Ruta plottes ut før det bærer avgårde på to hjul. Foto: Runar Larsen

Det heter seg at man skal yte for å nyte, men veiviser Stijn Van Houdt (42) mener jeg bør ty til litt motorisert dopinghjelp for å komme opp de bratte bakkene utenfor Oudenaarde i hjertet av Flandern.

– Jeg tror det er best at du leier en el-sykkel. Ellers kan dette ta vel lang tid, råder mannen som selv er kledd i aerodynamiske habitt og fartsfokuserte mønstrer.

Både sykkel og øl er ekte kultur i Belgia, og Oudenaarde i Flandern er et bra sted for å kombinere de to.

– Helt topp. Da er vi klare for «Plan Bier»!

LES OGSÅ: HØSTENS 10 BESTE HELGETURER

Ølruten

Stijn bretter ut et kart over den lokale ølruten – en løype som skapt for tørste syklister.

Hva skal vi med plan A når den alternative veien er den beste? Belgia er viden kjent for sine bryggerier, og Oudenaarde er intet unntak. Her venter koselige ølhager, og småskalaprodusenter så vel som historiske bryggerier.  Den hyggelige byen Oudenaarde er som mekka for sykkelentusiaster. Her har det legendariske rittet Ronde Vlaanderen – Flandern rundt – et eget museum, mens det nyåpnede hotellet Leopold er dekorert med historiske bilder av syklister.

Ruta går gjennom vakker natur og spennende terreng, og innom flere puber på veien. Foto: Visit Flandern

– Sykling er en del av vårt DNA. Og glem Tour de France – det er Flandern rundt som betyr alt her i Belgia, sier Stijn.

Når startskuddet for det tradisjonsrike rittet går i april hvert år, er det folkefest i Oudenaarde. Over 16 000 sykkelentusiaster fra hele verden stiller til start på amatørrittet i forkant av klassikeren, og enda flere som tilskuere når proffene kjemper om den gjeveste tittelen dagen etter – med målgang i selve sentrum. Norske Alexander Kristoff har legendestatus i Belgia etter at han vant rittet i 2015, for i Flandern er sykkel som religion å regne.

Området rundt Oudenaarde er idyllisk med kanaler og frodig skog. Foto: Runar Larsen

Brostein

Vi liksomspurter om kapp opp legendariske Koppenberg, en bakke med helling på 22 prosent og på et underlag av ujevn brostein.

– Det er dette som er Flandern, hoier Stijn mens sykkelen spretter opp bakken.

El-sykkelen er såpass tung at det rister voldsomt. Det føles som at hjulene skal falle av og hjernen hoppe ut av hodet. Den beryktede bakken er ofte avgjørende i kampen om edle medaljer, men for en litt dårlig trent nordmann på el-sykkel og med edle dråper i sikte er det grunn nok til å plotte inn første drikkestasjon.

Vi tråkker forbi maisåkre, over en ferist og ned igjen mot Oudenaarde. Dette er en nydelig region også for den som ikke er opptatt av å sykle fort – men likevel trives på to hjul.

SE ROMA MED VESPA!

Ølsmaking

– Det hender jeg får besøk av sprekinger som skal unne seg en forfriskning før de tar fatt på motbakkene. Men så får de smaken av det lokale brygget og noen øl senere er plutselig ikke sykkelturen så viktig, humrer Ronny Kesteleyn (54).

En velfortjent pils i sola. Foto: Visit Flandern

Han driver baren Cafe den Obus, som har strategisk beliggenhet rett ved løypa til Flandern rundt. Her serveres alt fra lys pils til mørke ales, og tradisjon tro er det enorm variasjon i utvalget. Om du spaserer eplekjekt bort til baren og ber om en øl, er det store sjanser for at bartenderen vil se dumt på deg. Det blir nemlig litt som om å bestille mat på restaurant.

– Mange vet hva de vil ha, men om du er usikker kan jeg selvsagt foreslå noe som passer. Etter en lang sykkeltur er det for eksempel fint med en blond øl, mener Ronny og serverer en Ename Tripel fra Oudenaardes største bryggeri, Brouwerij Roman.

FLERE SAKER FRA BELGIA

Fruktig og fuktig

Langs elva Schelde trener proffer og ambisiøse amatører for å bli best mulig på Belgias nasjonalsport. Følger du veien nordover, kommer du til slutt til storbyen Gent.

Underveis er det obligatorisk stopp på bryggeriene Liefmans (bildet) og Roman. Foto: Runar Larsen

Det går sykkelstier hele veien, og er du opptatt av å rulle flest mulig mil er dette en utmerket treningstur. Den lokale ølruten i Oudenaarde handler heldigvis ikke så mye om høy puls. Ved bryggeriet Liefmans møter vi til og med en belgier som ikke er spesielt begeistret for sykler!

Blir det bedre enn ekte, belgisk øl? Foto: Runar Larsen

– Greit, jeg sykler hver dag, men det er for å komme til jobben. Jeg skjønner meg virkelig ikke på alle som skal slite seg ut.

Elfried Anckaert (45) har jobbet en mannsalder ved bryggeriet som er mest kjent for sin karakteristiske kirsebærøl, og viser mer enn gjerne en sliten syklist rundt i de historiske lokalene.

– Du kan jo hente sykkelen igjen i morgen, foreslår Elfried da det blir klart at den ene smaksprøven plutselig er blitt to.

Kombinasjonen av en frisk sykkeltur med iskaldt brygg er jo slettes ikke verst. Men drikk med måte. Belgisk øl er ofte sterke saker. Og husk hjelm!

LYST PÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN