Rikke Raknes (44) reiser mye med med ektemannen Stian. Nå er de klare for Panamakanalen Foto: Rikke Raknes

Rikkes vinnerreportasje kan du lese i det nye nummeret av Magasinet Reiselyst (01/Jan-feb), som snart er ute i butikkene. 

Er det sant? Dette er jo helt fantastisk, stråler Rikke Raknes da hun får vite at førsteplassen er hennes.

Rikkes bidrag med reiseskildring fra Afrika ble enstemmig kåret til årets vinner.

– Hun er en av få som klarer å levere både en levende, interessant tekst og bilder som holder samme kvalitet, sier Torild Moland, redaktør i Magasinet Reiselyst og juryformann.

Moland trekker spesielt fram den ærlige og engasjerte teksten.

– Dette syntes hun åpenbart var en fantastisk opplevelse hun gjerne vil dele. Rent teknisk er det tydelig at det ikke er en profesjonell journalist som har skrevet teksten, men det gjør liksom ingenting når den er livlig og engasjerende. Leseren kan se for seg elefantbesøk i campen, lunsj på kolonihotell og do og dusj i det fri, sier juryformannen.

Konkurranse

Juryen synes dessuten temaet i seg selv er interessent, siden mange tror det er både farlig og vanskelig å reise rundt i Afrika på egenhånd.

– Det viser jo Rikke her at det absolutt ikke er! Det er enkelt, morsomt – og spennende, og vi tror at de fleste får lyst på en Afrikatur på egenhånd etter å ha lest Rikkes bidrag. Det fikk i hvert fall vi, sier Moland.

Det var tilfeldigheter som gjorde at Rikke sendte inn sitt bidrag.

– Jeg er abonnent på magasinet og så en artikkel om skrivekonkurransen. Med en flott tur til Afrika friskt i minnet, tenkte jeg at det kunne være en fin måte å gjenoppleve gode opplevelser og se ekstra godt på de mange bildene vi tok. Det ble jo en fin greie, smiler konkurransevinneren fra Skien.

Ikke på charter

For Rikke og ektemannen Stian (46) har eksotiske reiser på mange måter blitt en del av livet. Nylig var de på en rundtur på Sri Lanka, og i vinterferien reiser de til Whistler i Canada for å stå på ski.

– Vi har bestemt oss for at reiser er verdt å bruke tid og penger på. Vi har en hund, men ingen barn, er ganske fleksible og drar på minst én lengre reise hvert år, sier Rikke.

Paret som er bosatt i Alta er alt annet enn typiske charterturister. Bilferien i Afrika var på mange måter representativ for hvilken ferieform som passer dem best.

Turen var full av storslagne møter med savannens sjefer. Foto: Rikke Raknes

– Det er alltid best når vi kan bestemme selv. Derfor har vi ofte bestilt flybilletter og leiebil, men deretter tatt ting litt som de kommer. Med egen bil har man muligheten til å bli værende eller reise videre, avhengig av hva som føles riktig. Det er jo så mye som er ferdig planlagt i livet for øvrig, så da er det deilig ha litt fleksibilitet på ferien, synes Rikke.

Latinske favoritter

Helt siden hun reiste som backpacker til Ecuador i slutten av tenårene, har Sør-Amerika stått henne nært.

– Da jeg kom hjem igjen begynte jeg å studere spansk, og siden har vi vært der flere ganger, sier den reiseglade 44-åringen som synes både språk, kultur og natur er gode grunner til å ta turen til det enorme kontinentet.

Siden har det blitt reiser til både Peru, Bolivia, Brasil, Colombia, Honduras, Guatemala, Mexico og Den dominikanske republikk. Nå får hun etter alt og dømme muligheten til å realisere nok en drømmereise. Premien for førsteplass i skrivekonkurransen er nemlig en reportasjereise, og Rikke vil gjerne rapportere fra Panama.

– Panamakanalen har alltid fascinert meg. Aller helst skulle jeg seilt igjennom i egen båt på en årelang reise, men det er ikke noe jeg får til med det første. Så cruise kombinert med opplevelser på land høres også veldig bra ut, innrømmer hun.

På safari i egen bil er mulighetene mange og friheten stor. Foto: Rikke Raknes

Rikke tror hun og mannen Stian kan bli et godt reportasjeteam, og lover spennende aktiviteter og interessante menneskemøter.

– Vi er nysgjerrige på både mennesker, natur og dyreliv. Og så liker vi litt av alt. Gjerne både friske fotturer og spennende dykk, sier Rikke Raknes.

Vi gleder oss til å lese reportasjen, som kommer på trykk en gang i 2018.

Tips

Magasinet Reiselyst takker alle som har levert sine reisereportasjer i form av tekst og bilder til konkurransen. For alle som ikke vant, kommer det nye muligheter. Og for den som vil begynne å forberede seg allerede nå, har juryen et par gode tips:

– Oppsøk og prat med lokalbefolkningen, og beskriv menneskemøtene – aller helst også med bilder. Mennesker er tross alt det som gjør verden mest interessant, sier Magasinet Reiselysts redaktør Torild Moland.

Rikkes vinnerreportasje kan du lese i det nye nummeret av Magasinet Reiselyst (01/Jan-feb), som snart er ute i butikkene. 

ALT OM REISELYSTS SKRIVEKONKURRANSER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN