Det tynne sløret av morgendis er i ferd med å lette over vannet, fuglene kvitrer i bakgrunnen og solens første stråler glitrer i horisonten.

Hver morgen starter rolig med yoga for dem som vil på Castara Retreats. Foto: Ida Anett Danielsen

Utsikten fra det luftige yogastudioet er upåklagelig. Foran oss ligger mattene klare og hvilepulsen har allerede sunket flere hakk.

– Vi starter med rolig vinyasa, sier yogainstruktør Judha Pacheco (33), og inntar første posisjon på matta.

– Snart vil dere kjenne en god energi strømme i kroppen.

Og det kan se ut til at hun får rett. Etter litt bøy og tøy på morgenkvisten er både hodet og kroppen klar for en ny dag.  

– Aoooooom!

LES OGSÅ: SOL, SJØ OG SLARAFFENLIV

Forelsket i Tobago

På økoresorten Castara Retreats nordvest på øya starter hver morgen i rolig tempo. Her er atmosfæren, omgivelsene og folkene i harmoni. De flotte villaene bygget av lokalt sypresstre omringes av grønne planter og rosa blomster, og glir perfekt inn i landskapet som klatrer oppover åssiden. Nedenfor ligger Castara-bukten som en hestesko, med en strand og fiskerlandsby i midten.

Grønne omgivelser, friske drinker, yoga med utsikt og et kjøkken med fokus på lokale råvarer – Castara Retreats er en av Tobagos beste og mest bærekraftige overnattingssteder. Foto: Ida Anett Danielsen

– Jeg kjenner alltid på en helt spesiell ro her, sier eier Steve Felgate (65), mens vi nyter en kopp te med mynte fra egen hage etter yogatimen.

Det er snart 20 år siden han bestemte seg for å bytte ut den kalde, britiske vinteren med sol og varme på Tobago. 

Forfriskende lemonade laget med ingredienser fra egen hage. Foto: Ida Anett Danielsen

– Jeg gjorde som de fleste andre som kommer hit, forelsket meg i plassen og menneskene her, sier Steve.

Og for å gjøre historien kort: På stranden møtte han på den lokale fiskeren «Porridge», og en fisketur og et par øl senere var frøet om en egen resort sådd.

Steve kjøpte et stykke land, fikk hjelp av «Porridge» til å bygge den første villaen – og vips var Castara Retreats i gang. I dag består resorten av 17 leiligheter. Den drives fortsatt av Steve, mens den tidligere fiskeren Derrick «Porridge» Lopez (47) er daglig leder.

For lokalsamfunnet

– Ettersom jeg selv ble så godt tatt imot her, var det viktig for meg å finne en måte å drive etisk på. Det handler om å dele godene fra turisme med de lokale, forklarer Steve.

På Castara Retreats er alle de ansatte fra nærmiljøet. Det blir kun brukt lokale råvarer, og til tross for at resorten har egen restaurant anbefales gjestene å gå ned til landsbyen for å spise.

Castara-bukten. Foto: Ida Anett Danielsen

– Hvis de i landsbyen er fornøyde, er jeg fornøyd, sier Steve.

– Dessuten setter gjestene pris på å komme tett på lokalbefolkningen. Castara har en helt unik stemning, og det er lett å bli en del av gjengen her. Du bør ta deg en tur ned og se selv, anbefaler Steve.

Fargerik og glad – akkurat som resten av øya. Foto: Ida Anett Danielsen

– Det kan jeg skrive under på, skyter den amerikanske gjesten og yogaentusiast Jennifer Degen (56) inn.

– Jeg pleier aldri å reise til steder jeg allerede har besøkt. Men hit måtte jeg bare tilbake.

Grønt er skjønt

På Castara er også miljø i fokus. Alt av plast og glass sorteres, matavfall blir til kompost og det brukes kun naturvennlige vaskemidler.

– Her i Karibia kunne vi ingen ting om bærekraft, men nå er det et mye større fokus, forklarer «Porridge», mens han viser frem hvordan alt vannet fra kjøkkenet blir filtrert for å unngå at matfett og fiskeslo finner veien ned til landsbyen.

Hos Castara Retreats er alle de ansatte lokale, som gjør det de kan for å drifte stedet på best bærekraftig måte. Foto: Ida Anett Danielsen

Castara blir ofte brukt som et godt eksempel på bærekraftig drift på Tobago, men også resten av øya henger med i svingene. Tobago har tidligere blitt utpekt som verdens beste økodestinasjon av World Travel Awards, og sjefen for Tobago Tourism uttalte klare mål for øko-initiativ for 2020 og årene fremover, bl.a. et program som skal merke grønne overnattingssteder.

Nydelige Castara Bay. Foto: Ida Anett Danielsen
12 COCKTAILS SOM GIR DEG EN SMAK AV VERDEN

Ekte karibisk

For selv om Tobago er mindre enn sin storebror Trinidad, både når det gjelder størrelse, befolkning og økonomi, har den funnet sin nisje.

Lillebror lokker med postkortvakre strender, uberørt regnskog, økoturisme og en avslappet kultur. Og det aller beste: Her er det færre turister enn på mange av de andre karibiske øyene.

Mange mener at Tobago er selve bildet på en karibisk drømmeøy, og det er et av få steder du fortsatt får oppleve den ekte, karibiske atmosfæren.

Det merkes godt da vi tar Steves oppfordring og rusler ned til fiskerlandsbyen. På stranda er to fiskere i gang med å dra opp garn. Under et tre sitter en gjeng fargerike rastafarimenn med sneipen i munnviken, mens bølgende reggaerytmer summer i bakgrunnen fra strandbaren.

På vei til Cotton Bay, som nås enklest med båt. Foto: Ida Anett Danielsen

På stranda møter vi også på skipperen Ali Baba som inviterer på båttur. Målet for utflukten til sjøs er den nærliggende stranda Cotton Bay, der vi skal få en innføring i den lokale skikken «liming». På Tobago har de nemlig et eget verb for det å «henge» sammen, der fokuset er å dele mat, drikke, gode samtaler og latter. Og ellers ta livet med ro.

Vi slenger dagens fangst på grillen og skåler med Carib-øl som ekte tobagere, til solen dupper ned bak horisonten.

Dagens lunsj i boks! Foto: Ida Anett Danielsen

Eksotisk skogstur

Tobago handler ikke bare om sjø og strand. Det frodige innlandet byr på en annen type attraksjoner.

Guide Harris viser vei inn i regnskogen. Foto: Ida Anett Danielsen

– Spiss ørene, hold kikkerten klar og følg meg, sier guide Harris McDonald (60) entusiastisk og viser vei inn på stien Blue Copper Trail, en av åtte merkede ruter i området.

Omtrent hele Tobago, som har et areal på 300 km², består av regnskog, og den delen som kalles Main Ridge Forest Reserve regnes som den vestlige verdens eldste beskyttede regnskog. Reservatet, som er på rundt 40 km², ble etablert allerede i 1776, og siden har det blitt jobbet for å bevare de tusenvis av dyre- og planteartene som finnes her.

Vi vandrer blant tropiske trær, utforsker små fossefall og får et litt ublidt møte med såkalt «razor grass». Men hva gjør vel et lite kutt på leggen, når gress, ifølge vår eminente guide, er det farligste vi kan støte på i skogen? Litt må man jo tåle når man får jakte på noen av Tobagos over 220 fuglearter med kikkert.

Fugletitting og en tur i regnskogreservatet Main Ridge er et must på Tobago. Foto: Ida Anett Danielsen

– Hysj, hører dere? Hvisker plutselig Harris.

Vi finner frem kikkerten og venter spent.

Og vips, på en grein rett fremfor oss sitter plutselig en vakker, liten hvithalesabelvinge og titter nysgjerrig på oss.

På turen får vi også krysset av en blåhodet motmot og et par blåryggmanakiner av listen. Ingen tvil om at Tobago også er fugletitternes paradis!

Holistisk oase

Det rumler i magen da vi reiser videre til Kariwak Holistic Village, en liten resort med en tilhørende restaurant kjent for å servere øyas beste mat. Til tross for sin beliggenhet midt i den mer hektiske turistgryta Crown Point sør på øya, byr stedet på en helt unik ro.

På Kariwak Holistic Village er hele deg i fokus, med vekt på kropp og sjel og hva du spiser. Foto: Ida Anett Danielsen

Dagens rett; nyfisket gullmakrell med gresskarris, brokkoli og råkostsalat. Dette er smaken av Tobago; friskt og sunt.

Dagens rett; nyfisket gullmakrell med gresskarris, brokkoli og råkostsalat. Foto: Ida Anett Danielsen

I tillegg til god mat er Kariwak kjent for å fremme sunne ingredienser, alternativ medisin og en holistisk tilværelse. De legger gjerne opp opphold og meny spesialtilpasset hver gjest. Her finnes flotte villaer, badebasseng, en grønn og frodig hage, egen yoga-hytte, velværesenter og økologisk grønnsakhage. Og ingen TV på rommene.

– Dette skal være et sted som hjelper folk å slappe av og finne tilbake til seg selv, sier eier Allan Clovis (76).

– I løpet løpet av livet har jeg lært at for å ha det godt, må man ta det med ro og sette kropp og sjel i fokus.

Eier Allan Clovis sørger for at det gror i grønnsakshagen. Foto: Ida Anett Danielsen
LES OGSÅ: KARIBISKE KEYS

Idyll

På Kariwak er det lett å glemme alt annet. Men når også en av øyas flotteste strender, Pigeon Point, befinner seg i nærheten er det faktisk verdt å ta turen ut av den avslappende bobla.

På Kariwak får man en smak av rolig idyll. Foto: Ida Anett Danielsen

Innen gåavstand ligger også den populære stranda Store Bay, som i tillegg til melismyk sand og krystallklart, turkise vann, byr på øyas kanskje livligste strandbarer.

På Tobago blir man møtt av store smil og vennlighet. Foto: Ida Anett Danielsen

Tobago er rett og slett et karibisk eventyr. Men som de fleste eventyr, har også dette en slutt. Vår tid i grønn og skjønn idyll er over for denne gang, og det er på tide å pakke kofferten og rusle av gårde tilbake til hverdagen.

Store Bay Beach byr på litt mer turister og livlig stemning enn resten av øya, men er fortsatt fin. Foto: Ida Anett Danielsen

Og ja, du kan ta beina fatt; fra «oasen Kariwak» er det nemlig bare en kort spasertur til flyplassen.

Men aller helst skulle vi ønske at vi kunne ruslet her litt til.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL FORSIDEN