New Zealands metropol har flere sjarmerende nabolag. Ponsonby er det aller hippeste. Foto: Mari Bareksten

Morgensola varmer i ansiktet på vei opp til Aucklands fineste utsiktspunkt. Det røde, særegne pōhutukawatreet er i full blomst og rammer storbyen ved Haurakigulfen vakkert inn. Fra toppen av den gresskledte vulkanen Mt Eden er det tydelig at New Zealands største by har trukket et geografisk gullkort. 

Landskapet rundt Auckland byr på øyer, vulkaner, regnskog, vingårder og bystrender. Det er hav på alle kanter, men utsikten er også urban. Bykjernen gir assosiasjoner til Toronto – ikke minst på grunn av karakteristiske Sky Tower, Aucklands svar på Torontos CN Tower.

Metropol

Mathallen Ponsonby Central byr på delikatessebutikker, smakfulle restauranter og trendy barer. Foto: Mari Bareksten

Det er lenge siden Mt Eden var en aktiv vulkan. Maungawhau, som den heter på māori, la seg til å sove for rundt 15 000 år siden. Derfor skapte verken den eller de rundt 50 andre vulkanene som byen er bygd på noen store problemer. Snarere tvert i mot. Da New Zealands urbefolkning bosatte seg her på midten av 1300-tallet brukte māoriene de vulkanske kratrene som et naturlig festningsverk. Etter at europeiske immigranter kom sjøveien og etablerte seg her på midten av 1800-tallet, har byen vokst i rekordfart. I dag huser den en tredjedel av landets innbyggere. 

New Zealands metropol har delt seg i mange sjarmerende nabolag, og et av de aller koseligste ligger ved foten av vulkanen vi nettopp har besteget. 

– Det jeg liker best med Auckland er at den ikke føles som en storby, men et urbant område med mange små nabolag. Mt Eden er definitivt min favoritt, sier den svenske servitøren Sanna Karolina Svensson (29), som jobber på kaféen The return of RAD.

Storbyferie i Auckland bør ikke begrenses til bykjernen. Waiheke Island liggger kun 30 minutter unna, og er øya for livsnytere. Foto: Paul Hughson

Eventyrlysten førte henne så langt unna Malmö det går, og nå setter hun en av byens mest Instagramvennlige frokostretter fremfor oss. Det er en lokal vri på Eggs Benedict: to perfekt posjerte egg toppet med eplestrimler, pulled bacon fra en gård i nærheten og eplesider hollandaise.

LES OGSÅ: HOBBIT FOR EN DAG
HIPSTERBYEN TEL AVIV

Fra «Løkka» til «Aker Brygge»

I det grønne nabolaget Mt Eden kan du spise byens beste Eggs Benedict. Foto: Mari Bareksten

Mens Mt Eden er kjent som en grønn oase, med parker, små gallerier og kule kaféer, er området rundt bohemske Karangahape Road (K-road) byens vintagedistrikt. Her ligger secondhand-butikkene i alle prisklasser på rad og rekke.

Auckland er en kreativ storby, og byr blant annet på mye kul gatekunst. Foto: Mari Bareksten

For lokalt design er det bedre å ta turen til Ponsonby. Byens mest trendy nabolag har restauranter, barer og nisjebutikker som dufter sandeltre. Mathallen Ponsonby Central er også et godt tips, med delikatessebutikker, restauranter og barer. Mission Bay passer derimot best for strandløvene. Fra byens flotteste strand er det vakker utsikt mot den vulkanske øya Rangitoto. Klar for en fest med fiffen? Se mot Viaduct Harbour og North Wharf, Aucklands svar på Aker Brygge og Tjuvholmen.

City of sails

Havnen utenfor Viaduct Harbour er full av seilbåter. Auckland blir kalt «City of Sails» og er den byen i verden med flest båter per innbygger. Her ligger også byens maritime museum. På grunn av den isolerte beliggenheten lengst sør i Stillehavet måtte alle som kom hit forholde seg til havet på en eller annen måte. New Zealand har derfor sterke sjøfartstradisjoner, fra māoriene som kom i tradisjonelle «wakas» til de britiske nybyggerne som tok den lange reisen med fullriggede seilskuter.

Ved det sentrale shoppingområdet Britomart kan du i shoppingpausene slappe av i en deilig sakkosekk. Foto: Mari Bareksten

Solen er på sitt høyeste og sultne lunsjgjester har allerede begynt å kapre de beste plassene på de mange uteserveringene. 

– Liker alle østers, spør matguide Colleen Holden (37). 

Hippe Ponsonby kryr av designbutikker og trendy restauranter, som Gypsy Caravan. Foto: Mari Bareksten

Vi er på kulinarisk vandring i havneområdet og sjømat står selvsagt på menyen. 

Kokkene på Marvel Grill har dandert et delikat fat med en miks av bakte grønnskjell, spicy østers, marinerte reker og røkelaks fra restaurantens eget røkeri. Vi slurper i oss østersen og tar en slurk lokal Chardonnay. Gradestokken viser 25 grader og solen står midt på himmelen. Det er vinter i Norge. Dette er storbyferie på sitt beste!

LES OGSÅ: KØBENHAVNS 10 BESTE MATOPPLEVELSER

Maorimat

I det grønne nabolaget Mt Eden kan du gå opp til byens vakreste utsiktspunkt. Foto: Mari Bareksten

Og det er mer østers i vente, men først skal vi bli med på matsanking. 

– Jeg lager mat inspirert av naturen. Dessuten blir jeg ofte inspirert av gamle māoritradisjoner, sier stjernekokken Ben Bayley (37) og inviterer oss med til torget utenfor restauranten The Grove. 

Auckland er en kunstnerisk by. Foto: Mari Bareksten

Restauranten som nylig ble kåret til verdens niende beste restaurant av TripAdvisor, har lokaler midt i byens urbane hjerte. Hvilke råvarer kan vi finne her? 

Ben plukker med seg noen røde blomster, et par urteblader og en bregne. 

– Dette gror vilt i byens blomsterbed, men nesten ingen vet at man kan spise det, sier den engasjerte kokken.

De siste årene har det skylt en lokal matbølge over Auckland, og flere restauranter har begynt å hente inspirasjon fra landets urbefolkning. Den røde blomsten er den samme vi så på toppen av Mt Eden. Pōhutukawatreet har nemlig en helt spesiell rolle for māorienes matkultur. 

– I de månedene dette treet blomstrer kan østers og kråkeboller høstes. Māoriene brukte naturen som veiviser, forklarer Ben da han vel tilbake i restauranten danderer en østers oppå den hårete røde blomsten. Østersen er av typen Te Matuku og kommer fra vinøya Waiheke, bare 30 minutter unna med ferge.

Gallerier og gatekunst – Auckland er en kunstnerby. Foto: Mari Bareksten
LES OGSÅ: SKOGENS KRIGERE
MMM… MELBOURNE

Utflukter

Dra på vintageshopping i Karangahape Road (K-Road). Foto: Mari Bareksten

For storbyferie i Auckland bør ikke begrenses til bykjernen. De aller vakreste attraksjonene ligger utenfor byen.

Hvite strender, romantiske vingårder og smakfulle gourmetrestauranter – Waiheke Island er fantastisk. Foto: Paul Hughson

I vest venter grønne Waitakere Ranges hvor du kan vandre i vakker regnskog til fossefallene Kitekite og Karekare. I samme område lokker Piha med vestkystens mest ikoniske surfestrand. Fra fergeterminalen ved havneområdet går det ferger ut til flere øyer i Haurakigulfen. Den vulkanske øya Rangitoto er populær blant fotturturister, og toppen kan bestiges på en time. Liker du vin, er smakfulle Waiheke Island et must. Øya har hele 30 såkalte boutiquevingårder. 

– Vi drar alltid hit når vi vil rømme fra storbyen, sier søstrene Karen Martin (36) og Toni Marie Martin (42). 

De har akkurat bestilt en flaske rosé og nyter den varme sommerdagen på uteserveringen til vingården Cable Bay. Gressplenen er fylt med behagelig sakkosekker. 

Derfra har man god utsikt over Haurakibuktens mange seilbåter og i horisonten ser man konturen av Aucklands skyskrapere.  

I hvilken annen storby kan du starte dagen på toppen av en vulkan og ende i en sakkosekk på en øy full av vingårder?

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN