Frank Kjosås (36) er en norsk skuespiller kjent fra bl.a. tv-seriene Halvbroren og Kampen om Tungtvannet. Han er ansatt ved Det Norske Teatret, og er for tiden aktuell i rollen som Kevin Price i oppsetningen The Book of Mormon som spilles frem til januar 2019. 

Du spiller for tiden i musikalen The Book of Mormon, hva kan publikum vente seg?

– De kan forvente seg en reise inn i en veldig morsom og sår verden, som handler om to gutter som ikke vet helt hvor de er på vei, og som opplever store livsendringer. Og masse gøy humor.

I rollen som Kevin Price tar du turen til Uganda. Vært der selv?

– Nei, jeg har aldri vært der, men jeg kunne godt tenkt meg å oppleve Uganda. Og Afrika generelt. Det er jo så svært, og inneholder så utrolig mye.

Hva slags feriemenneske er du?

  Det kommer helt an på. Men da jeg var på Bali for noen år tilbake ble jeg helt frelst. Det var en sånn følelse av å få en hvilepuls på minus fem, det var så utrolig avslappende der. Jeg er ikke typen som oppsøker fest og nattklubber, så det ble mest strandliv og surfing, i ro og mak. Og det var Bali perfekt for. Ellers er jeg en som oppsøker havet, det er det beste for meg.

LES MER OM BALI

Hvor reiser du helst på ferie?

– Jeg har kjøpt meg båt, så i det siste har det bare vært Norge. Det er helt fantastisk å tasse rundt med snekka i Oslofjorden om sommeren, eller ta turen ned til Hvaler.

Ditt beste ferieminne?

– Å oppleve at små apeunger løp rundt på skuldrene mine på Bali, og prøvde å stjele solbrillene, er et av de morsomste ferieminnene jeg husker. Det føler jeg man opplever ganske sjeldent. Ellers er det jo en del gode minner fra barndommen. Som da vi var på ferie i Oslo for å besøke søsteren min som bodde der, og jeg og broren min fikk sove på balkongen fordi det var så varmt på soverommet. Det å sove ute i en by syns jeg var utrolig eksotisk. I tillegg hadde hun kabel-TV.

Og hva med det verste?

– Det må være da jeg skulle til New York for syv år siden, for å gå på et kurs, og jeg var så dum og krysset av for business på det innreiseskjemaet man får på flyet. Det skulle jeg aldri ha gjort. Min første dag i New York ble tilbrakt på et lite kontor sammen med to sinte politibetjenter bevæpnet med hver sin pistol. De googlet vettet ut av meg og søkte i alle databaser, før jeg endelig slapp inn i landet etter syv timer.

Hvis du kunne valgt hvilken som helst teaterscene i verden, hvor ville du ha opptrådd?

– Oj, det er vanskelig! Det er så mange å velge mellom. Men det hadde vært gøy og spilt teater der teateret ble til, på et amfiteater i Italia eller Hellas. Akropolis for eksempel. Det hadde vært interessant å gå helt tilbake til røttene av teateret, og merket hvordan teateret ble bygd opprinnelig. Å stå på scenen i London, Tyskland eller USA er oppnåelig om man bare bestemmer seg for det, men å sette opp et teater i et gammelt amfiteater hadde nok vært helt fantastisk.

Du kommer fra Øystese i Hardanger, er det Norgesfavoritten?

– Nei, Norgesfavoritten akkurat nå er nok Oslofjorden. Og Reine i Lofoten er en plass jeg alltid blir slått i bakken av når jeg kommer dit. Jeg har en bror som bor der, og moren min er derfra, så jeg reiser dit som regel en gang hver sommer. Det er så vanvittig flott landskap der, som topper seg med midnattssola. Det er helt nydelig.

Hvis du kunne dratt på tur med hvem som helst i verden, hvem skulle det vært?

– Da ville jeg dratt til Machu Picchu sammen med skuespiller og komiker Robin Williams. Det tror jeg hadde vært en fantastisk tur, med et like fantastisk reisefølge.

DEN ØDE VEIEN TIL MACHU PICCHU

Hvilket sted har overrasket deg mest?

– New York. Jeg trodde det var en klisjé, og at det ikke var mulig å bli forelska i en by på den måten, men allerede etter første uka var jeg frelst. Folk var så hyggelige, og jeg ble kjent igjen på den lokale kaffesjappa etter kun to dager. De har en flott innstilling, og byen er en herlig smeltedigel av forskjellige folk. Og du kan få til det du vil, hele døgnet. At det er byen som aldri sover, det stemmer virkelig. Jeg trodde det var mer en gimmick enn sannhet, så det overrasket meg positivt. At en vestlig storby som man allerede vet og har hørt så mye om faktisk er fantastisk, det var ganske heftig.

Hvor går neste tur?

– Etter en tur til Lofoten, blir det for det meste Oslo fremover.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN