KÅRING: EUROPAS VAKRESTE OG MEST UNDERVURDERTE STORBYER
– Du må røre nesten hele tiden. Sausen må kjenne din tilstedeværelse, ellers blir den ikke god, hevder Anna Maria Monari.
Hun vet hva hun prater om: I 30 år har hun drevet en av byens mest anerkjente spisesteder; Trattoria Anna Maria.
Spesialiteten er selvfølgelig originalversjonen av en av verdens mest kjente og spiste italienske retter: Pasta bolognese.
Men like feil som det blir å påstå at pasta med kjøttsaus er det eneste verdt å spise her, like feil blir det å påstå at god mat er den eneste årsaken til å besøke byen i Nord-Italia.
Les flere reportasjer fra Italia HER
Den koselige
Bologna har tre kallenavn, i Italia er hun like godt kjent under alle tre: Den feite. Den røde. Den lærde.
Men vi synes noen flere er vel på sin plass. Viktigst: Den koselige.
Bologna er nemlig en oase av hygge!
Byens to hjertekammer er de store, åpne plassene Piazza Maggiore og Piazza Nettuno, men det er i årene, de små trange gatene i området rundt, det pulserer.
Stikk ned i en av sidegatene forvill deg inn i en flora av gamle kaffebarer og hyggelige spisesteder med uteservering fra tidlig vår til sein høst.
Her er små, fargerike marked med grønnsaker og blomster, og en liten mathall med delikatesser på rekke og rad.
Den vakre
Byens landemerke er to skjeve tvillingtårn fra middelalderen, hvorav det lengste strekker seg 97 meter over bakken.
Herfra kan man ta trappene fatt for å suge til seg byen fra oven.
Nesten like svimlende er byens andre kjennetegn: De om lag fem mil med bueganger langs gatene.
Disse er byens smykke – og veldig romantiske å vandre under, om det så bare er for å vindusshoppe nedover den lange, elegante Via Indipendenza.
For åtte hundre år siden ble det bestemt at alle bygninger i den kompakte byen måtte ha slike passasjer. Boligeierne ble pålagt å sørge for en åpning under huset, som var høy og bred nok til at menn på hest kunne passere.
Senere ble passasjene en måte for huseierne å vise seg frem på – og i dag er kilometervis av bueganger dekket med marmor og malerier.
Den feite
Kallenavnet kan høres ut som en fornærmelse, men er det stikk motsatte.
Betegnelsen «Den feite» viser selvfølgelig til byen og resten av Emilia-Romagna-regionen sine rike og mettende mattradisjoner: Den krydrete rosa og hvite mortadellaskinken kommer herfra.
Det samme gjør tortellini; små pastaknuter fylt med ost og noen ganger også kjøtt.
Og man skal ikke langt ut av regionhovedstaden før vi kommer til Parma med sin parmaskinke og parmesanost, og Modena – med verdens mest berømte balsamicoeddik.
Men det hele kloden forbinder med Bologna, er først og fremst pastaretten bolognese.
Eller kjøtt- og tomatsaus, som vi gjerne kaller den her hjemme. Anna Maria hadde nok ikke kjent den igjen, om hun hadde blitt invitert til oss på tirsdagsmiddag.
– Jeg har spurt meg selv hvorfor spaghetti bolognese har blitt berømt i hele verden. Det må være fordi det er den mest komplette pastasausen som finnes, den inneholder jo både tomat, grønnsaker og kjøtt, sier Anna Maria.
Ekte bolognese inneholder både svinekjøtt og oksekjøtt. Gulrot, løk og selleri. Masse kjærlighet, men ingen tilfeldigheter:
– Fem kilo saus tar åtte timer å koke, forteller Anna Maria.
Som ikke har til hensikt å gjøre endringer på sin vinnende oppskrift.
Veggene på den kitchaktige, men veldig hjemmekoselige restauranten er nemlig full av bilder fra takknemlige, italienske kjendiser som har spist godt når de har vært i byen. Fra Alberto Tomba til nasjonale kulturkjendiser.
Toscanas beste strender kan du lese om HER
Den lærde
Det er ikke bare på kjøkkenet Bologna er, og har vært, full av visdom.
Den regnes for å være verdens eldste universitetsby, hvor universitetet skal ha blitt grunnlagt allerede i 1088.
I den første tiden var universitetet særlig kjent for sitt juridiske fakultet, hvor det ble undervist i romerrett.
Allerede på 1100-tallet hadde universitetet tusenvis av studenter fra hele Europa (en medvirkende årsak til at det ble så trangt i gatene!).
Den dag i dag strømmer studenter fra hele verden til Bologna for å studere, og sette sitt ungdommelige preg på den gamle byen.
De har selvfølgelig fått mer moderne fasiliteter, mens en del av de gamle universitetsstrukturene er rene museum i dag.
Et av de mest kuriøse å besøke er Palazzo dell’Archiginnasio fra midten av 1500-tallet. Her finner vi blant annet «Det anatomiske teater».
– Salen ble skadet under bombingen av byen i 1944, men ble nesten umiddelbart bygget opp igjen akkurat slik den var da studenter fra de rike familier ble sendt hit for å studere noen århundrer tidligere, forteller guiden Giorgia Zabbini.
Rommet ser ut som en kirke, med en høyt hevet prekestol i enden, harde trebenker i en hestesko – og det som ser ut som et alter i midten.
– Der oppe stod professoren med en lang stokk og pekte på hvor i kroppen assistenten skulle skjære, forteller hun.
Universitetet fikk nemlig disposisjon fra Paven for å beskjeftige seg med døde kropper i medisinutdanningens øyemed.
Problemet var bare at de døde gjerne bar smitte med seg, og fakultetet fikk et dødelig rykte. Universitetet reddet seg inn gjennom å bli en pioner på anatomiske dukker i stedet.
Kreativt
Senere har Bolognas bysbarn skapt mye forskjellig: Motorsykkelprodusenten Ducati har hovedkontor her, mens bilprodusenten Lamborghinis ligger like utenfor.
De som trodde luksusveskene Mandarina Duck blir produsert i Andeby, skal se hitover i stedet.
Ta også en titt hos den eksklusive undertøyskjeden La Perla.
Eller besøk det kreative butikkverkstedet Les Liebellus. Totalt ukjente, men prisbelønnede venninner, som tegner, syr og selger egne morsomme plagg.
– Vi lager klær for både barn og damer. Gjerne med mønstre som matcher. Flere av plaggene kan brukes på flere måter, også på vrangen, forteller Alice Capelli, som startet geskjeften sammen med to venninner for fem år siden.
Den røde
Skal man beskrive byen med én farge, skal man være fargeblind for å ikke å velge rød, særlig om man har litt utsikt.
Men det er faktisk ikke på grunn av teglstein og murstein at byen har fått det siste tilnavnet.
Det kommer fra byens tunge ben på venstresiden i politikken.
I siste halvdel av forrige århundre var Bologna i stor grad styrt av kommunistpartiet.
Navnet kunne jo også blitt gitt på grunn av den røde pastasausen, som nå har kokt ferdig hos Anna Maria. Hun står selv står for serveringen:
– Buon appetito!