Du burde prøve den med keemun, sort kinesisk te som passer perfekt til key lime pai, sier Elisabeth Fauske og heller en rødbrun væske opp i en hvit porselenskopp med gjennomsiktig rutemønster. 

Resten av bordet er dekket med vakre, fargerike kopper og tallerkener i porselen. Alle har forskjellig mønster og farge, men passer likevel perfekt sammen. Fatene bugner med et assortert utvalg av Bettys hjemmelagde kaker: sommerens nyhet med bringebær og lime, en syndig og tung sjokoladekake, en smakfull krydderkake og den allerede nevnte amerikanske klassikeren. Hver servert med en passende te.

Elisabeth Fauske er Norges eneste te-sommelier, og lager helt vilt gode kaker – servert med en te som passer til. Foto: Torild Moland

Veggene i det gamle trehuset er dekort med skjør og fargerik glasskunst, noen i store trerammer, andre organisert som uroer; hyller er fylt med små og vakre glassgjenstander, figurer og ikke minst – hjerter. 

Elisabeth er Betty-delen av duoen bak det noe utradisjonelle stedet på yttersida av Hadsel, ved inngangen til Teigandalen, der fjellene står spisse og havet dundrer mot fjæra. Glass- og billedkunstner Siv Johansen står for galleriet. Det vil si; hele huset er etter hvert blitt et galleri, der hvert rom byr på nye inntrykk og er en opplevelse i seg selv. 

LES OGSÅ OM TREND OG TRADISJON I NYKSUND

Te og kunst

Siv og Elisabeth har vært venninner siden 1997 da de gikk på kunstskole i Oslo. Mens Siv dro hjem til Vesterålen og etablerte seg som kunstner, innså Elisabeth etter en «midtlivskrise» som 27-åring at viljen til å bli kunstner var større enn talentet. Isteden begynte hun å drømme om sin egen tesalong, og dro først til Sri Lanka der hun bodde og jobbet på flere te-plantasjer. Siden ble det to år i England på tehus. 

Siv Johansen byr på kunst og kultur i sitt eget galleri. Foto: Torild Moland

Og så – en tur til Vesterålen. 

Elisabeth er Norges eneste utdannede te-sommelier

– Helt siden jeg var 16 år har jeg vært så opptatt av hval at jeg burde hatt en diagnose, og jeg drømte om å bo ett år i Vesterålen. Det er ni år siden, sier hun og ler. 

Og da hadde hun ingen planer om å starte en tesalong. Det skjedde tilfeldig. Først noen teselskap hjemme hos folk, og så den rullende tevogna Elvis. Da Siv overtok familiens gamle hus og bestemte seg for å flytte galleriet, falt plutselig noen brikker på plass. 

Te og kunst. Perfekt!

Kaker selger te

– Det starta bare med at jeg gjerne vil få flere til å drikke te, og fjerne noen fordommer. Som at te er alternativt, eller kun for damer, eller noe man bare drikker om høsten, forklarer Elisabeth mens vi nyter de hjemmelagde godbitene. 

– Så jeg starta med kaker for å selge te. For jeg ville egentlig bare selge te med rene, fine smaker. Men det ville jo ikke folk ha. Men folk er veldig glad i kake her i Nord-Norge, sier Elisabeth. 

Etter hvert er de blitt ganske ­glade i te også. Første året var galleriet veldig lite. Så utvida de etter hvert med pause­rommet og lagerrommet. Hvert år har de nye prosjekt. I fjor kom Solrommet, med knallgult tak. I år har de ordnet med uteterrasse og parkering. I høysesong kan det være 150-200 gjester her per dag. 

LES OGSÅ: 10 PERLER I NORD-NORGE

Hvert år innreder Siv og Elisabeth et nytt rom i kafe-galleriet. Her er det stemningsfulle gjestetoalettet, utsmykket med Sivs glasskunst. Foto: Torild Moland

Hjertedame

I 2020 skulle duoen satse for fullt. Men sånn ble det jo ikke. Isteden dro Elisabeth til England og tok te-eksamen, som vil si at hun i dag er Norges eneste utdannede te-­sommelier. Siv brukte tiden på kunst. 

Det begynte med hjerter, og fortsat tkalles Siv Johansen for «Hjerterdame». Foto: Torild Moland

– Jeg hadde glassverksted nede, men det har jeg flyttet hjem til hagen. Det gir jo en helt annen arbeidsro. Dessuten har kreativitet ingen arbeidstid. Glassarbeid tar 16 timer, og mye av det spennende skjer midt i prosessen. Da er det fint å ha verkstedet så nær hjemmet, mener småbarnsmoren, som opprinnelig er utdannet billedkunstner. Men det skal litt til for å slå gjennom, og Siv begynte med skåler og små gjenstander i glass isteden. Utprøvingene laget hun i hjerter. 

– Så kom folk inn, og det var prøvene de ville kjøpe. Hjerte er jo et symbol for alle. Nå lager jeg andre ting også. Men grunnmuren her er tufta på hjerter, sier kunstneren som lokalt har fått tilnavnet Hjerterdame. 

På samme måte som kaker finansierer Elisabeths lidenskap for te, så er det hjertene som finansierer Sivs kunst. Men kaker og hjerter er ingen dum kombinasjon.

Mer info: Åpent hver dag i sommerhalvåret, helgeåpent resten av året. Også nettbutikk. uver.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN