Bare en time fra flyplassen i Dubai venter en verden fjern fra storbyens larm.

Ras al Khaimah byr på mye sol, fine strender og flotte hotell som The Cove Rotana og Hilton. Foto: Torild Moland

I det lille emiratet Ras al Khaimah, ofte kalt RAK, er det ingen skyskrapere eller gigantiske prosjekter; hit kommer du for å leke i naturen, klatre via ferrata, gå fotturer i de majestetiske Hajarfjellene – og så kaste deg utfor verdens lengste zipline! 

Etterpå kan du ta en velfortjent hvil på en av de fine resortene langs stranda.  

LES OGSÅ: LANGSOM LYKKE PÅ GOZO

Fri som fuglen

– Hold armene tett inntil kroppen, og se rett frem, formaner den strenge guiden på toppen av Toro Verde Ras al Khaimah, verdens lengste zipline.  

Hvordan vi havnet her er et godt spørsmål, men nå står vi nesten på toppen av Ras al Khaimahs høyeste fjell Jebel Jais (1934 moh), pakket inn i drakter som oransje flyveekorn. Foran oss venter nesten tre kilometer med fartsfylt moro, i en mulig toppfart på 120 km i timen. 

Fly som en fugl i verdens lengste zipline! Foto: Torild Moland

Hodet først, armene inntil kroppen, og den oransje drakten hukes fast i ziplinen. Yihaaa! Som Supermann suser jeg nedover fjellsiden, over en dyp dal – og lander heldigvis trygt på andre siden. 

Masse aktiviteter

Ziplinen Toro Verde har virkelig satt Ras al Khaimah på verdenskartet. De færreste hadde hørt om det lille emiratet, før det plutselig var på alles lepper da verdens lengste zipline åpnet her desember 2018.

Verdens lengste zipline, fine via ferrataer og Emiratets første merkede fotturstier – her er det nok å gjøre! Foto: Torild Molans

Men få har fått med seg at det også er masse andre morsomme aktiviteter i dette solrike emiratet. 

– Ras al Khaimah har så utrolig mange muligheter, sier Fadi Hachicho da han litt senere tar oss med på en vandring i det ferske løypenettet i området rundt Jebel Jais. 

– Klatring, canyoning, fotturer, mountainbiking – det er så mye å gjøre her. Men utendørsaktiviteter er veldig nytt i Emiratene, så det tar litt tid å bli kjent. 

Fadi kom til Emiratene for ni år siden, og har bygget opp RAKs største utendørs aktivitets selskap Adventurati Outdoor. Han er også ansvarlig for det nye nettverket av merkede stier som snart skal være klart – totalt blir det rundt 80 kilometer med stier man kan vandre på. 

EKSOTISK BADEFERIE I LYKKELANDET

Klatre og gå

Dagens eventyr startet med en 30 km lang biltur fra sjøen på svingete veier, opp gjennom en dal omgitt av majestetiske, gullfargede fjellsider. Underveis stoppet vi ved en via ferrata og klatret et par timer – også den med et par korte, men morsomme zipliner.

Via Ferrata byr på spektakulære omgivelser og god utsikt. Foto: Torild Moland

Nå er vi klare til å avslutte en svært aktiv dag med en par times fottur ut til et nydelig utsiktspunkt, for å nyte solnedgangen over de vakre Hajarfjellene.

Underveis er det tørt, goldt og øde. Ingen trær og nesten ingen vegetasjon. Likevel er det vakkert på sitt eget, spesielle vis. 

! Fadi Hachicho fra Adventurati Outdoor byr gjerne på en kopp nytraktet kaffe i det fri. Foto: Ronny Frimann

Vi når utsiktspunktet, og Fadi tryller frem en kaffekanne og litt nistemat. Naturen er gold og øde, nærmest uten vegetasjon. Stien skjærer som et sår gjennom det steinete landskapet – her er det nesten ikke mulig å gå seg bort. Ved dagens slutt setter en ualminnelig imponerende solnedgang hele fjellkjeden i brann. Det er ikke toppen av Everest, men det er helt klart toppen av lykke. 

Life is a beach

Livet nede ved havet er ikke ille det heller. Ras al Khaimah er kjent for å ha hotell av høy kvalitet – til langt bedre priser enn naboen Dubai. 

Italienske Matteo Casabianco og Emma Fenzi har tatt noen dager fri fra jobbene i Dubai og kommet til Ras al Khaimah for å slappe av i litt mindre hektiske omgivelser. Nå nyter de livet og pleier kjærligheten i bassenget ved Hilton hotell nesten i sentrum av byen. 

Emiratet byr også på velsmakende mat. Foto: Torild Moland

– Vi pleier ofte å dra til Fujairah, for dykkingen. Men tenkte at vi denne gangen skulle teste Ras al Khaimah. Det er kjempefint! Mye roligere enn Dubai, og det er jo det vi vil ha, sier turtelduene. 

Italienske Matteo Casabianco og Emma Fenzi pleier kjærligheten og livet i bassenget på Hilton. Foto: Ronny Frimann

Det vil vi også, og sjekker inn i en liten villa ved den familievennlige resorten The Cove litt utenfor byen. Her er det balinesiske senger på stranda, koselige strandbarer og en av Emiratets beste restauranter, Basilico. 

Resorten er i motsetning til de fleste hotell i Emiratene, ikke et overdådig anlegg som skyter i været, men en koselig landsby med pastellfargede småhus der vi får vår helt egne villa i vannkanten.

Det er bare å dyppe tærne i det salte vannet og la sola varme kalde vinterkropper. 

Om kvelden vandrer vi langs hovedgata i byen, the Corniche, en over kilometer lang gangvei full av livlige restauranter, kafeer og masse folk. Dette er byens nye og fancy hjerte, og hit de lokale kommer for å se og bli sett.

The Cove Rotana. Foto: Ronny Frimann

Om det ikke er fredag morgen, for da møtes alle på veddeløpsbanen. 

FINN DITT DUBAI

Det ekte Arabia

– Dette er ukas viktigste begivenhet, forteller taxisjåføren Usman Sharif da han plukker oss opp på hotellet kl. 07 fredag morgen.

Kamelrace er like populært her som langrenn er i Norge. Foto: Ronny Frimann

– Hit kommer alle for å vise frem sine egne kameler, og vedde. Det er masse penger i kamelrace, røper han. 

Hver fredag morgen fra soloppgang og til rundt kl. 09 er det hektisk aktivitet langs emiratets veddeløpsbane. Små, mekaniske menn sitter på toppen av hver sin kamel, og store, virkelig menn kjører etter på utsiden av banen.

Dra på utflukt til det historiske Dhayah-fortet. Foto: Ronny Frimann

Fra bilen styrer de sin mekaniske rytter. Menn i hvite kjortler og det tradisjonelle hodetørkleet kefije tuter og hoier fra bilvinduer, og etterpå stopper de ved innhegningen for å beundre sine prisvinnende kameler.

Eller dra til den folketomme Wadi-ørkenen. I RAK er mulighetene mange. Foto: Ronny Frimann

Noen har gjort suksess og stråler som olympiske vinnere, andre er mindre fornøyd og skuler på naboen.

Når sola blir for varm, er moroa over. 

Ras al Khaimah er fortsatt en bit av det ekte Arabia. Men skulle suget etter gull og glitter bli for stort, er det bare en time å kjøre inn til alle fristelsene i Dubai.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN