Sommer i Syden! Dette er regionen som oaser av sol og sommer. Med utgangspunkt i Malaga er det relativt kort vei til et stort utvalg av reisemål, med hver sitt særpreg. Den spanske solkysten lokker med alt fra urbane gleder og stilige hotell, til klassiske ferieresorter og mindre kjente strandperler. Finn din favoritt langs herlige Costa del Sol – lett tilgjengelig med rutefly fra flere steder i Norge.

Foto: Istock

1. Malaga

Regionhovedstaden er inngangsporten til Costa del Sol, men som en lettversjon av Barcelona er Malaga faktisk vel verdt et langt besøk i seg selv. Her har det skjedd mye, og kombinasjonen av sentrums historiske gater og sjarm, en ruvende festning, museer i verdensklasse (deriblant Picasso-museet), en stilig havnepromenade og ikke minst bystranda La Malagueta betyr at det slettes ikke er noen grunn til å haste ut fra Malaga. Denne byen passer for alle som er opptatt av mat, kunst og storbyliv, ispedd sol og strand.

Foto: Runar Larsen

2. Benalmádena

Benalmádena er midt i stripa av feriebyene langs Andalucias kyst, men er likevel noe for seg selv. Dette er en ålreit blanding av turistresorter og spansk landsbyliv, og den historiske landsbyen Benalmádena Pueblo. De flotteste strendene ligger rett vest for den fine havna, Puerto Deportivo, som også er vel verdt en ettermiddag med middag og drinker i hyggelige omgivelser. Det er aldri vanskelig å fylle dagene med aktiviteter; her er det volleyballbaner på stranda, alt mulig innen vannsport, og fisketurer med båt.

Foto: Runar Larsen

3. Fuengirola

En god, gammel traver i kategorien «Syden-reiser», og sentrum for charterturisme i mange tiår. Dette er et livlig sted med internasjonal atmosfære, og et godt valg for de som ikke er mest opptatt av tradisjonell kultur eller søker reisemål litt utenfor tråkket. Det er stranden som er hovedattraksjonen i Fuengirola, og langs den sju kilometer lange strandpromenaden står leilighetshotellene på rekke og rad. Men byen er temmelig stor, så her finner du en smak av hele verden, med et godt utvalg restauranter og butikker.

LES OGSÅ: SMAKEN AV SPANIAS HVITE LANDSBYER

Foto: Istock

4. Torre del Mar

Lange, brede strender gir svært gode forhold for solslikkere. Her skal du følge luktesansen og finne veien til en klassisk chiringuito, disse enkle fiskerestaurant hvor fersk fisk grilles på spyd omtrent ute på stranda. Dette er ekte kultur på Solkysten! Torre del Mar er ingen hemmelig perle, men er heller ingen skandinavisk turistgetto. Dette er en spansk ferieby med alt du trenger av fasiliteter, og en skikkelig fin strandpromenade – Paseo Maritimo de Poniente.

Foto: Runar Larsen

5. Torremolinos

Klassisk charterferie med leilighetshotell og strandliv. Torremolinos var et av de første stedene turister reiste i charterbransjens tidlige år, og fortsatt en favoritt for solhungrige utlendinger. Det er ikke den vakreste delen av Solkysten, og foruten en lang strand som ligger bare noen minutter fra flyplassen, er det ikke de store attraksjoner som lokker. Men hva gjør vel det om sola skinner, sjøen er lunken og feriemodusen på sitt heiteste? Med flere stilige strandbarer lengst øst på strandstrekket, har også Torremolinos en moderne side.

Foto: Istock

6. Estepona

Klar for en en avslappende strandferie uten for mye kjas og mas, som likevel byr på trendy strandbarer og fancy hotell? Da er denne lille kystbyen vest for Marbella slettes ikke det verste stedet. For i motsetning til flere andre hotspots langs Solkysten, har Estepona klart å beholde mye av sitt særpreg og opprinnelige idyll. Det betyr en hyggelig havn komplett med lokale fiskere, samt trivelige og historiske gater inne i gamlebyen med hvitkalkede hus og blomstrende dekorasjoner. Pent og velstelt – og spekket med sjarm! Glem heller ikke den flotte stranda.

Foto: Runar Larsen

7. Nerja

Solkystens mest billedvakre strand? Kombinasjonen fine strender flankert av palmer og et koselig sentrum gjør Nerja til en aldri så liten overraskelse. Denne byen kan sjarmere selv den mest kresne turist. Strandliv i toppklassen, og et nettverk av koselige gågater. Fra klippene på Balcon de Europa er det strålende utsikt over Middelhavet. Det er også kort vei til en av Solkystens mest spektakulære severdigheter. Grottene i Nerja er en skikkelig eventyrverden av dryppstein og fjellformasjoner inne i jorda. Et fint avbrekk fra sol og strand.

LES OGSÅ: PAELLALANDSBYEN

Foto: Runar Larsen

8. Mijas

Den hvite byen Mijas er perfekt som dagstur og avbrekk fra strandlivet, men kan også fungere fint som base for den som foretrekker ferier i høyden. Byen troner majestetisk over havet, i en fjellside innover i landet fra Fuengirola. Etter en større oppussing fremstår dette smykket av en by som særdeles idyllisk. Smale, maleriske gater gir assosiasjoner til greske byer heller enn den spanske turiststripa, og med panoramautsikt og koselige restauranter er Mijas en perfekt utflukt fra strandlivet – eller feriested for den som ikke nødvendigvis vil ha stranda på dørstokken.

Foto: Runar Larsen

9. La Cala de Mijas

La Cala de Mijas er stedet for deg som vil feriere i ro og mak med flotte strender og spisesteder, uten de store hordene. Dersom Fuengirola og Torremolinos blir litt mye av det gode, er lille, sjarmerende La Cala de Mijas et rolig alternativ hvor strendene er minst like fine, men stemningen langt mer avslappende. Godt utvalg med spisesteder ved stranda. Den gamle fiskerlandsbyen er et skikkelig avslappende sted, med praktisk beliggenhet omtrent midt mellom Malaga og Marbella.

Foto: Istock

10. Marbella

Kjendisspottere, motejegere og partløver digger Marbella. Byen har lenge vært et stilig og trendy sted, og selv om storhetstiden kanskje er over er det fortsatt en skikkelig jetsetfavoritt. Her kan du dra på designshopping dagen lang, se etter kjendisenes millionyachter i havna – eller menge deg med fiffen på strandklubbene rett utenfor sentrum. Puerto Banus er den fancy havnen utenfor byen som har lokket mange av jetsetterne litt unna selve sentrum. Nikki Beach, Ocean Club, Puro Beach og de andre strandklubbene er alle populære lekeplasser for rike og berømte, og de som gjerne skulle vært det.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN