Šime Garbajs (26) på Big Blue Sports, arrangerer både kurs og leier ut utstyr til folk som vil teste øyas vannsportmuligheter. Foto: Ida Anett Danielsen

Vi lokale mener at Bol er det beste stedet for vindsurfing og kiting i hele Kroatia. Her har vi vind fra vest fra våren til slutten av september, forklarer Tomaž Garbajs (51), som driver aktivitetssenteret Big Blue Sports i byen Bol, sør på øya.

Og de dagene vinden ikke viser seg fra sin beste side, er kajakk og stand up paddleboard (SUP) gode alternativ. Eller du kan fiske, klatre eller dykke. Mulighetene er mange på Kroatias mest aktivitetsfylte øy.

LES OGSÅ: ØYHOPPING MED SEILBÅT I KROATIA

Super SUP

På stranden gjør venninnene Sheena Lisland (56) og Renata Aradi (41) seg klare for å ta en tur på SUP-brettet. Sammen har de tatt turen til Bol for en sprek ferie, og følger ivrig med når instruktør Šime Garbajs (26) forklarer hvordan forholdene er ute på vannet i dag.

– De fleste klarer å stå alene på SUP etter én time. Og du trenger ikke være godt trent fra før, som regel er det vanskeligere for en godt trent fotballspiller enn for en som ikke trener, siden underlaget hele tiden er i bevegelse, ler Šime.

Damene Sheena og Renata fra Norge bruker ikke lang tid før de behersker SUP-brettet. Foto: Ida Anett Danielsen

Og for damene fra Norge går padlingen som en lek. Men så er det tross alt tiende år på rad Sheena har tatt turen til Bol, nettopp på grunn av vannsporttilbudet.

– Det er helt herlig å vindsurfe og stå på SUP her. Jeg kommer igjen år etter år, mest på grunn av det, sier Sheena, før damene padler av gårde på det blikkstille vannet.

Den beste måten å komme seg rundt øya på er på to hjul! Foto: Ida Anett Danielsen

Til topps

Dagen etter er det tid for å utforske øya på to hjul. Sammen med sykkelguide Sebastian Bauman (29) tar vi turen opp til øyas høyeste punkt Vidova Gora, som strekker seg hele 778 meter over havet. Derfra får vi fantastisk utsikt over kysten, før vi ruller videre på stier og veier gjennom flott pinjeskog og koselige landsbyer.

– Det er supert å sykle på Brač. Det finnes stier og kart over hele øya, og det er lett å ta seg frem. Og så kan man stoppe underveis i en koselig landsby og spise god lunsj. En kombinasjon av sykkeltur og ekte, lokal dalmatisk mat er nærmest uslåelig, forteller Sebastian.

EUROPAS 15 BESTE STRENDER

Kroatias vakreste strand

Men Brač er også fin for dem som ønsker en rolig ferie. De fleste solhungrige turister finner veien til Supetar på nordkysten av øya, sandstranden Lovrečina eller Bol på sørkysten.

Zlatni Rat – eller Det gylne horn– er Kroatias mest kjente og fotograferte strand. Foto: Ida Anett Danielsen

Og det er i sistnevnte at man finner Kroatias mest berømte strand Zlatni Rat – eller Det gylne horn – som strekker seg ut som en tunge fra fastlandet.

Stranden former seg med vinden og tidevannet, som fører til at spissen på den store rullesteinstranda den ene dagen vender mot nord, og den andre mot sør. Men vannet er like krystallklart hver dag, og når sola steker ligger folk tett i tett på strandstolene som står på rekke bortover «tunga».

En forfriskende drink i strandbaren smaker spesielt godt etter en hel dag på sykkelsetet. Og siden kan man smake noen av øyas lokale spesialiteter, som lam, nøttekaken Dol og Stina-vin laget av den røde Plavac Mali-druen. Også fisk og sjømat er en selvfølge i det lokale kjøkkenet.

Lokale smaker, morsomme aktiviteter, flotte strender og fine byer. Brač har noe for alle! Her fra Bol. Foto: Ida Anett Danielsen

FLERE SAKER FRA KROATIA

Selv om Brač er Kroatias mest aktivitetsfylte øy, blir det også tid til late dager på stranden. Foto: Ida Anett Danielsen

En øy for alle 

Uavhengig om man liker fart på ferie eller ei, er Brač fint året rundt. I mai og juni er været bra og enda ikke så fullt av folk, mens juli og august er de varmeste månedene. Og badetemperaturen holder seg god langt ut i oktober.

– Men dere nordmenn vil nok trives her om vinteren også, ler Tomaž Garbajs.

– Jeg sykler tross alt i shorts til langt ut i desember.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN