Peter Jacksons Hobbiten ligger på Nordøya av New Zealand, i Matamata. Foto: Mari Bareksten

– Velkommen til Hobbiton, sier guiden Dartagnan Lewis (17) og viser vei igjennom den lille porten.

De hvite skyene ser ut som bomull og det virker som de fargerike blomstene utenfor de små hobbithullene er redigert i Photoshop. Vi har trådt inn i kulissene til en av tidenes mest Oscarvinnende filmer, men vi er ikke inne i et filmstudio.

Dette er landsbygda på New Zealand, omkranset av gressende sauer og sjarmerende bondegårder. Både blomstene og skyene er ekte, men bladene på treet som står oppe i åsen fikk den newzealandske regissøren Peter Jackson malt ekstra grønne natten før første innspillingsdag i 1999.

LES OGSÅ: MÃORIENE – SKOGENS KRIGERE

Eventyrland

– Det sies at Jackson var 18 år da han for første gang kjørte forbi de grønne åsene i Matamata og så det som minnet han om J.R.R Tolkiens The Shire og Hobbiton, sier guiden. 19 år senere da det var bestemt at Jackson skulle lage filmer av den eventyrlige bokserien, visste han nøyaktig hvor hobbitenes rike skulle ligge. Hele New Zealand ble hans Midgard.

– Jeg har sett filmene mange ganger og lest alle bøkene, sier blodfan Yarin Stern (22). Men det gjelder ikke alle som finner veien hit.

– Overraskende mange har verken sett filmene eller lest bøkene. De har kun sett bilder på Instagram, forklarer guiden. Hobbiton er utvilsomt fotogent.

SLIK HILSES DET RUNDT OM I VERDEN

På kartet

Om man er fan eller ikke, så har filmene hatt enormt å si for turismen til hele landet.

– Det finnes et New Zealand før og etter Ringenes herre, sier Dartagnan.

Før den første filmen hadde premiere i 2001, var landets økonomi drevet av jordbruk. I dag er New Zealand verdensledende når det gjelder filmturisme og antall besøkende har økt fra 1.5 millioner i 2001 til 3.7 millioner i 2017.

Bølgende grønne åser, små hobbithus og hobbitbrygg på Green Dragon Inn. Hobbiton er en liten eventyrverden i eventyrlige New Zealand. Foto: Mari Bareksten

Etter å ha vandret forbi 44 hobbithull og tatt bilder utenfor like mange avsluttes omvisningen på Green Dragon Inn.

– Skal det være litt hobbitbrygg, spør bartender Don Bigham (77).

Puben ligger vakkert til ved et vann. Det er fargerike lanterner mellom trærne og på en klessnor henger bittesmå klær til tørk.

Det eneste som mangler er hobbitene.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET RESIELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN