Velkommen til Palermo, la oss spise, ler Marco Romeo (35), og viser vei inn til hektiske Capo Market midt i den sicilianske hovedstaden.
I de trange gatene lukter det en blanding av frityr, koriander og anis – og det bugner over av fargerike frukter, friske grønnsaker og fersk fisk.
Tilbudet er faktisk i verdensklasse, skal vi tro på det amerikanske tidsskriftet Forbes, som gir Palermo en gjev femteplass på sin liste over verdens beste gatematbyer. Det er foran både Mexico City, Istanbul og Ho Chi Minh City i Vietnam.
Det ekte Sicilia
– Gjør dere klare for en hundre prosent siciliansk opplevelse. Dette er ikke femstjerners restauranter, men det er ekte, og maten er laget med sjel. Og vi elsker det, forklarer Marco, idet han loser oss forbi ivrige selgere og en mann på scooter fullpakket med maiskolber.
Marco startet guideselskapet Streaty Palermo for fire år siden, for å vise frem byens gatematverden til sultne turister. Som sønn av byen kjenner han hver eneste krik og krok bedre enn de fleste, og for å gjøre det enklere for oss har han laget et slags pass vi kan stemple underveis, med bilder av matrettene vi skal smake.
Stemningen er som tatt ut fra en italiensk klisjé, her ropes og hoies det mellom alle, det hilses og smiles og gestikuleres stort. En dame i et vindu heiser en bøtte ned til oss med litt penger, og peker på noen tomater og siciliansk zucchini (squash) hun vil ha i gjengjeld.
Vi har så vidt startet på vår gastronomiske rundtur, men har allerede hoppet inn i en helt ny og spennende verden.
Tradisjonen tro
Den over 2000 år gamle byen har blitt påvirket av både arabisk og jødisk kultur. Også normannerne, spanjolene og de franske og britiske industrialistene har satt sine spor, og gjort dagens Palermo til en spennende smeltedigel. Matmarkeder har hatt en naturlig plass i over 1200 år, så mattradisjonene står sterkt. Akkurat det blir tydelig på vårt første stopp hvor vi skal spise arancine, friterte risottoballer fylt med kjøtt, erter og gulrøtter.
– Palermos eneste ekte arancine får du her på Friggitoria Gastronomia, forklarer Marco og deler opp de gylne, oransje ballene.
Den originale oppskriften er over 1000 år gammel. Og den inneholder ikke tomat, slik de nye variantene gjør. Tomat er faktisk relativt nytt i italiensk kjøkken, og fantes ikke på den tiden arancine ble til.
LES OGSÅ: SICILIA FRA SYKKELSETET
– Wow, dette er det beste jeg noensinne har smakt, utbryter amerikanske Lee Miller (66), nærmest i ekstase.
Sammen med den friterte snacksen panelle – laget av kikertmel og potetkrokettene med mynte kalt cazzilli blir første stopp en høydare. Også sfincione – en fetter til pizzaen – glir rett ned, og de første stemplene i passet er samlet.
En fryktet sandwich
Vi må derimot jobbe litt mer når vi kommer til Vucciria-markedet for å besøke Pippo Basile (70) og hans velkjente matvogn. Signor Basiles godbit er nemlig Palermos mest unike gatemat – Pane ca´meusa – en sandwich fylt av milt og lunge av kalv, kokt i smult og toppet med sitron og ricottaost.
– Hvordan vet du at du ikke liker det, før du har smakt, spør mannen bak vogna og deler ivrig ut en sandwich til hver.
LES OGSÅ: SMAKEN AV ROMA
Sant nok, og det smaker faktisk bedre enn det høres ut.
Men til tross for Basiles oppfordring, er det noen som velger å fortsette turen uten nytt stempel i passet.
LES MER FRA ITALIA
Gourmet i verdensklasse
På Taverna Azzura smaker vi på Sicilias blod – vinen sangue – som akkompagneres av brød, oliven og oster vi har plukket med oss på veien. For i Palermo er det nemlig helt vanlig, og nesten en selvfølge, å ta med seg sin egen mat inn på baren. De har til og med et eget ord for det – schiticchio – som betyr en slags piknik.
Marcos gastronomiske runde avsluttes med en lokal variant av den velkjente italienske gelatoen – servert i en tradisjonell brioche-bolle. Og med siste stempel på plass i passet er vår gastronomiske rundtur komplett.