I høst var alles øyne retten mot den flamske byen da kåringen av The World’s 50 Best Restaurants ble avholdt samme sted. Den kulinariske eliten av stjernerestauranten og kjendiskokker festet på Antwerpens mange spise­steder og barer. Jeg var også på plass. Under disse fest­dagene ble det mulighet til å utforske Flanderen og Antwerpen sine mange spise­steder. Og for en matregion dette er! Belgia har hele 127 restauranter med stjerne i Michelin-guiden. Det gjør at landet ligger på 3. plass i Europa med antall stjerner, og på fjerdeplass på verdensbasis. 

The Pristine, Antwerpens Theatercafeen.

Blåst i bakken

Men hva er det med belgisk gastronomi som gjorde inntrykk? 

Først og fremst ble jeg blåst i bakken av estetikken. Flere restauranter holder til i ombygde kirker, kloster og herskapshus. Fiera, en av de siste tilskuddene, har lokaler i den gamle handelsbørsen fra 1500-tallet. I Koksijde ved kysten et lite stykke utenfor Antwerpen ligger et annet spisested som er verdt en utflukt. Dog stenger Willem Hiele dørene ved nyttår, men hans nye restaurant i nærheten åpner til våren. Willem lager mat over åpen ild. Tross Michelin-stjerne er han en utrolig avslappet og jordnær mann. Han er syvende ­generasjon som holder til i ­familiens fiskerhytte. Den lokale tradisjonen med å fiske reker med hest (!) har vært familiens inntektskilde gjennom generasjoner, og dette hyller Willem i sine smakfulle retter. En av turens virkelige høydepunkt. 

Fiera byr på vakre kreasjoner i den gamle handelsbørsen.

Og så tilbake til storbyen. Man kommer ikke unna The Jane når man snakker om Antwerpens kulinariske høydepunkt. Restauranten i en gammel kirke har to Michelin-­stjerner, men er så langt fra jålete som du kan komme. De ansatte går i kule uniformer, og kjøkkensjef Nick Bril står like gjerne ved grytene som ved DJ-bordet.

Maten er vakker og smakfull, og bruken av krydder vitner om en kokk som vet hva han gjør. En deilig miks av rock’n’roll og gastronomi. 

LES OGSÅ: FASHIONISTAENES STORBY

Et hav av godbiter

Den tidligere eieren av The Jane, Sergio Herman har startet Le Pristine. Her finner du en mer uformell kafé med pizza og pasta, men også restauranten som kan minne litt om en moderne Theatercafeen (Oslo) med italiensk mat og bruk av lokale råvarer. Dette er et definitivt se-og-bli-sett sted med fantastisk god mat. Stedet har en Michelin-stjerne. Menyen er for det meste sjømatbasert, med luksusinnslag som hummer og belgisk kaviar. Sørg for å sette av plass til de spektakulære dessertene som iskrem med sjokoladesaus og tiramisu. Det høres kanskje kjedelig ut, men vent og se…

Om de er klar for litt fetere mat, stikk innom Frites Atelier for en dose ekte pommes frites med alt av klassisk tilbehør.

Skulle du ha brukt opp pengene på gourmetmat, så har faktisk Sergio Herman også et pommes frites-sted der du kan spise den beste varianten du noen gang vil smake. Frites ­Atelier tilbyr pommes frites, som er vanlig comfort-food i Belgia, med utallige ­toppings. Du kan også smake de berømte rekekrokettene med remulade og fritert persille.

Det kryr av gode spisesteder i Antwerpen, både trendy og tradisjonelle. Nage er neo­bistro med fokus på naturviner. Dette er et helt nytt sted med enkle, men gode retter og spennende vinmatch. 

For den som liker samme type sted, men ønsker litt av København-arrogansen på ­kjøpet (noe jeg er litt ferdig med) kan Veranda være stedet. Et helt nydelig lokale, og et imponerende utvalg naturviner, men maten sitter ikke helt. 

Den store jødiske befolkningen i Antwerpen er dessuten viktig for det kulinariske tilbudet. For deilige bakervarer og den berømte ostekaken som sendes helt til New York går du til Kleinblatt. For jødiske retter er Hoffy’s stedet. Tennene løper i vann når man ser det som selges i butikken, så tenk hvordan maten i restauranten smaker.

LES OGSÅ: SPIS DEG VERDEN RUNDT

For alle sansene

Jeg vil avslutte med selve diamanten. Gert de Mangeleer og Joachim Boudens drev restauranten Hertog Jan i Brugge, som de la ned for å åpne Hertog Jan Botanic Sanctuary i Antwerpen. Jeg ante ikke hva jeg hadde i vente. Mye fordi restauranten ikke var offisielt åpnet, men jeg var heller ikke forberedt emosjonelt på måltidet jeg skulle innta. Etter nesten en uke med kaviar, champagne og gourmet, trodde jeg ærlig talt at jeg ikke var i stand til å ta inn flere kulinariske inntrykk. Jeg tok feil. 

Ute ved havet byr Willem Hiele på sjømat og reker fisket fra hest.  

I den smellvakre gamle klosterbygningen Botanic Sanctuary, som i disse dager også åpner luksushotell, ligger restauranten som tok fullstendig pusten fra meg. Interiørmessig er det fullstendig nedstrippet, med kun det aller mest nødvendige, laget i vakkert treverk og stein. Man starter med en te-seremoni, og så kommer den ene vakre retten inn etter den andre. Mat kan være fint for øyet, men når den også gir full pott for alle sanser så stemmer alt. En av rettene gjorde at hårene reiste seg på armene mine, og satte i gang en strøm av tårer hos min sidedame. 

I løpet av måltidet får man nyte en rett ved chef’s table inne på kjøkkenet. Jeg skal ikke røpe for mye, men der flytter man all asiatisk estetikk inn i en familie­setting med delerett servert på serviset som foreldrene til kokken fikk i bryllupspresang. 

Alt stemte. Maten, atmosfæren, vinmatchen. Absolutt alt. At dette er en restaurant som fort vil få Michelin-stjerner og oppmerksomhet fra The 50 Best, er jeg ikke i tvil om. Mitt beste tips er å få med seg denne vidunderlige matopp­levelsen i Antwerpen før den blir alt for populær.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN