Det er midt i innhøstningen og en rød traktor i retrostil er på vei opp fra vinrankene med lasteplanet fulle av vindruer. 

– Vi plukker alle druene for hånd, forteller Antonella Kozlović (46) mens hun inspiserer de grønne klasene. Hun er fjerde generasjons vinbonde og driver familievingården Kozlović sammen med mannen Gianfranco (53). 

På vingården plukkes alle vindruene for hånd. Foto: Mari Bareksten

I tillegg til å være Istrias mest prisvinnende vingård er det uten tvil også den mest fotogene. Hovedbygningen er en fryd for øyet, med morsomme designelementer hvor det ser ut som metalliske røtter vokser oppover veggene. Stedet har også en stor utendørs vinsmakingspaviljong som lener seg elegant over vinrankene.

LES OGSÅ: KROATIAS 10 BESTE ØYER
EKTE, GRESK LYKKE

Italia i Kroatia

Istriahalvøya blir ofte kalt «Det nye Toscana» og drar du til innlandet forstår du raskt hvorfor. Med rullende solkyssede åser, spisse sypresser, sjarmerende landsbyer og koselige vingårder er det mye som ligner. Italia ligger tross alt kun en halvtime unna med bil. Og selv om vin fra Istria er langt mindre kjent enn de fra Toscana, blir kvaliteten og renommeet stadig bedre. Spesielt etter Jugoslavias oppløsning, da lokale bedrifter fikk blomstre fritt. 

Istrias frodige jord skaper gode forhold for vinproduksjon, og i dag er det rundt 120 vingårder som selger vin kommersielt. Vinen er i all hovedsak laget med druetypene Malvasia og Teran. Og flere markerer seg på den internasjonale vinscenen.

Kozlović byr ikke bare på god vin, men også på nydelige omgivelser. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: OLIVENØYA
SOL, SURF OG SYKKEL

Inn i fremtiden

Kozlović har hentet hjem gullmedaljer fra flere internasjonale vinkonkurranser, blant annet fra Decanter World Wine Awards i London. Og deres Malvasiavin har blitt kåret til Kroatias beste hvitvin. Det er også flere Michelinrestauranter rundt om i Europa, som har vin fra Kozlović på vinkartet. 

– Forfedrene mine lagde mer tradisjonelle viner, men jeg vil tenke nytt. Jeg vil at vin skal handle om mer enn mørke muggluktende kjellere, sier hun på omvisning på den moderne vingården. 

Hvitvin og lokal geitost – det blir ikke stort bedre enn det. Foto: Mari Bareksten

For her handler vin også om design og det å kunne nyte vinen i vakre omgivelser, kombinert med god lokalmat. Solen varmer i ansiktet og den engasjerte vinbonden har gjort klart et bord helt ytterst på den elegante paviljongen. Der står det også et fat med lokale oster. 

– Denne geitosten er produsert tre kilometer unna og passer veldig godt til et glass Malvasia, sier hun og skjenker oss den fruktige signaturvinen. 

Vinsmaking på Istria er både smakfullt, spennende og stilig.

 LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN