Så, hva vil dere se?, spør masaiguide Amos Titimet Soit (31) i det vi setter ut på Naboishos humpete steinveier. 

Basecamp har et økovennlig fokus, og jobber for å sette minst mulig spor i naturen. Wilson Koie (22) fyller opp safaridusjen med varmtvann – luksus! Foto: Ida Anett Danielsen

– Leopard, svarer jeg bedende. 

Etter et par dager i Masai Mara har jeg allerede krysset av fire av Afrikas fem store, men mangler altså den siste elegante katten for å gjøre lista komplett. 

– Da krysser vi fingrene og leter, smiler Amos lurt. 

Rikt dyreliv

Vi speider spent utover savannen. Den domineres av flokker med gaseller, gnu og sebra. Mara Naboisho naturreservat ligger vegg i vegg med mer kjente Masai Mara, men har likevel en helt unik natur og omgivelser. Her er landskapet mer steinete, og det titter opp akasietrær på alle kanter. Det sies at Masai Mara er Afrikas mest dyrerike område, med over 450 fuglearter og opp mot 100 forskjellige pattedyr. Og det skorter ikke på dyrene i naboen Naboisho heller.

Ulovlig jakt er en voksende trussel mot Kenyas elefanter, men siden Naboisho er et beskyttet område har det blitt et slags fristed for elefantene. Foto: Ida Anett Danielsen

Plutselig stopper Amos bilen. Vi titter ut – og måper.   

Mellom bena til en stor giraff, titter to små øyne forsiktig bort på oss. Den lille sjiraffungen sjangler litt, før den stotrer seg opp på alle fire. 

– Jeg tipper den er noen timer gammel, sier Amos begeistret.

Vi er altså på visitt hos en nybakt sjiraffmor med baby. Og det bare etter en liten halvtime!

Luksusliv i senga i teltet på campen Eagle View. Foto: Ida Anett Danielsen
LES OGSÅ: SAFARI FRA A TIL Å

Safari-suksess

Wilderness Camp byr ikke bare på dyreliv, men også mye god mat. Foto: Ida Anett Danielsen

– Gjør plass! Kenya Express coming through.

Amos ler og peker på en gjeng vortesvin som piler over veien foran oss med halen rett til værs. Og like fort som halene forsvinner bak en busk, oppdager vi noe annet som lusker i buskene. Hele bilen bryter ut i gledeshyl:

– Leopard!

Blant grønt buskas får vi øye på en hannkatt som ligger og døser. Han slikker seg på potene, gjesper og poserer velvillig for kameraene. 

I følge Amos har de ikke sett leopard i området på tre måneder. Snakk om flaks!

Lokalt samarbeid

Det er ikke bare dyrelivet som gjør Mara Naboisho unikt. Det 200 000 mål store naturreservatet er eid av lokale masaier, og campene betaler en fast leieavtale. Konseptet er unikt, og Basecamp Explorer var en av pådriverne til opprettelsen av avtalen som bidrar til å bevare naturen, sikre dyrelivet og gi inntekt for flere tusen lokale mennesker. De åtte campene i Naboisho betaler ikke for et spesifikt område, men inn til en felles pott slik at flere kan dra nytte av pengene.

Et møte med en sjelden leopard gjør safarien til en suksess. Foto: Ida Anett Danielsen

– Nå er vi rundt 600 landeiere. Sammen deler vi på rundt 600 000 kr i måneden. Det er viktig for samfunnet vårt, sier Dominic Koya (33), en av landeierne i Mara Naboisho.

Dette er også en god måte å sikre landet på.

– Her har vi ingen problem med hærverk eller jakt, siden det er et beskyttet område, fortsetter han.

På Eagle View blir vi overrasket med frokost på savannen! Foto: Ida Anett Danielsen

Det er heller ingen horder med turister. Kun fem biler får lov til å kjøre rundt samtidig, og forskere har allerede bekreftet at dyrelivet er i vekst. Basecamp går også foran som et godt eksempel med å bruke utelukkende lokal arbeidskraft i Kenya. På denne måten får masaifolket både inntekter fra utleie av jord, men også muligheter for jobb. Navnet «naboisho» stammer fra et masai-uttrykk for «samarbeid», og ble valgt av masaiene selv.

LES OGSÅ: KULE KIGALI
VAKSINEGUIDE: AFRIKA

En natt i bushen

Vi gjør oss klare for en natt ute i villmarken, og sjekker inn på Wilderness, en av Basecamp Explorers tre camper i Naboisho. Campen ligger midt i Saddle Valley-dalen og består av åtte telt innredet med lekre detaljer – og en helt spesiell ro.

Wilderness Camp er den mest primitive av campene til Basecamp, og ligger helt for seg selv i ødemarka. Foto: Ida Anett Danielsen

– Dette er campen for de som ønsker å komme tett på dyrelivet og naturen. Og være litt for seg selv, forteller masaien Mike Kool (24) som ønsker oss velkommen. 

– Nyt naturen, slapp av og husk for all del å slå av mobilen! 

I Naboisho står magiske dyremøter på rekke og rad. Vi får blant annet se en nyfødt giraffbaby! Foto: Ida Anett Danielsen

Med Mikes oppfordring i bakhodet, tar vi plass i teltet og er klare for en natt med ordentlig hvilepuls. Selv om campen kaller seg primitiv, er det godt med luksus. Teltene er utstyrt med dobbeltseng, eget bad med bio-wc og «safari-dusj». Basecamp Explorer har nemlig et sterkt økovennlig fokus, noe alle campene deres i området bærer preg av. 

I tillegg blir vi godt tatt vare på. Kun tre gjester skal sove her denne natta, likevel er et tredobbelt antall ansatte på plass for å varte oss opp. Noen tryller frem velsmakende retter til middag, mens andre gjør klart varmtvann til dusjen. Og et par av de ansatte er her rett og slett for å passe på og holde dyrene unna. Vi befinner oss jo tross alt langt ute på den afrikanske savannen.

Morgenstund med gull i munn

Dagen etter våkner jeg uthvilt. En kanne nytraktet kaffe står klar utenfor teltet, og med utsikt til en flokk sebra som gresser bedagelig bare noen hundre meter fra teltåpningen er det en veldig grei start på dagen. Mike hadde rett: Å bli dysset i søvn av en bekmørk stjernehimmel, spennende dyrelyder og følelsen av å være tett på naturen, gjorde susen. Men på safari betyr selvsagt ny dag også nye opplevelser!

Neste natt skal tilbringes på en av Basecamps andre camper i området, Eagle View, og dit skal vi ta oss til fots.

Tettheten av løver i Mara Naboisho naturreservat er blant den høyeste i hele verden, og det finnes rundt 70 identifiserte løver i området. Med andre ord; her er det gode sjanser for å se de vakre kattedyrene. Foto: Ida Anett Danielsen
LES OGSÅ: DEN GLEMTE PERLEN

Safari til fots

En forfriskende sundowner må til! Foto: Ida Anett Danielsen

Før vi skal vandre ut på savannen har Amos en rekke forholdsregler vi må ta hensyn til:

– Om vi møter på en løve, så ikke skrik. Og ikke løp. Bare gå rolig bakover. Er det en bøffel, må vi klatre opp i et tre eller legge oss ned på bakken. 

– Og hva med elefant?, spør Tove Bogan (63) forsiktig. 

– Om vi ser elefanter gjelder det å gå i sikksakk mot vinden så vi forvirrer dem med duften, forklarer Amos. 

– Klare? 

Vi nikker og beveger oss langsomt til fots bortover terrenget. Dette er det samme området som vi i går kjørte rundt i med bil. Da fikk vi beskjed om at det var livsfarlig å stikke hodet ut av bilvinduet, så det hele føles litt surrealistisk. Men med tre masaier utstyrt med spyd som følgesvenner føles det likevel trygt. Er det noen som vet hva de driver med her ute på savannen, er det jo tross alt dem.

Safari til fots er spennende, og litt skummelt! Foto: Ida Anett Danielsen

Lærerik tur

Etterhvert glemmer vi både sultne løver og brautende bøfler. Å vandre på savannen gjør at man kommer nærmere både trær og planter som man ofte overser fra safaribilen. Vi studerer spor, bæsj, planter og dyrekadaver på nært hold, og får grundig opplæring i hva vi ser på veien. Titt og ofte hopper et par dik-dik antiloper forbi.

Alfred Otuni (26) disker opp med god mat og service på campen Eagle View. Foto: Ida Anett Danielsen

– Visste dere at dik-dikene alltid går i par? Dør den ene, dør den andre av stress. Det er ekte kjærlighet det, sier Amos. 

Afrikas dyreliv fortsetter å imponere.  

– Men vent, er det en elefant der borte?, utbryter plutselig Tove.

Hårene i nakken reiser seg, og frykten sprer seg raskt i gruppa. 

– Nei, det der er nok en god, gammeldags TLA, sier Amos etter en stund. 

– TLA?

– Ja, dere vet, «things that looks like animals», haha. 

Det var altså en bil vi så i horisonten denne gangen. Men vi fikk virkelig kjenne på spenningen i det å bevege seg til fots i disse områdene. Og nok en gang hadde guiden Amos verdifull kunnskap på lur.

LES OGSÅ: BLI EN SAFARISTJERNE PÅ INSTAGRAM
DRØMMEN OM AFRIKA
Fra Eagle Views utkikksdekk ser vi rett ned på et salthull der det daglig samles en flokk sjiraffer som koser seg. Foto: Ida Anett Danielsen

Telt med utsikt

Vårt neste overnattingssted, Eagle View, er kjent for å være den mest luksuriøse av Basecamps camper. Den byr også på områdets beste utsikt. Etter et par timers vandring  smaker det godt med en ferskpresset juice mens vi følger med på en flokk giraffer som koser seg nede i salthullet nedenfor campen.

Til middag serveres nok en nydelig tre-retters akkompagnert av Basecamps egen safarivin fra Sør-Afrika, og på nattsafari får vi se nye dyr som afrikansk kenguru og flaggermusrev. Dagen etter er det frokost med nystekte egg og bacon, midt ute på savannen. Safarilivet er herlig!

Safarisnacks

Speiding etter dyr fra egen balkong. Foto: Ida Anett Danielsen

Ingen safari er komplett uten en skikkelig «sundowner». Siste kveld i Afrika finner vi veien ut på savannen igjen, og i det solen dupper ned i horisonten og etterlater et rosaoransje sjal på himmelen parkerer vi jeepen for å nyte en klassisk solnedgangsdrink. Og igjen får vi underholdning som bestilt:

Kun fem meter fra bilen ligger to hunnløver og fem løveunger og knasker på to gnu.

– Dinner is served, ler Amos. 

Han finner frem en stor kjølebag og tryller frem både Tusker-øl, iskald Pepsi og potetgull. Begeistret følger vi med på løveungenes kamp for å få i seg nok «snacks». De blir rødere og rødere på snuten samtidig som vi gomler i oss våre egne godbiter.

På campen Eagle View handler alt om utsikten, Her fra samlingsteltet oppe på en høyde. Foto: Ida Anett Danielsen

Snakk om perfekt avslutning på en helt fantastisk safariopplevelse. 

– Skål!

Eller maisha marefu som de sier her, da.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN