The Liberties er full av historie og sjarm, og for Anthony O’Brien er den hyggelige bydelen selve essensen av Dublins gleder. Foto: Privat

Shopping

The Liberties (libertiesdublin.ie) er et av Dublins mest fargerike og dynamiske områder. Det gamle arbeiderklasseområdet var tradisjonelt kjent for familiedrevne forretninger og industri, samt tekstilproduksjon, destilleri og bryggeri. I dag er det et nabolag preget av nye muligheter og innovasjon, hånd i hånd med den historiske arven. Old Dublin møter New Dublin. Liberty Market (libertymarket.ie) er et av de eldste markedene i Dublin. Handelsplassen på livlige Meath Street er en drøm for den som jakter alt fra bøker og vintageklær til leketøy og husholdningsartikler. Helt siden 1700-tallet har Francis Street vært synonymt med førsteklasses håndverk. I nyere tider har produksjonslokaler for møbler og klær blitt utviklet til vintagebutikker, moderne gallerier og håndverkstudioer. Er du ute etter kunst og antikk, skal du sette av sette av god tid her. Betty Bojangles (Facebook-side) i George´s Street Arcade har masse bra retro og trendy mote.

Thomas Street. Foto: William Murphy / flickr

Uteliv

John’s Bar and Haberdashery (johnsbar.ie) er en av de nyere tilskuddene til Thomas Street. Den moderne fasaden skjuler interiør med historie tilbake til 1600-tallet, og vel inne kan du drømme deg bort til gamledager mens du nyter en halvliter. Baren er oppkalt etter en «haberdasher» (en som drev med sytilbehør) ved navn John Creeth, som drev butikk her i 1850-årene. Foruten whiskey, Guinness og tradisjonelle snacks, får du selvsagt kjøpt «haberdashery» av ymse slag. Et fint sted å menge seg med de lokale, og slukke tørsten. The Liberty Belle Pub (ingen nettside) midt i kunst- og antikvariatparadiset på Francis Street er en klassiker i Dublin. Her kan du til og med forsøke deg på å helle en perfekt «pint» selv, så om du ikke orker å ta turen innom mer turistpregede The Guinness Storehouse (guinness-storehouse.com) 800 meter vestover for en tilsvarende utfordring, er dette et godt alternativ. Lucky’s Cafe & Bar (luckys.ie) har alltid god stemning og hyggelig klientell. Dette er både pizzeria og bar under samme tak.

LES MER DUBLINS BESTE PUBER

Catherine’s Cafe & Bakery. Foto: Catherine’s Cafe & Bakery.

Spisesteder

The Fumbally (thefumbally.ie) er kjærlighetsbarnet til en gjeng som brukte fire år på kokke­lering, reiser, festivaljobber, idemyldring – og til slutt endte opp med et restaurantlokale i Dublin. Her får du godsaker med ferske råvarer, og deilig kaffe – perfekt sted for å møte vennegjengen. Variety Jones (varietyjones.ie) holder til i et nedlagt tatoveringslokale på Thomas Street.

The Fumbally. Foto: The Fumbally

Inngangen er knapt synlig fra utsiden, så her gjelder det å vite hvor du skal. Det har i alle fall inspektører fra Guide Michelin klart, for restauranten er premiert med en stjerne i den ettertraktede matbibelen. Kjøkkensjef Keelan Higgs er for øvrig inspirert av irenes tradisjoner hvor måltider er sosiale høydepunkt. Gjengen i The Lab (the-lab.ie) i samme gate digger å eksperimentere. Det betyr kreative burgere, ville drinker og pizza med særpreg – server livlige lokaler Eksotisk og artig. Catherine’s Cafe & Bakery (catherinescafe.ie) et par lange steinkast unna baker egne brød og kaker, og er et deilig sted for både frokost og lunsj. Autentisk og godt!

Sightseeing

Etter å ha vært på shopping i the Liberties´ fargerike gater, er det vel verdt å se mot Meath Street Grotto, en hemmelig hage og et stille fristed fra markedets noe hektiske stemning. Christ Church Cathedral (christchurchcathedral.ie) i det gamle middelalderhjertet av Dublin er en av byens eldste bygninger. Kjent for sin spesielle arkitektur og intrikate dekor, og det er verdt å bli med på en times omvisning for å lære om historien – som inkluderer en merkelig fortelling om en mumifisert katt og en rotte!

Dame Street. Foto: Simon / flickr

Du kan også bli med inn i krypten, den eldste på de britiske øyer. Og oppe i klokketårnet får du muligheten til å ringe i bjella. Jeg vil også slå et slag for In Our Shoes Walking Tours, hvor lokale guider tar med små grupper på vandringer i the Liberties og omegn. Her kommer du utenfor turistløypa, og får høre om historie og folklore gjennom kjente og glemte landemerker. En opplevelse krydret med humor og innsikt.

LES OGSÅ: DIGGE DUBLIN

Liberty Market. Foto: Anthony o´brian

Overnatting

Det er flere overnattingsmuligheter også i the Liberties. Staycity Aparthotel’s (staycity.com) er et enkelt og fint valg midt i smørøyet, priser fra kr 1000 per natt, mens Hyatt Centric Hotel (hyatt.com) har klassisk hotellfasiliteter, fra 1200 per natt.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN