1. Landlig lykke i Kroatia

Dame ved bassengkant.
Et glass vin og noen oliven ved bassengkanten er aldri feil. Foto: Mari Bareksten

ŠKABE FARMHOUSE B & B, KROATIA. Det snart 400 år gamle gårdshuset til Radešić-familien utenfor Pula er dekt av grønne klatreplanter og bassenget i hagen omkranses av oliventrær og blomster. Hønene klukker i hønsegården, kjøkkenhagen bugner av grønnsaker og på gårdsplassen står det parkert en rød, retro Vespa. Kan det bli mer idyllisk? 

Radešić-familien ønsker velkommen til Škabe farmhouse utenfor Pula i Kroatia. Foto: Mari Bareksten

Det er totalt tre leiligheter i den gamle steinvillaen, innredet i landlig stil og oppkalt etter lokale urter. Maten er i tillegg til å være kortreist også lagd med mye kjærlighet. Mamma Mira dyrker til og med hveten som blir brukt til å lage frokostbrødet. Bli med familien på olivenhøstingen, drikk naturvin ved bassenget eller bruk gården som base for å utforske halvøya Istria. 

MER INFO: Fly til Pula i Kroatia. Skabe Farmhouse B&B (skabe.net) har krav om opphold på 3 eller 7 dager, avhengig av sesong. Fra kr 1700 for en leilighet i tre døgn. Olivenoljesmakinger og naturvinsmakinger kan arrangeres. 

LES HELE REPORTASJEN FRA SKABE FARMHOUSE HER

2. Lat fincaferie på Mallorca 

Fincaer er tidligere bondegårder gjort om til hotell – med litt ekstra. Foto: Ronny Frimann

CAN FELIU, MALLORCA. Over hele Mallorcas pinjedekte innland blir stadig flere tidligere gårder gjort om til «fincaer» hvor turister kan overnatte. Den økologiske gården Can Feliu er en samling idylliske steinbygninger opprinnelig fra 1900-tallet, omgitt av vinranker og blomstrende åkrer i hjertet av Mallorca, langt unna strender og storskala-turisme.

Carlos Feliu eier fincaen ved samme navn, Can Feliu, hvor han dyrker økologiske grønnsaker og vin som gjestene kan være med og produsere. Foto: Ronny Frimann

Om morgenen våkner man bokstavelig talt av fuglene som synger utenfor vinduet. Her kan gjestene nyte omgivelsene, spise økologisk mat og ta en dypp i bassenget. Skikkelig ferie, med andre ord.

MER INFO: Fly til Palma de Mallorca. Can Feliu (canfeliu.es) ligger 30 minutter herfra. En av få fincaer som også er en aktiv gård, med dyr og vinproduksjon. Rom fra kr 950. 

LES OGSÅ: BONDEGÅRDSFERIE PÅ MALLORCA

3. Smakfull bondegård i ukjente Italia

Bondegårdsferie på sitt beste. Foto: Mari Bareksten

AGRITURISMO RAMUSÈ, ITALIA. Agriturismo Ramusè er et koselig gårdshotell hvor du kan bli med på trøffeljakt og pastakurs, omkranset av røde valmuer, kirsebærtrær og vinranker. Den smakfulle gården ligger sørøst for Toscana i den uoppdagede regionen Marche. Etter man har blitt med trøffelbonde Paolo Ciccioli og hunden Mina på trøffeljakt står tanta Anna Maria Squarcia klar på det idylliske utekjøkkenet for et lærerikt pastakurs.

Agriturismo Ramusè er et koselig gårdshotell hvor du kan bli med på både trøffeljakt og kokkekurs. Bor du her får du en ekte italiensk opplevelse! Foto: Mari Bareksten

Pastaen kokes «al dente» og serveres med olivenolje fra gårdens egne trær, lokal pecorino og fersk revet trøffel på toppen. Sjekker du inn her får du en ekte italiensk opplevelse!

MER INFO: Agriturismo Ramusè (ramuse.it) leier ut fire koselig rom utenfor landsbyen Force i regionen Marche. Bli med på trøffeljakt og kokkekurs. Rom fra kr 750. 

LES OGSÅ: REPORTASJE FRA MARCHE

4. Medisin mot charterfeber 

Bananplukking
Plukk din egen banan. Foto: Runar Larsen

REDONDO DE GUAYEDRA, GRAN CANARIA. Gran Canaria er mer enn digre resorter og folksomme strender. Lengst nord på øya er landhotellet Redondo de Guayedra en grønn oase langs den karrige kysten. Her venter landlig lykke og øde idyll, samtidig er man midt i smørøyet for både fotturer og bading i en dal like sør for Puerto de las Nieves.

Par spiser frokost
Nyt frokost med flott utsikt. Foto: Runar Larsen

Nærmeste strand ligger bare fem minutter unna og økohotellet har basseng. Her bor man i tidligere fjøs, i dag gjort om til komfortable leiligheter. Selv om du ikke behøver å delta i gårdsarbeidet, kan det være litt moro og delta: plukk egg, bli med på innhøsting av bananer og kaffebønner – og nyt måltidene med utsikt over både himmel og hav. 

MER INFO: Fly til Gran Canaria, herfra tar det ca. 45 minutter å kjøre til Redondo de Guayedra (redondodeguayedra.com). Dobbeltrom fra kr 1500. 

LES OGSÅ: GUIDE TIL KANARIØYENE

5. Gårdsliv på Gozo 

Fra overnatting på et flott «farmhouse» til vakre strender med krystallklart vann – Gozo leverer! Foto: Ida Anett Danielsen

FARMHOUSE NERA, MALTA. Maltas lillesøster Gozo byr på idyllisk overnatting i gamle gårdshus. Farmhouse Nera i landsbyen San Lawrenz er et godt alternativ, med eget basseng, utekjøkken og utsikt til landlige åkre.

Bonde Rikardu Zammit har både geiter, sauer og kaniner, og driver attpåtil egen restaurant, vingård og lager honning. Han inviterer gjerne folk hjem på gården for å lære mer om osteproduksjon og selvfølgelig få en smak! Foto: Ida Anett Danielsen

Vil du lære mer om lokal gårdsdrift kan du ta turen til Rikardu Zammit, som inviterer folk hjem til gården sin for å lære mer om vin, melking og osteproduksjon.  

MER INFO: Fra kr 2500 for to netter på gozofarmhouses.com eller booking.com. Kontakt bonde Zammit på epost ta@rikardu.com

LES OGSÅ: STRANDLIV PÅ MALTA

6. Lavendellykke i Polen

Bo på en lavendelgård i Polen? Foto: Lawendowa Osada

LAWENDOWA OSADA, POLEN. Idylliske Lawendowa Osada er bare en svipptur fra den populære byen Gdansk, og er et idyllisk overnattingssted med både glampingtelt og hytter. Dette er Polens lille variant av den franske regionen Provence. Hit kommer du for å ta livet med ro, beundre lavendelåkrene og pleie kropp og sjel med økologiske velværeprodukter.

Lavendel står i fokus for det meste på den sjarmerende gården, hvor badstue, kuldekulper, badestamper og en salthule skal gi lav puls. Her kan du også gå kurs i såpelaging – med lavendel som ingrediens. Maten er kortreist og gårdsdriften bærekraftig. 

MER INFO: Fly til Gdansk i Polen. Herfra er det ca. 40 min kjøring sørvest til Lawendowa Osada (lawendowaosada.pl/en/). Hytte fra kr 1000 per natt, glamping fra kr 750. 

7. Gårdsglamping i Irland 

Gårdsferie og boblebad? Foto: Rock Farm Slane

ROCK FARM SLANE, IRLAND. Irland er kjent for Guinness, koselige puber og keltiske byggverk, men er også et yndet sted for økoturister på jakt etter mektige naturopplevelser. Rock Farm Slane ligger idyllisk til ved bredden av elven Boyne og tilbyr overnatting i glampingtelt eller gjeterhytter. Mat grisene, bak surdeigsbrød eller kjøp lokale spesialiteter i gårdsbutikken. Man kan også leie elektrisk sykkel, dra på kajakktur, synke ned i en vedfyrt badestamp på gårdstunet eller besøke 1700-talls slottet Slane Castle, som også er et whiskydestilleri. Irsk idyll! 

MER INFO: Fly til Dublin. Rock Farm Slane (rockfarmslane.ie) ligger 40 minutter fra flyplassen. Overnatting fra kr 1200. Sjekk også ut: slanecastle.ie

8. Hopp i høyet i Slovenia 

Landlig idyll i Slovenia. Foto: Pri Plajerju

PRI PLAJERJU, SLOVENIA. Med vakker beliggenhet i Triglav nasjonalpark passer denne gårdsferien for aktive fotturturister. Dette er nemlig et flott utgangspunkt for å gå den flotte fotturen Soča Trail, som følger elven ved samme navn. Selve gården ligger også svært imponerende til, omkranset av fjell i alle kanter. Her bor du i en av fem leiligheter, men turistene har også mulighet til å tilbringe en natt på høyloftet. Maten som serveres er lokal økologisk husmannskost, med ingredienser produsert på gården. 

MER INFO: Leilighet fra kr 750. Tradisjonell økologisk husmannskost serveres av familien som driver. Frokost kr 100, middag kr 190. eko-plajer.com/en

LES OGSÅ: FOTTUR TIL BESSEGGEN

9. Bo med eslene i Frankrike 

Bo på eselgård i Frankrike. Foto: Ânes de Vassivière

ÂNES DE VASSIVIÈRE, FRANKRIKE. Denne koselige eselgården ligger cirka midt i Frankrike, nær Peyrat-le-Château. Innkvarteringen spenner fra mongolske yurter og fargerike hestevogner til koselige gårdshus. Måltidene som serveres er både hjemmelagde og lagd av lokale råvarer, men høydepunktet er imidlertid eslene og de andre dyrene som vandrer fritt på gården. Eslene kan også tas med på fotturer langs godt merkede stier – fra korte dagsturer til turer som går over tre dager. Man kan også bade på en av strendene ved innsjøen Vassivère eller dra på oppdagelsesferd i middelalderbyene Eymoutiers, St-Léonard de Noblat eller Bourganeuf, alle mindre en 30 minutter unna gården. 

MER INFO: Overnatting fra kr 630. anes-de-vassiviere.com

10. Luksus på landet 

Luksusversjonen av en gårdsferie! Foto: Vila Monte Farm House

VILA MONTE FARM HOUSE, PORTUGAL. Dette er luksusversjonen av et «farmstay», med velværeavdeling, to basseng og flotte rom i trendy boho-stil. Vila Monte Farm House ligger langs den vakre Algarvekysten, en liten halvtime fra Faro, og omkranses av en frodig hage med bougainvillea, sypresser og frukttrær. Aktivitetskalenderen bestemmes ut fra månefasene og årstidene, og består blant annet av fikenhøsting, geiteoppdrett og fullmånemeditasjon. Gårdshotellet tilbyr også keramikk-kurs, matvandringer og østerssafari. 

MER INFO: Rom fra kr 2000. Hagevandring med frukthøstning hver torsdag. vilamonte.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN