Thailand er tradisjonelt et av våre aller mest populære vinterreisemål. Den gode maten, de hyggelige menneskene, de kritthvite strendene og solsikkerheten er bare noen av grunnene til det. Og heldigvis har dette vakre landet fortsatt flere bortgjemte perler, langt utenfor allfarvei.

Hva med å nyte ferien fra fugleperspektiv? Foto: Keemala Bird’s-Nest

Luksus i tretoppene

En økologisk grønnsakhage, tekstiler lagd av thailandske minoritetsgrupper og interiør inspirert av Phukets mytologi. På boutiquehotellet Keemala kan du nyte luksusen med god samvittighet og sovne til lyden av gresshopper som runger fra regnskogen. Luksushotellet er kun et kvarter med bil fra hektiske Patong, men stemningen er en helt annen.

Svømmebassengene ser ut som at de flyter i trærne, og badekarene er hugget i stein. Rett utenfor de jordfargede hotellvillaene gror bananer og papayaer, mens fossefall, hengebroer og elver går i ett med de frodige omgivelsene.

Mer info: Keemala (keemala.com) har åpent hele året, har fire ulike villatyper og alle har eget svømmebasseng. Pris fra kr 4900.

Eastern & Oriental Express er en destinasjon i seg selv, men tar deg også med på eventyr gjennom jungelen. Foto: Eastern & Oriental Express

På skinner gjennom jungelen

Reiser på skinner er den perfekte tidsmaskinen – spesielt et tog som har Orientekspressen som sitt store forbilde! Eastern & Oriental Express er et luksustog i overdådig kolonistil, som går mellom Bangkok og Singapore og tar tre dager. Her er det topp service, romslige kupeer, ettermiddagste, pianobar og vakre solnedganger fra observasjonsvognen bakerst i toget. Alt dette mens man tøffer forbi palmeplantasjer, templer og tett jungel. Den klassiske togturen tar deg også til den legendariske Broen over Kwai i den naturskjønne regionen Kanchanaburi.

Mer info: Les mer om Eastern & Oriental Express her: belmond.com

Hippieøya Koh Phayam

Koh Phayam har lenge gått under turistenes radar. Foto: Ida Anett Danielsen

Tenk deg et Thailand slik landet var for 30 år siden. Med øde strender, autentisk stemning og nesten ingen turister. Det er fortsatt mulig å oppleve, om du tar turen til Koh Phayam!

Denne idylliske øya ligger en kort båttur fra havnebyen Ranong, omtrent midt imellom Bangkok og Phuket. Lei en scooter (øya er bilfri) og ta turen til hippiebaren i Buffalo Bay, sjekk inn på lokaleide bungalows, besøk Moken-folket eller spis lokal mat på restauranten Cha-Chai. Dette er en region som enn så lenge har gått under de fleste turistenes radar.

Mer info: Ta fergebåt eller lei speedbåt i havnen i Ranong. Fly Bangkok-Ranong med AirAsia.  

Kom tett på naturen på Surinøyene. Foto: Mari Bareksten

Telttur i paradis

Krystallklart vann, frodig regnskog og en annerledes kultur er noe av det som venter på Surinøyene. Men forvent ingen luksus. Her er det innlosjering i telt og enkle bungalows som gjelder, som en moderne versjon av Robinson Crusoe. De fem øyperlene i nasjonalparken ligger helt opp mot grensen til Myanmar, og med sikt på opp mot 30 meter er øyene også et sant undervannsparadis. Koh Surin Nuea er den største av de fem øyene. Det er her nasjonalparkkontoret ligger, og hvor det er mulighet for å overnatte i telt. Og er du heldig får du paradisøya helt for deg selv!

Mer info: Speedbåt går fra Kuraburi Pier, nord for Khao Lak, og tar en drøy time. Telt koster kr 100 per natt. Bungalows fra kr 500 natten. thainationalparks.com

LES OGSÅ: 10 DRØMMEREISER FOR STRANDLØVER

Thailands beste spa

Kamalaya er Thailands flotteste spahotell. Foto: Mari Bareksten

Helt sør på ferieøya Koh Samui ligger et av verdens flotteste spahotell. Den holistiske helseresorten Kamalaya har privat strand, meditasjonsgrotte og flere basseng.

Gjestene kan velge mellom ulike programmer, avhengig om de vil fokusere på trening, yoga, detox eller massasje-behandlinger – samt fellesaktiviteter som yoga, meditasjon, morgenvandringer og teseremonier. Spesielt populært er det å oppholde seg i velværesenteret, som ligger i frodige omgivelser, med badekulper, badstuer og kropps-behandlinger. Thaimassasje, hodemassasje, reiki og stressmestring står på menyen for den som ønsker en spabehandling.

Mer info: Kamalaya tilbyr ulike programmer. Det er også mulig å skreddersy ditt eget program. kamalaya.com

Hva med å oppleve Thailand på sykkel? Foto: Daniel Ohlsson

Tour de Thailand

Den raskeste veien fra a til å er ikke alltid den morsomste. Med turarrangøren Grasshopper Adventures kan man komme tettere på Thailands østkyst på en helt annen måte. På fire dager sykler man 210 kilometer, hele veien fra Hua Hin til Chumphon.

Forbi templer og øde strender, gjennom små landsbyer, innom fiskemarkeder og forbi damer som plukker søtpoteter i åkeren. Etter etappene venter kveldsbad, deilig thaimassasje og spicy mat. Arrangøren sørger for bagasjetransport, utstyr, engelsktalende guide, måltider og hotellovernattinger. Sykkelturen ender i Chumpon, som er inngangsporten til øyperler som Koh Samui, Koh Phangang og Koh Tao.

Forbi templer og øde strender, gjennom små landsbyer, innom fiskemarkeder og forbi damer som plukker søtpoteter i åkeren. Etter etappene venter kveldsbad, deilig thaimassasje og spicy mat. Arrangøren sørger for bagasjetransport, utstyr, engelsktalende guide, måltider og hotellovernattinger. Sykkelturen ender i Chumpon, som er inngangsporten til øyperler som Koh Samui, Koh Phangang og Koh Tao.

Mer info: Pris for denne turen er kr 13000, inkludert overnatting, mat, utstyr og guide. grasshopperadventures.com

LES OGSÅ: SMAKEN AV THAILAND

På Star Clipper kan du ligge i nettet foran på båten og nyte utsikten. Foto: Mari Bareksten

Sett seil med Star Clipper  

Sjøveien er en ypperlig måte å oppleve Smilets land på. Seilferie med skuta Star Clipper betyr øde øyer, kritthvite strender, masse thaimat og navigasjonskurs under blinkende stjernehimmel. Star Clipper seiler i Thailand mellom november og mars, og går innom øyer som Surin, Similan, Ko Kradan, Ko Rok Nok og Phang Nga Bay. Men skuta er også en destinasjon i seg selv. I tillegg til to badebasseng kan man forut slappe av i nettingen som danner to gigantiske hengekøyer på hver side av baugsprydet. Det perfekte stedet å slappe av – tett på elementene.

Mer info: 7 netter om bord, inkludert mat og mange aktiviteter koster fra kr 18700 per person. starclippers.com

Du kan gå rundt Thailands Maldivene på to timer. Foto: TUI

Thailands Maldivene

Den lille øya Koh Lipe ikke langt  fra Langkawi i Malaysia kalles ofte for Thailands Maldivene. Det betyr kritthvite strender, azurblått hav og hengekøyer mellom palmene. Øya er bare to kilometer bred, og kan rundes på rundt to timer til fots. Selv om det er en rolig øy, kan man kjenne Koh Lipes puls langs hovedgata «Walking Street», som strekker seg mellom Pattaya Beach og Sunrise Beach.

Her finner man en god miks av koselige kafeer, matvogner, dykkesentre og nisjebutikker som selger alt fra håndlagd såpe til bohemske kjoler. Det er også populært å dra på dagstur til malaysiske Langkawi, en time unna med båt.

Mer info: Tui (tui.no) har vanligvis pakkereiser til Koh Lipe.

På innsjøen Chiewlarn kan du sove på vannet. Foto: Mari Bareksten

Flytende hotell

«Smilets land» er mer enn strender, øyhopping og saltvann. Det er også frodig natur, eventyrlige fotturer, digital detox og ferskvannsbad. Det økovennlige flåtehotellet 500 Rai ligger midt i den frodige nasjonalparken Khao Sok, helt innerst i innsjøen Chiewlarn i det som er verdens eldste regnskog. 13 større og mindre bungalower ligger på rad og rekke langs en flytebrygge, der det også er restaurant, bar og svømmebasseng, ja til og med et flytende spa. Her drar man på kveldssafari i longtailbåt, legger ut på kajakkturer, går fotturer og utforsker grotter. Ekstra bonus at flåtehotellet verken har wifi eller telefondekning, slik at man kan koble seg helt av!

Mer info: OrkidéEkspressen (orkide.no) organiserer opphold til 500rai (500rai.com).

Lille Koh Koh Khao byr på to mil med kritthvit sandstrand. Foto: Mari Bareksten

Rolige Koh Kho Khao

Lille Koh Kho Khao ligger nærme både Khao Lak og Phuket, men deretter er det lite som minner om masseturisme. En lokal longtailferge fra en pir litt nord for Khao Lak frakter deg til den idylliske øya hvor stillheten råder og kjas og mas nærmest er fremmedord.

En strand på nesten to mil strekker seg sørvest på øya og det er langt mellom hotellene. For en smak av skikkelig øyliv bør du innkvartere deg i en av stråbungalowene til Hapla Beach, som også har en deilig strandrestaurant med avslappende sakkosekker. Det perfekte stedet å henge når solen går ned. Ønsker man litt mer luksus er C & N Resort et fint alternativ.

Mer info: Båtturen fra piren Baan Nam Kem koster 10 kr, sjekk booking.com for overnatting.

Husk at det kan være greit å sjekke UDs reiseråd når du planlegger turen din.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN