Rappellering er egentlig ingen kunst, mener Stina Jøtul Simensen. Men vått underlag gjør nedturen litt mer vrien enn hun hadde trodd. Foto: Stein Jøtul Simensen

Rappellering er egentlig ingen kunst, mener Stina Jøtul Simensen. Men vått underlag gjør nedturen litt mer vrien enn hun hadde trodd. Foto: Stein Jøtul Simensen

En ganske alminnelig onsdag i sommerferien står åtte mennesker ferdigpakket i adventureselskapet FullOn sine lokaler i Geilo sentrum. Våtdrakt, vest og hjelm er allerede på plass, og sjefen Vojtech Hejtmanek (27) forteller om dagens tur.

LES OGSÅ: RÅ RAFTING

Leke i naturen

– Dette er en av Norges beste og ekstreme juvinger, sier han.

– Fordi det er høye dropp, bratte rapeller og lange sklier. Dere kommer til å få et skikkelig kick! lover han.

I ettertid er det ingen som skal si at Vojtech er en løgner.

Juving er en sport som foregår på naturens premisser – man må nemlig ha et passende juv å leke i. Og et av Norges mest egnede juv ligger i Uvdal, en kort times kjøring fra Geilo. Juvet er en sprekk i fjellet, som vannet har kommet til og polert etterhvert slik at selve dalbunnen gjerne er jevn og glatt. Underveis er det kulper, jettegryter, dropp og sklier.

Midt i fossen

Vi begynner snilt. Bare ti minutters gange fra veien, åpenbarer juvet seg. I midten renner en liten elv, og det er den vi skal følge nedover.

Full fres på den naturlige sklia. Foto: FullOn

Full fres på den naturlige sklia. Foto: FullOn

– Hvorfor vi hadde lyst til dette? Nei, det kan du spørre om, sier Stein Jøtul Simensen (58) med glimt i øyet, der dørene Stina (21) og Thea (15) er i ferd med å stavre seg ned en 30 meter lang fjellskrent i et tynt tau, med vannet fossende rundt dem.

– Vi er en aktiv familie, jentene har drevet med alt fra hest til ski og roing, og jeg har elvepadlet mye. Så vi lette etter noe ingen av oss hadde gjort før, og endte her, forteller han før han selv også setter utfor fjellskrenten.

Vakker natur

Nederst venter et dropp på 3 meter, hvor han får valget om å rapellere helt ned eller hoppe. Han, som alle de andre, hopper – her er det raskeste vei ned. Én etter én plasker vi ned i det iskalde vannet i kulpen under. Kaldt, ja – men skikkelig moro!

Deler av turen kan være en utfordring for mange, som må overvinne sine egne begrensninger og frykt underveis. Men mestringsfølelsen til slutt...den er enorm! Foto: Ronny Frimann

Deler av turen kan være en utfordring for mange, som må overvinne sine egne begrensninger og frykt underveis. Men mestringsfølelsen til slutt…den er enorm! Foto: Ronny Frimann

Og det er hele poenget med juving – å ha det moro. Og å kose seg ute i naturen, for vi er omgitt av noe av Norges vakreste natur.

– Se få fint, sier Thea og snur seg og ser oppover dalbunnen. Ranke trær kneiser på kantene der elven slanger seg nedover den glattskurte fjellsiden.

Snipp, snapp, snute

Juving foregår i naturlige kløfter og sprekker i fjellet, som vannet har kommet til og polert. Juvkantene er høye og omgivelsene dramatiske. Foto: Ronny Frimann

Juving foregår i naturlige kløfter og sprekker i fjellet, som vannet har kommet til og polert. Juvkantene er høye og omgivelsene dramatiske. Foto: Ronny Frimann

I løpet av en lang dag ute – totalt går vi 5 kilometer og er ute i like mange timer – skal gruppen ned fem rapeller, hoppe ned i mange kulper og ellers nyte de fine omgivelsene. Vel fremme er det grilling av pølser og skravling rundt bålet.

– Vi alle elsket det, sier Stein begeistret.

– Litt fordi det ga en utfordring med glatte rapeller omgitt av vann. Og så var det en god kombinasjon av klatring, skliing og tur ute i naturen i vakre omgivelser og fint vær. Men jeg vil jo si det er en fordel av vi har klatret og rapellert litt før, for det var utfordrende når det var så glatt., legger han til.

Men så var vel det hele poenget med dagen, var det ikke – å utfordre seg selv litt.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN