Københavneren Sine Louise Schmidt elsker byen sin, spesielt i de koselige juletider. Foto: Privat

Københavneren Sine Louise Schmidt elsker byen sin, spesielt i de koselige juletider. Foto: Privat

SE OG GJØRE:

København er virkelig flott ved juletider. Allerede i november lyssettes store deler av byen og gjør mørketiden stemningsfull og hyggelig. Et av mine favorittsteder i desember er Tivoli, som forvandles til en helt eventyrlig verden av lys, dufter, smaksopplevelser og masse gøy! Hvert år er det forskjellige temaer, et år var det for eksempel russisk julestemning. Et annet sted man bør få med seg er Kongens Nytorv og Hotel D’Angleterre’s og Magasin du Nord sine fasader, som dekoreres med fantastisk flotte juledekorasjoner. På Lucia-dagen har det også de siste årene kommet en ny tradisjon i byen: et kajakk-lucia-tog, der et flust av kajakker seiler gjennom byens kanaler med forskjellige farger og lysOg hvis man liker å stå på skøyter kan man ta turen til Frederiksberg og leie skøyter for en tur på isen på Frederiksberg Allé.

Julestemning på Tivoli. Foto: Lasse Salling

Julestemning på Tivoli. Foto: Lasse Salling

LES OGSÅ: SHOPPINGBYEN KØBENHAVN

SHOPPING:

København er en flott shoppingby, med gode muligheter for julegaveshopping. Min absolutte julefavoritt er Christianias julemarked, som minner om en slags marokkansk bazar fylt av ting og krimskrams. I bodene står mange ulike kunstnere, og man kan også nyte livemusikk og varm gløgg. Et annet must-see er Royal Copenhagens sin butikk på Strøget. Hvert år inviterer de forskjellige kjente dansker til å dekorere et julebord med deres fine, håndlagde porselen. Helt nydelig!

Pyntet julebord på Royal Copenhagen. Foto: Royal Copenhagen

Pyntet julebord på Royal Copenhagen. Foto: Royal Copenhagen

Hvis man er interessert i design og kunsthåndverk kan man stikke innom en av Stillebens butikker, hvor de har alt mulig fra keramikk til vesker, nips og smykker. Besøk også Søstrene Grene, som har masse fine småting til for eksempel julekalenderen. Det absolutt flotteste dekorerte stedet er stormagasinet Illum, som har byens fineste lysekroner og balkonger. Der kan man også gå opp på taket og nyte et godt måltid eller en drink på Illum Rooftop.

Koselige Nyhavn. Foto: Thomas Høyrup

Koselige Nyhavn. Foto: Thomas Høyrup

Ellers er Kronprinsensgade og Krystalgade i indre by fine shoppinggater, og i Gammel Kongevej og Værnedamsvej på Vesterbro og Frederiksberg ligger masse kule, små boutiquebutikker.

MAT OG DRIKKE:

Risengrynsgrøt hører med i juletiden og du finner flere grøtkaféer i byen, se blant annet til det deilige matmarkedet i Torvehallerne. Hvis man vil ha en urban pause fra shoppingen er AC Perch’s Thehandel sin tesalong i den flotte, dekorerte Kronprinsensgade et must. Besøk også Københavns eldste vertshus, Hviids Vinstue. Her må man smøre seg med tålmodighet for å få bord, men til gjengjeld får man byens beste gløgg. Café Zeleste har indre bys hyggeligste bakgård, mens de lekreste smørbrødene får du på Restaurant Tårnet i Christiansborg Slot. Her har de fabelaktig utsikt over byen, stilig innredning og god mat! Husk å bestille bord! 

Restaurant_indretning_foto David Kahr

Restaurant Taarnet. Foto: David Kahr

FLERE SAKER FRA DANMARK
Hotel Alexandra. Foto: Hotellet

Hotel Alexandra. Foto: Hotellet

OVERNATTING:

Designhotellet Hotel Alexandra ligger midt i byen, og er et veldig hyggelig og personlig alternativ. Alle rommene er forskjellig innredet med innslag av danske designklassikere. Man kan for eksempel bo i en fargerik Verner Panton Suite eller i et litt mer nedtonet og kult Arne Jacobsen-rom. Dobbeltrom fra ca. kr 1400. Sjekk også ut Guldsmedens som har fem hoteller rundt om i byen. De er alle superhyggelige og hjemmekoselige, og serverer økologisk frokost. Dobbeltrom fra ca. kr 1200.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN