det er gode muligheter for å reise på safari også i Norge. Dyreparken i Kristiansand er hjemmet til 127 forskjellige dyrearter fra hele verden, totalt rundt 650 dyr, med alt fra løver til elg. Nå har det også åpnet et helt spesielt overnattingsalternativ, og et strålende substitutt for eksklusive lodger i Afrika. Dyreparken Safaricamp er det nærmeste du kommer den afrikanske savannen i Norge. Det er nærmere 40 safaritelt i «campen» som åpnet i 2019 og ble utvidet ytterlige i både 2020 og 2021 – nå med nærmere 40 telt med soveplasser fra to til seks. Dette er for øvrig «glamping» med solide senger og høy komfort, noen med eget bad. Leiren er bare et steinkast fra inngangen til Dyreparken.

Mer info: Overnatting i safaritelt fra kr 950 per pers. dyreparken.no

5. Hus ved havet

Illustrasjon: House by the Sea

På jakt etter en ny unik overnattingsopplevelse langs Helgelandskysten? House by the Sea er tre små hytter som åpner på sensommeren, signert arkitektkontoret Vardehaugen. Hyttene var utstilt på Oslo Design Fair i 2019, og gjenoppstår nå på den naturskjønne øya Træna. Tanken er at hyttene på sikt skal inngå i et større «samfunnshotell», hvor barfotluksus er nøkkelord. Bærekraftighet og gjenbruk er ekstremt viktig, og gjester som blir flere netter eller som har reist miljøvennlig til Træna skal belønnes med rimeligere priser. Hyttene ved havet er bygd i naturlige materialer og har store vinduer med utsikt mot fjelltoppen Trænstaven, for øvrig et flott, men krevende turmål for gjester som søker en utfordring. 

Mer info: Rundt kr 2500 per natt. housebythesea.no

6. Ny brettsport

Foto: Radinn

Blir dette årets nye sommerfavoritt? Meløy Adventure starter med utleie av såkalte Jetboards – et brett hvor du ved hjelp av en batteridrevet vannjetmotor nærmest flyr over vannoverflaten. Det er det svenske selskapet Radinn som står bak oppfinnelsen. Nå har Meløy Adventure altså kastet seg over den trendy aktiviteten, hvor brettene har en toppfart på 55 km/t. Utvilsom en ny og morsom måte å oppdage fjordene på. 

Mer info: meloyadventure.no

7. Kilsti Compact Lodge

Foto: Torild Moland

Denne har vi gledet oss til lenge! Nyåpnede Kilsti Compact Lodge ligger like ved Geirangerfjorden, med nydelig utsikt over Sunnmøres dramatiske natur. De containerformede hyttene har glassvegger på tre sider, og glasstak på soverommet med utsikt til stjernehimmelen fra hodeputen om natta. Store vinduer betyr at man kommer veldig tett på naturen. Omgivelsene innbyr til fjellturer, men også late dager med lokalmat på terrassen og hyggelige stunder foran utepeisen. Gjestene kan bestille en kortreist matkasse, satt sammen av produkter levert av matprodusenter fra nærområdet og en fantastisk middag basert på geitekjøtt fra nabogården. Geiter har historisk vært viktig her, og så betyr da Kilsti også «kjesti» (killingsti). Avslutt kvelden med en tur i badstua, også den med panoramautsikt over Storfjorden. 

Mer info: Overnatting koster kr 3500 for to personer. kilsticompactlodge.no

8. Overnatting på The Well

Foto: The Well

Nordens største spa har gitt mange deilige velværeopplevelser siden det åpnet i 2015. Her er det badsturitualer, massasjebehandlinger, teseremonier, japansk onsenavdeling og deilige boblebad og basseng både ute og inne. I sommer blir det også mulig å overnatte på The Well. Den eviggrønne barskogen i Sofiemyr 20 minutter sør for Oslo danner fine rammer for det nye spahotellet, hvor naturens elementer går igjen i alle rom. Som hotellgjest har du tilgang til The Well Spa igjennom hele oppholdet, så her kan man vandre rundt i morgenkåpa fra morgen til kveld.  

Mer info: Hotellet åpner 1. juni. Hotellpakker med spainngang og frokost fra kr 1295 per pers i dobbeltrom. thewell.no

LES OGSÅ: NORGES BESTE FJELLSPA

9. Popmusikk på museum

Foto: Rockheim

Fra Lene Marlin til Astrid S, Napster til Spotify og Idol til Stjernekamp – i det nye Milleniumsrommet til Rockheim i Trondheim blir du tatt med på en reise i teknologien, kulturen og den norske spillelista fra de siste 20 årene. Her får du se nærmere på hvordan teknologien har endret norsk musikkproduksjon og våre lyttervaner, og på hvilken måte internett har bidratt til at lokale artister kan gå fra 15 minutter i rampelyset til å bli verdensstjerner. Milleniumsrommet blir Rockheims største permanente utstilling.

Mer info: Inngang voksen kr 150, barn under 15 år er gratis. rockheim.no

10. Nytt miljøskip langs norskekysten 

Foto: Havila Voyages

Til sommeren blir det mulig å oppleve norskekystens vakre fjorder og fjell på en mer miljøvennlig måte! På sensommeren lanseres nemlig Havila Kystruten, som vil seile mellom Bergen og Kirkenes med norskekystens mest miljøvennlige skip. På veien legger skipene til ved 34 flotte havner, langs både juveler som Helgelandskysten, Lofoten og Nordkapp. Selskapet har også et bredt utfluktsprogram, med lokalkjente guider og kortreist mat. Booker du turen som heter «Rundreisen» får du blir med til alle havnene over 12 dager, fra kr 10640. Men det finnes også kortere pakker. 

Mer info: Bestill alt fra kortere turer til flere dagers pakker. Pris fra kr 500. havilavoyages.com

11. En stavkirke i tretoppene

Foto: Torild Moland

Etter mange tusen arbeidstimer åpner endelig Norges mest spesielle tretopphytte. Byggverket som er reist i åssiden over historiske Kaupanger, med utsikt over Amlibukta i Sognefjorden, er alt annet enn ordinært. Det som åpenbarer seg der inne i skogen er en blanding av en tretopphytte og en stavkirke. En fullt utstyrt luksushytte, inspirert av norrøn mytologi og tradisjonelle, norske byggeteknikker og stavkirker. Også innsiden er det reneste kunstverk, med vakre treskjæringer og dragere i taket. Hytta har vannbåren gulvvarme, flislagt bad, en kjøkkenkrok med gasskomfyr og kjøleskap, en stor dobbeltseng, hems med soveplass til to og en sovesofa. Ute er det en stor platting med bord, stoler og grill, og oppe i skogen står en gapahuk med hengekøye og vanvittig utsikt ut over Sognefjorden 200 meter nedenfor. 

Mer info: ramnereiret.no

LES OGSÅ: TRENDY MED TRETOPPHYTTER

12. Ny speilhytte i Bunnefjorden

Foto: Paul Hughson

Speilglasshyttene til WonderInn i Rælingen har vært en stor suksess. I sommer åpnet et lignende hyttekonsept ved Oslofjorden. I midten av mai sto den nye speilglasshytten som har fått navnet NEST Bunnefjorden ferdig. Det er samme selskap i Estland som har produsert hytta, som også har både boblebad og badstue med spektakulær utsikt. På terrassen er det et stort fint loungeområde med grill, spisebord og sittegruppe. Og det er kun 200 meter ned til fjorden for dem som vil ta seg et sjøbad. Den nye hytta har utsikt over Bunnefjorden i Indre Oslofjord, 40 minutter med bil fra Oslo. 

Mer info: Fra kr 4000 per natt, 1000 kr ekstra hvis man også vil booke annekset. Bookes på mail nestnorway@gmail.com eller via Instagram @nest.norway .

LES OGSÅ: 10 UNIKE OVERNATTINGER FOR VENNINNETUREN

13. Ny via ferrata

Foto: Via Ferrata Haldenkanalen

Via ferrata er opprinnelig en italiensk oppfinnelse, der man laget ferdig boltede ruter med vaier og ståltrinn opp til fjellet. Klatrekonseptet har blitt svært populært her til lands og finnes flere steder i Norge. Denne våren fikk også østfoldingene sin egen da Via Ferrata Haldenkanalen åpnet i mai. Klatreruten starter i Brekke Sluser, Nord-Europas høyeste sammenhengende slusetrapp. Videre går ferden over en 124,3 meter lang hengebro som strekker seg 15 meter over Haldenkanalen, en morsom klatreløype og en 250 meter lang zipline. 

Mer info: Passer for barn 10 år og oppover. Kr 650 per pers. viaferratahaldenkanalen.no

LES OGSÅ: NORD-EUROPAS TØFFESTE VIA FERRATA
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN