Velkommen til verdens lykkeligste land, sier øyguide Alfred Kalotiti (39) og smiler fra øre til øre.

Her blir du møtt med store smil! Foto: Mari Bareksten

Han har invitert oss med med på en rundtur på Vanuatus hovedøy, Efate. Både snorklestopp, melanesisk mat og kulturlandsbyer står på programmet. Dette blir en roadtrip i gledens navn.

Den lille øynasjonen i den sørlige delen av Stillehavet har toppet «Happy Planet Index» både i 2006 og 2010, en rangering over både levealder, livstilfredshet og økologisk fotavtrykk. 

– Her er livet enkelt. Klokka er alltid stilt på «island time» og vi stresser aldri. Efate har alle ingrediensene for det gode liv, sier han og ramser opp: 

– Vi har strender hvor barna kan leke, fossefall og elver å avkjøle seg i, massevis av kultur og Stillehavets beste mat. I tillegg er alt på Vanuatu økologisk, sier han stolt.

LES OGSÅ: SISTE TREND I NEW YORK

Ekte eksotisk

Omgivelsene er usedvanlig eksotiske. Etter bare noen timer på Efate er det åpenbart at dette blir en helt unik strandferie. Vi har sett en gutt bestå manndomsprøven ved å vandre over glødende kull, lært at leiekontraktene på øya blir bestemt etter levetiden til en kokospalme og blitt anbefalt flaggermus til middag.

Vanuatu er mest kjent for sitt kulturelle mangfold, men overrasker med luksuriøse strandhoteller, deilige hengekøyer og masse smil og varme. Foto: The Havannah

Men vi har også sjekket inn på et nydelig strandhotell hvor bungalowene gir assosiasjoner til Maldivene, fått en blomsterkrans rundt halsen, dinglet i en hengekøye og badet i Stillehavets deilige vann.

Et herlig sammensurium av sol, strand og kultur.

Stille strandliv – bedre blir det ikke! Foto: Mari Bareksten

Vakre Vanuatu

Vanuatu tar ikke stor plass på globusen – den grønne og frodige øya Efate er en prikk i havet omtrent midt mellom Australia og New Zealand.  

Efate er én av Vanuatus 83 øyer, men også landets inngangsport og der hovedstaden Port Vila ligger. Selv om øya er en av landets største tar det ikke mer enn tre timer å kjøre rundt hele, men Alfred har lagt inn stopp som fyller en hel dag. 

– Vi kan ikke fortsette bilturen før vi har drukket en kokosnøtt, sier han bestemt og svinger av øyas eneste vei. 

Der har to smørblide damer i fargerike øykjoler satt opp en liten markedsbod hvor de selger landets største eksportvare. Bak dem er det plantet rad på rad med kokospalmer. 

Klinkokos

– Man må drikke minst en om dagen, sier Fiona Felix (50) og kakker hull på toppen av den hårete stenfrukten.  

Kokosnøtter er en viktig del av kostholdet på Vanuatu. Foto: Mari Bareksten

– Vi er ekstremt glad i kokosnøtter, det er «livets tre» her på Vanuatu, sier Alfred. 

I tillegg til å være landets største inntektskilde, settes som sagt mange av landets leiekontrakter etter levetiden til en kokospalme. Det er estimert til 75 år. 

På det lokale markedet kan man kjøpe både kokosnøtt-BH og kokosjuice, og på restaurantene er kokoskrabbe en spesialitet. Landet kom også seirende ut av «The Coconut War», rett før landets selvstendighet i 1980. Men mer om historien senere. 

Først skal vi kjøle oss ned – i ekte Jungelboken-stil.  

SLIK BLIR DU EN ANSVARLIG TURIST

Tarzan og Jane

– Ta tak i tauet som henger i treet og sleng dere uti, sier Alfred.

Han har stoppet bilen ved Vanuatus svar på den blå lagune – et stort, turkist badehull midt i jungelen. Australske Harry Naweocki på 15 år er først ut. 

Jihaaa! Blue Hole er morsomt å bade i. Foto: Mari Bareksten

– Vi reiste til Vanuatu fordi det virket mer autentisk enn de andre Stillehavsøyene, sier pappa Daniel Naweocki (41).  

Øyriket har helt klart levd opp til forventningene.

Deilig eksotisk frukt er en selvfølge på menyen. Foto: Mari Bareksten

– Vi bor på en vakker strand, men kan samtidig fylle dagene med utflukter. I tillegg får vi masse spennende kulturopplevelser på kjøpet. Og mye god mat. Barna elsker det, sier han mens han ser sønnen slenge seg uti vannet for andre gang. 

Så følger resten av oss etter. Når vi kommer opp av vannet har Alfred gjort klart et friskt fruktfat med bananer, papaya og pasjonsfrukt. Og enda flere leskende kokosnøtter.  

Strandparadis

I tillegg til laguner og fossefall er Efate også et yndet sted for strandløver. Strandhotellene Iririki Island Resort, The Moso, Holiday Inn Vanuatu og The Havannah er minst like fine som de på Tahiti og Fiji, men siden Vanuatu ikke er like kjent som reisemål er prisnivået langt lavere.

Mens hotellstrendene ofte er forbeholdt boende gjester kan man på offentlige strender som Taka, Eton og Gideon’s Landing føle på ekte øyliv – flere med lokaldrevne økolodger helt nede ved vannkanten.

Det tar tre timer å kjøre rundt hele Efate som er full av aktiviteter: Bad i turkise badehull, dra på snorkletur, besøk småøyene rundt og lær mer om landets kultur i en kulturlandsby. Foto: The Havannah

Livet under vann er en av de virkelig store attraksjonene på Vanuatu, og med snorklemasker oppdager vi korallrev, skilpadder og papegøyefisker utenfor Gideon’s Landing Beach. Stranden blir også kalt Survivor Beach siden Amerikas svar på Robinsonekspedisjonen ble spilt inn i dette området.

Vanuatu er i verdenstoppen i kulturelt mangfold. Her lever noen av verdens mest spennende stammer på samme måte som de har gjort i uminnelige tider. Foto: Mari Bareksten

Den har alt du forventer deg av et eksotisk øyparadis: en liten strandbar som selger iskald øl og flettede stråvesker, glade barn som bader, blomstrende hibiscusplanter og turkist vann fullt av konfettifarget fisk. 

Sosialantropologisk paradis

Men det som gjør strandferien på Vanuatu helt unik, er landets rike kultur. Den tropiske øygruppen er i verdenstoppen i kulturelt mangfold. Med over 100 unike språk fordelt på 83 øyer, er nasjonen et sosialantropologisk paradis.

Her lever noen av verdens mest spennende stammer på samme måte som de har gjort i uminnelige tider. Det er også mye mystikk rundt folkegruppene.

Landet var et av de siste til å avskaffe kannibalisme, og flere steder er sort magi fortsatt en del av livet.

I Ekasup Custom Village på Efate kan turister lære om landets kultur. Foto: Mari Bareksten

Men for å komme tettere på den tradisjonelle levemåten, er det best å reise videre til en av de andre øyene, som Tanna, Gaua og Malekula. Her er det mulig å bo hos stammefolk. Det lar seg ikke gjøre på Efate, men den som besøker Ekasup Cultural Village får uansett en fin introduksjon til kulturelle skikker.

Taka beach. Foto : Mari Bareksten

– Tuuuuuuuuuut! 

Meava Nuaita (20) har tatt frem en konkylie og blåser alt han kan i det vi ankommer landsbyen etter en kort spasertur gjennom tykk jungel. Litt lenger bort vaier høvdingen med et stort palmeblad – et symbol på fred. 

– De fleste som bor på Efate har flyttet hit fra mer tradisjonelle landsbyer på de mindre øyene. På denne måten får vi praktisert våre tradisjoner kalt kastom. Det er en veldig fin måte å bevare kulturen på, samtidig som vi lærer den videre til turister, sier Sifo Simo (40) som har et bastskjørt rundt hoftene, skjell rundt halsen og tørkede palmeblader rundt halsen. 

Selv kommer han fra Futuna, en øy med bare 600 innbyggere. Omvisningen består av musikk og dans, men vi lærer også hvordan øyboerne brukte spindelvev til å fange fisk, om banyantreets hellige betydning og hvordan bambus kan spikkes til å bli spisse kniver. 

Skål for Vanuatu! Foto: Mari Bareksten

Kava, kava

En tradisjon som fortsatt står sterkt på alle Vanuatus øyer, inkludert Efate, er kavadrikking. Kava er en tradisjonell drikk som lages av roten med samme navn. Den har en lett stimulerende, bedøvende og beroligende effekt.

Hang loose! Foto: Mari Bareksten

– Det ser ut som gjørmevann, men det smaker ikke så ille, sier Luke Johnston (51). Han har bodd på Efate i over ti år og takker Sofies Kava Bar i Port Vila for at han i dag blir sett på som en lokal. 

– Vanuatu uten kava er som et Frankrike uten vin. Det er sånn man sosialiserer og blir kjent med folk, sier han. 

Selve ritualet er en rask seanse. Kavaen helles oppi en halv uthult kokosnøtt og drikkes ved barens vannrenne.

Deretter skal munnen skylles med vann. Til slutt går man tilbake til bordet sitt og skravler med de lokale. En annerledes aperitiff!

DRØMMEREISER 2020: EVENTYRLIG KLASSIKER
Taka beach. Foto: Mari Bareksten

Mathovedstad

Et kokosnøttkast fra Sofies Kava Bar ligger øyas mest kjente restaurant, L´Houstalet. Port Vila regnes for å være mathovedstaden i Stillehavet, så vi har høye forventninger.  

– Denne restauranten er faktisk flere år eldre enn Vanuatu som nasjon, sier restauranteieren Clement Martinez (77). 

Port Vila kalles «Stillehavets mathovedstad», men det er nok ikke ene og alene grunnet denne retten. Flaggermus i rødvinssaus er en spesialitet på den franske restauranten L´Houstalet. Foto: Mari Bareksten

Han har på seg en blå hawaiiskjorte og mimrer tilbake til da grunnlovsutkastet ble signert i 1979 og myndighetene kom til restauranten for å feire. Året etter ble Vanuatu selvstendig, og koloninavnet Ny-Hebridene var historie. På veggen henger det en kopi av grunnloven, side om side med fargerike bilder av en lokal kunstner. 

Om han kan anbefale noe? 

– Flaggermus! Det er vår spesialitet. De leveres av lokale jegere og serveres med rødvinssaus og grønsaker. Det høres kanskje ikke så fristende ut, men flaggermus er et undervurdert kjøtt og ligner litt på hare, sier han.

Flaggermus til middag er en passende avslutning på en annerledes strandferie i lykkeland.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN