Spis og bo lokalt

Å både bo og spise hos de lokale gir et unikt innblikk i både landet og kulturen. Her fra et besøk i langhus på Borneo, der risvindrikking og nye venner var blant høydepunktene. Foto: Torild Moland

Legg igjen pengene dine på rett sted! Spis på lokale restauranter, kjøp lokalproduserte matvarer, bruk lokale guider og turoperatører og bo på lokaleide overnattingssteder. En lokal guide vet uansett alltid best hva som er verdt å oppleve, og du drar vel ikke halve jorda rundt for å spise på McDonald´s? Og selv om det frister å spise på favorittrestauranten hele uka, kan det også være fint å spre pengebruken litt. Forbruksvarer som såpe, tannkrem osv. kan du også like så godt kjøpe der du er, og på den måten bidra litt ekstra.  

Se etter miljømerking

Det være seg på hotell eller andre overnattingssteder, flyselskap eller turoperatører, som tydelig har en miljø– og samfunnsansvarlig profil. Sjekk om de f.eks. gir tilbake til lokalsamfunnet enten ved å støtte lokale prosjekter, ansetter lokal arbeidskraft eller i hovedsak bruker kortreiste varer og miljøvennlige produkter. Husk også; bruk økovennlig solkrem og såpe osv. spesielt om du skal oppholde deg/ bade på steder der naturen kan ta skade, f.eks. korallrev. 

Reis kollektivt

Ikke ta taxi hvor enn du skal, kollektiv transport er både mer miljøvennlig og gir deg sjansen til å se mye mer av stedet enn du ville gjort fra en bil. Bruk tog i stedet for fly på langdistansene, og sykkel, buss, trikk eller t-bane i stedet for taxi. 

Si nei til plast 

Se etter hoteller som har kuttet ut vannflasker i plast, og som helst bruker gjenbrukbare beholdere til såpe og sjampo osv. Husk også å spare på vannet; på steder med vannmangel er det dårlig stil å ta en lang dusj eller et daglig bad, og bruk gjerne håndkleet mer enn én gang om det ikke er skittent. Og ha alltid en gjenbrukbar drikkeflaske i bagasjen! 

Unngå dyreturisme

Dette kan ikke bli sagt nok; pass på at aktivitetene du gjør er etiske, spesielt om de inneholder ville dyr eller dyr i fangenskap. En god pekepinn er å unngå all form for elefantridning, dyr som brukes til «selfies» og klapping av løveunger eller andre ville dyr. 

Aktiviteter som elefantridning er fy-fy og bør styres unna! Foto: iStock

Unngå mellomlandinger 

Det sies at utslippet av klimagasser for flyreiser er størst ved take-off og landing, prøv dermed å unngå flyturer med mellomlandinger så godt det lar seg gjøre. Og selvfølgelig, generelt fly minst mulig!

Reis utenfor sesong

Ved å reise utenfor sesong, eller til mer ukjente reisemål, bidrar du med å fordele fordelene turisme bringer med seg, slik at flere kan få glede av det, samt at det blir mindre slitasje på populære turistattraksjoner. 

Se opp for lave priser 

Om prisene på flyreisen eller hotellet er litt for gode til å være sant, er det som regel noen som må betale for det i andre enden, f.eks. dårlig lønn og arbeidsforhold eller enklere løsninger som ikke nødvendigvis er bra for miljøet. Vær kritisk og tenk deg om, kanskje er det verdt å betale litt ekstra? 

Kom forberedt

Gjør research på forhånd, og gjør deg kjent med kultur og skikker før du ankommer. Og ha respekt for det som venter deg. 

Kilder: responsibletravel.com, VG, Ethical travel portal, Tui, Aftenposten. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN