I den trendy gågaten Kloosterstraat finnes masse lokalt design og antikviteter. Foto: Mari Bareksten

Belgias nest største by er sjarmerende som få, med gildehus fra middelalderen tett i tett på koselige torg med uteserveringer der det skåles i belgisk øl. Men det er også en moderne by, med nytenkende arkitektur, innovativ gastronomi og motedesignere i verdensklasse.

– Antwerpen er en veldig bra shoppingby, sier klesdesigneren Anne-Sophie de Campos (38).

Merket hennes, Serie 20, selger hun i en pop-up butikk i den trendy gågaten Kloosterstraat, som er et slags Antwerpens Grünerløkka. Her ligger antikvariater side om side med interiørforretninger og butikker som selger lokalt design. Og det er det mye av i Belgias motehovedstad.

Byens 355 år gamle kunstskole, Royal Academy of Fine Arts, startet en motelinje i 1963, som siden har vært med å forme noen av verdens mest kjente designere.

Antwerpen er Belgias motehovedstad. Foto: Mari Bareksten

Motehovedstad

De aller mest kjente, som har fått kallenavnet Antwerp Six, tok catwalkene med storm på 1980-tallet.

– Det er ikke rart vi er motebevisste når vi huser en av verdens beste moteskoler, sier Anne-Sophie, som selv har vært student på det anerkjente fakultetet.

Seefbier i Antwerpen drives av Karen Follens og ektemannen. Det er masse godt brygg i den belgiske storbyen. Foto: Mari Bareksten

– Det som gjør det ekstra morsomt å shoppe her, er at du kan gå eller sykle til alt. Og du kan finne helt unike plagg, sier hun.

Ute i gatene vandrer fashionistaer og motebloggere forbi, i klær som er alt annet enn mainstream. For i Antwerpens gater kopierer man ikke mote. Det er her den skapes.

Storbyhemmelighet

Da Lonely Planet publiserte sin liste over verdens beste byer å besøke i 2018, kom Antwerpen på en god sjetteplass med begrunnelsen at det var Europas best bevarte storbyhemmelighet.

Det var også tatt med i betraktningen at det er veldig mye som skjer i den flamske havnebyen i 2018. Året er nemlig dedikert til Antwerpens store stolthet og tidligere innbygger, barokkmaleren Peter Paul Rubens.

Dansing Chocola i trendy Kloosterstraat har både mat, øl og sjokolade på menyen. Foto: Mari Bareksten

– Fra juni til desember i år vil det være flere utstillinger inspirert av Rubens på byens museer, sier Karen Vandenberghe (41), prosjektkoordinator for festivalen Antwerp Baroque 2018.

Port House, er et godt eksempel på moderne design med gammel sjarm og formet som en diamant! Antwerpen er jo hele verdens diamanthovedstad. Foto: Mari Bareksten

Barokk i byen

Av høydepunktene nevner hun utstillingen Sanguine|Bloedrood på byens moderne museum, Michaelina på MAS-museet og fotoutstillingen til Paul Kooiker på FOMU.

Man bør også ta turen innom Rubens´ gamle hus, som i dag er museum.

Havneby med sjarm 

Mens mange andre havnebyer har et litt røft ytre er Antwerpen vakker, med en god miks av hus fra både gamle og nye tider. Det nye havnehuset, Port House, er et godt eksempel på moderne design med gammel sjarm.

Et diamantformet glassbygg (ikke helt tilfeldig, byen har vært senter for diamanthandelen i over 500 år) er bygd oppå en gammel brannstasjon i murstein. Den arkitektoniske juvelen ligger i den spirende bydelen Het Eilandje, hvor Antwerpens gamle havneområde lå. Skipstrafikken er i dag flyttet lenger nord.

– Veldig mye har skjedd i dette nabolaget etter at MAS-museet åpnet i 2011, sier Karen Follens (41) og tar en slurk av sitt eget Seef-øl.

Belgias nest største by er fortsatt liten i størrelse hvor du kan gå eller sykle til alt og sitte på koselige uteserveringer og drikke lokalt øl. Foto: Mari Bareksten

Hipp bydel 

Hun og mannen åpnet nylig bryggeriet Antwerpse Brouw Compagnie i en gammel teglsteinsbygning, som tidligere ble brukt av havnemyndighetene. Midt i mellom bryggeriet og gjæringstankene ligger en hyggelig bryggeribar og til sommeren skal de også åpne utendørs ølhage.

Paret er langt ifra de eneste som har flyttet inn i gamle havnelokaler. Bar Paniek ligger vakkert til i en hangar ved vannet og rett ved siden av holder det trendy restaurantkonseptet Lazy Jack til i en gammel lagerbygning.

Hos Elisa Pralines får du byens beste praliner. Foto: Mari Bareksten

Men det er ikke bare rustikke steder som har strømmet til. Toppen av MAS huser gourmetrestauranten ´t Zilte, som har to stjerner i Michelin-guiden.

Smakfull storby

Antwerpen er også et sted for matelskeren! På restauranten RAS får du hummerpasta rett ved elven som strekker seg igjennom byen. Foto: Mari Bareksten

For denne byen er også til å spise opp. Frokostrestauranter som serverer smoothiebowls ligger side om side med hjemmekoselige brasserier. Og sjokoladebutikker med fløyelsmyke praliner er aldri langt unna.

– Å være opptatt av mat ligger i kulturen vår. Det finnes nesten ingen kjederestauranter her og vi har vokst opp med å verdsette gode råvarer, sier Kenny Burssens (35).

Han er kjøkkensjef på den populære vinrestauranten InVINcible, som har vært på Michelin-guidens Bib Gourmand-liste syv år på rad.

Vi tar plass ved kjøkkenbaren og ser kokkene anretter rustikke retter. Første rett ut er en terrine av griseføtter med sennep, sitrusvinaigrette og spiselige blomster på en brødfjøl.  Det er både tradisjonelt og moderne. Akkurat som Antwerpen. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN