Mann blir servert mat

På de sjarmerende kroene kan du få alt fra dansk husmannskost til avansert gourmetmat. Foto: Mari Bareksten

Det er deilig å være norsk langs Danmarks lengste elv, Gudenåen i Jylland.  Spesielt når det er tid for rast.

– Nå er det kaffepause, roper kanoguide Erik Derdau og vinker oss inn til en hyggelig campingplass.

Langs elven, som begynner nord for Vejle og strekker seg 158 km til den utløper i Randers fjord, venter mektige naturopplevelser og et stort aktivitetstilbud. Men minst like viktig er de mange sjarmerende kroene som serverer alt fra dansk husmannskost til avansert gourmetmat.

Det tar halvannen uke å padle hele elvestrekningen, men det er også fint å padle kortere etapper.

LES OGSÅ: KØBENHAVNS BESTE SMØRREBRØD

Mange naturperler

Blir du lei av å padle, kan du bytte ut kanoen med sykkel, tursko eller bil og dra på oppdagelsesferd i områdene rundt.

Du kan gå den 22 kilometer lange kyststien mellom Juelsminde og Snaptun, smake på lokalt mikrobrygg på Grauballe Bryggeri og lære om kulturplanter i gamle klosterhager. Eller hva med å bestige Danmarks mest berømte fjell – Himmelbjerget?

Himmelbjerget

Danmarks høyeste fjell, Himmelbjerget, kan lett bestiges på 20 minutter. Foto: Mari Bareksten

Å bestige Danmarks mest kjente «bjerg» tar omkring 20 minutter og gir deg verken gnagsår eller pustebesvær. Den aller mest vanlige måten å komme seg til foten av Himmelbjerget på er med en gammel hjuldamper fra Silkeborg.

SE ROMA MED VESPA!
Ølflasker

Smak lokalt mikrobrygg på Grauballe Bryggeri. Foto: Mari Bareksten

God mat og drikke

En viktig ingrediens til det gode liv, er god mat. Og det er det mye av også elvelangs. På uteserveringen til Aalekroen, rett ved vannveien, kan du få servert lune smørbrød og iskald bayer.

På den hyggelige kroen Fru Larsen i Langå lager en av Danmarks beste kokker spennende sesongbasert mat inspirert av det nordiske kjøkken.

Og ti minutter utenfor Silkeborg får du det beste av dansk husmannskost på ærverdige Svostrup Kro, hvor du blir tatt tilbake i tid til da pramdragerne dro farkostene sine oppover den samme elven. For Gudenåen var lenge områdets viktigste transportsåre, og handelsmennene tok inn på kroer langs elven.

LES OGSÅ OM SYKKELFERIE I BELGIA

Kunst og kultur

I byene som ligger rundt elven, finnes et stort utvalg av kulturelle opplevelser. Midt inne i skogen ligger det som før var Silkeborg bad, og nå er gjort om til et kunstsenter.

I Randers kan Elvis-fans besøke en tro kopi av Graceland, mens barna kan vandre i tropisk regnskog og se på eksotiske dyr, i det som er en blanding mellom en zoo og en botanisk hage: Randers Regnskov.

Med førsteklasses mat og naturskjønne omgivelser kroferie langs Danmarks lengste elv både smakfullt og spennende.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN
LYST PÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!