Nydelig i nord! Severdighetene er lange, men dagene er lange. En sommerferie i Nord-Norge betyr at fotturer i fjellet, fiske til sjøs og strandliv med forfriskende badevann er tilgjengelig omtrent døgnet rundt. Midnattssolas rike har attraksjoner nok til et helt liv, så her gjelder det å planlegge bra. Her får du 10 tips til herlige steder, smaker og opplevelser i den nordlige delen av Norge – perfekt for sommerferie.

Foto: Ronny Frimann

1. Bodøs strandparadis

Det krever litt ekstra innsats for å komme seg ut til paradisiske Hovdsundet, så dette er fortsatt en skikkelig perle. Stien til «dobbeltstranda» mellom Litlhovden og Hovden starter en halvtimes kjøretur nord fra Bodø sentrum. Det er en noe kronglete vei ut og ikke særlig tilrettelagt, og det tar fort et par timer å gå ut mot turens mål. Vel framme er det altså strandliv i verdensklassen som venter, med blått hav og hvit skjellsand. Her er det ingen fasiliteter, og får du stranda for deg selv er det som å være på en øde øy. 

Mer info: Start ved kystgrenda Mjelle og gå langs havet til stranda i Auvika og helt ut til Hovdsundet. Ca 4 km.

Foto: Tom Melby

2. Hamarøyskaftet. Toppen av turer

For eventyrlystne fjellvandrere er Hamarøyskaftet noe av en godbit. Her får du muligheten til både mer klatring og heftigere rappeller enn på Stetind, og med strålende utsikt over fjell og storhav er den 613 meter høye toppen et spennende turmål. Turen opp er dessuten innenfor rekkevidde også for den uten stålkondisjon, og med dyktige guider og solid klatreutstyr er det et tilgjengelig eventyr. Det særegne fjellet ser temmelig dramatisk ut, og den som vil til topps må være komfortabel med luftig klatring. Men det er også partier med store hyller, perfekt for å hvile – og nyte utsikten mot Vestfjorden og Lofotveggen.

Mer info: Nordland Turselskap har guidet tur til både Hamarøyskaftet og Stetind. nordlandsturselskap.no

Foto: Træna Sauna

3. Svett kunst på Træna

Trænas eldste naust er Nord-Norges heteste kunstprosjekt. Du reiser ikke til Træna for å bli sett, men takket være et spesielt restaureringsprosjekt er det gode muligheter for å bli svett. Det var arkitektene Maja og Hilda Hallén som lanserte ideen om å gjøre om øyas eldste naust til en møteplass mens de var på Træna i et «Artist in Residence-prosjekt». Tanken var å pusse opp det slitte naustet, men bevare den værbitte fasaden, for å speile både historien og legge til rette for moderne velvære  og kunst. Naustet består av et stort oppholdsrom med digre vindu ut mot fjorden, og en mindre del av bygget er badstue. Alt fra konserter og kunstutstillinger til badstueøkter.

Mer info: Badstuen drives av foreningen Træna Badstue-Naust: tenktraena.no

LES OGSÅ: ELEKTRISK SAKTEFERIE I TELEMARK

Foto: Kathrine Sørgård/nordnorge.com

4. Jordas indre

Marmorgrottene utenfor Mo i Rana har innlagt lys, og på guidet tur en halv kilometer inn i fjellet går ferden for det meste langs gangveier og på trapper. Grønligrottene er ikke en klaustrofobisk opplevelse med åletrange passasjer og krabbing langs bakken, men det er spektakulært så det holder, komplett med en underjordisk elv hvor fosser og stryk renner gjennom fjellet. Jettegryter og fjellformasjoner skapt av tidens tann er naturlige skulpturer.

Mer info: Standard grottetur tar 45-60 minutter. Billetter kan kjøpes ved ankomst. Gronligrotta.no

Nyksund. Foto: Christian Roth Christensen/Visit Norway

5. Norges Cinque Terre

Det er langt fra den italienske feriefavoritten Cinque Terre til Vesterålen. Men inspirert av De fem kystbyene ved Liguriakysten i Italia, kan kvintetten Stø, Nyksund, Skipnes, Tinden og Myre like nord for Lofoten vise seg å bli et spennende alternativ – i et prosjekt initiert av kommunen og destinasjonsselskapet for å skape blest og fellesskap. Attraksjonene er åpenbare: Små, sjarmerende fiskevær, fine fjell og ramsalt kultur. Og med fargerike rorbuer, karrig landskap og kulinariske fristelser på løpende bånd, er utgangspunktet for en ny turistfavoritt i Vesterålen svært gode.

Mer info: Den 15 kilometer lange Dronningruta går mellom Stø og Nyksund.

Foto: Visit Norway

6. Andøy. Fugl og fisk

Med hvalsafari, strandperler og fascinerende fjell på et sted er Andøya et kinderegg av opplevelser. Den 58 km lange nasjonale turistveien som går sørover fra Andenes er en fin introduksjon. Andenes er en småby midt i naturen, og utgangspunktet for hvalsafari på storhavet. Bleik en liten mil sørover har en usedvanlig vakker strand, med utsikt til Bleiksøya hvor sjøfuglene yrer om sommeren. Ørna dukker opp året rundt. Gå heller ikke glipp av rasteplassen Bukkekjerka; et arkitektonisk mesterverk ute i havgapet – og en do med utsikt. Langs hele vestkysten er det gode forhold for fine fotturer, for eksempel til Måtinden (408 moh), mens surfere kan gå i lære hos verdens nordligste surfecamp, Arctic Aloha.

Mer info: Andøya har veiforbindelse til fastlandet og ferge til Senja. visitandoy.info

Foto: Engholm Huskey

7. Et hundeliv på vidda

Kombinasjonen av unike hytter og turer med hunder på Finnmarksvidda er god som gull også om sommeren. Engholm Husky Design Lodge er et overnattingspreg med særpreg, hvor seks laftede hytter byr på komfort og unik design. Ivrige huskyer er aktive også om sommeren, og gjestene har mulighet til å bli med de sterke trekkhundene på «sommercamp» ute på en øy, eller på fottur over vidda hvor hundene kan bære noe av bagasjen. Lodgen er også et fint utgangspunkt for spennende turer med packraft eller kano – med eller uten hunder i reisefølget.

Mer info: Engholm Husky Design Lodge er seks kilometer fra Karasjok sentrum. Overnatting og aktiviteter. Engholm.no

Foto: Runar Larsen

8. Padletak i havgapet

En mongolsk teltcamp ytterst i havgapet på Rebbenesøya i Troms er kajakkpadlernes paradis. Elements Arctic Camp er tilgjengelig med ferge fra Ringvassøya, halvannen time fra Tromsø. Vel framme peker et skilt vekk fra veien og ut mot havet. Det er bare å ta beina fatt de siste hundre meterne til campen, som består av to mongolske telt og en liten rorbu. Padling er den store attraksjonen her ute, men det er mye fint å ta seg til også ellers på øya med omtrent 50 innbyggere – godt egnet for både sykkelturer og fotturer til Geittinden (689 moh.) i tillegg til opplevelser til sjøs.

Mer info: Vertene arrangerer padlekurs, men det er også mulig å kun bestille overnatting. elementsarcticcamp.com

Foto: Fotoriet

9. Fra beite til bord

Det krever en stor porsjon mot å gi slipp på trygge jobber på anerkjente storbyrestauranter for å realisere drømmen om noe eget. Men det var nettopp det Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen gjorde da de kjøpte gården Utskarpen på Helgelandskysten mellom Nesna og Mo i Rana i 2015. Seks år senere er «Til Elise fra Marius» etablert som et gourmetsentrum på Helgelandskysten, med konseptet «Fra beite til bord» i sentrum. Paret har erfaring fra både Britannia i Trondheim og Oro i Oslo, og er tidligere medlemmer av Kokkelandslaget. Nå er nordnorske råvarer stjernene på menyen i restauranten, som altså er blitt en kulinarisk attraksjon og et reisemål med god mat i fokus.

Mer info: Overnatting og servering av ypperste standard. tilelise.com

Foto: Frode Vestad

10. Lavvo livet

Lavvoglamping utenfor allfarvei er alt annet enn hektisk. Naturen har alltid stått i sentrum hos urfolket, og for den som sjekker inn i lavvoene til Sami Safari Camp på Hamarøy to hundre meter fra fjorden er det tema som mindfulness, skogsbading og åndelighet som står i fokus. Det er et solid dykk ned i samekulturen, komplett med overnatting i lavvoer i glampingstil. Ved ankomst får gjestene servert tørket reinkjøtt, og 3-rettersmiddagen er en matvandring rundt på området. Naturen står i sentrum av åndelige tradisjoner, og Sami Safari Camp guider sine gjester inn i Iellema gærdda – livets sirkel. Et skjermet sted, langt fra andre mennesker, strømløst og inspirerende.

Mer info: Reis med buss/bil fra Fauske eller Bodø til Helland småbåthavn i Hamarøy hvor du blir hentet med båt. samisafaricamp.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN