– Velkommen til Raffles, madame!

Portøren Narajan Singh (66) åpner bildøren på elegant vis. Ikledd en hvit turban og en strøken militæruniform dekorert med staselige gulldetaljer, gir han oss en klassisk velkomst til et av verdens mest ikoniske hoteller.

Vi blir ønsket velkommen av portøren Narajan Singh.
Foto: Paul Hughson

Dørmennene, alle sikher, er en stor del av femstjerners hotellets sjel.

– Jeg har hatt denne jobben i 28 år, og tatt imot dronning Elizabeth, prins William, og Elizabeth Taylor. Og nå dere, sier han med glimt i øyet.

Singapores stolthet

Det er få hoteller i verden som er like tilknyttet byen sin som Raffles, for lengst klassifisert som et nasjonalmonument i Singapore.

Da jeg var ryggsekkturist i Asia for 15 år siden og tilbrakte noen timer i Løvenes by, var en Singapore Sling på Raffles Hotel en av tingene jeg hadde på «bucketlisten». Jeg slurpet i meg den tropiske drinken, som ble oppfunnet her, fulgte tradisjonene og kastet noen peanøttskall på gulvet i Long Bar, før ferden gikk videre til Bali.
Nå er det en langt mer polert og nymalt hvit fasade som nærmest blender oss i det vi trer ut av taxien på Beach Road 1.

Tropisk drink i hotellets bar. Foto: Paul Hughson

Da Raffles åpnet sine dører for første gang 1. desember i 1887, lå hotellet helt nede ved strandkanten med utsikt over Sørkinahavet – uten en eneste skyskraper i horisonten.

133 år senere er det urbane landskapet ugjenkjennelig. Den lille bystaten ved sørspissen av Malayahalvøya har vokst i både høyde og bredde rundt Raffles. Likevel gir duften fra den tropiske hagen rundt hotellet assosiasjoner til en jungel snarere enn til en travel verdensmetropol. Storbyens eksos drukner nærmest i en miks av velduftende frangipanitrær og fyldige palmer.

Oppussing i milliardklassen

Det herskapelige hotellet i kolonistil oser av luksus og fordums prakt. Den to og et halvt år lange oppussingen kostet over 1.6 milliarder kroner. Det tilsvarer cirka 14 millioner kroner per rom, da luksushotellet huser 115 suiter. Prosjektet med å løfte Raffles Singapore inn i fremtiden ble ledet av den anerkjente interiørdesigneren Alexandra Champalimaud og det Hong Kong-baserte arkitektfirmaet Aedas. Og de har gjort en god jobb. Marmorgulv har blitt polert og teakgulv restaurert. Hotellet kan også friste med en splitter ny spaavdeling, et nyoppusset utendørs bassengområde og flere nye gourmetrestauranter i verdensklassen. Raffles har også blitt et «smarthotell»; hver suite er utstyrt med to nettbrett som gjør det enkelt å styre både lys og aircondition, eller å tilkalle butleren din. Adelige eller ei, alle gjester som sjekker inn på Raffles har butlerservice!

Alexandra Champalimaus har stått for interiøret sammen med arkitektfirmaet Aedas. Foto: Paul Hughson

Men mye er fortsatt det samme. Hotellet har klart å bevare den tidløse elegansen, med store søyler, overdådige blomsteroppsatser, glitrende lysekroner, klassiske rottingmøbler og tunge mahognybord.

Historisk luksus

– Raffles har jo blitt en gammel dame. Og de trenger en makeover i ny og ned, ler Leslie Danker (80) som har tatt oss med på omvisning.

Med en fartstid på 48 år er Leslie hotellets historiker. Han har skrevet boken Memoirs of a Raffles Original, og ingen kjenner det ærverdige overnattingsstedet bedre enn han.

LES OGSÅ: LOKAL SUPERLUKSUS PÅ MALDIVENE

– Raffles Hotel fikk sitt navn av Singapores grunnlegger Sir Stamford Raffles og startet som et hotell med 10 bungalower, sier historikeren og viser frem gamle sorthvitt-bilder.

– I starten ankom gjestene hotellet med hestevogn. Vi har overlevd verdenskriger, og til og med hatt besøk av en tiger på rømmen. Kjente forfattere og selebriteter har sjekket inn her. Selv har jeg jobbet under 8 av 12 hotellsjefer, forteller Leslie.

Det er ingen tvil om at Raffles er et lite stykke historie.

Kulinarisk hotell

Nye Raffles har også fått seg et kulinarisk løft. Siden Michelinguiden tok Singapore inn i varmen i 2016, har byen blitt enda mer attraktiv for internasjonale stjernekokker på jakt etter flere stjerner i kokkeermet. Men det er ingen grunn til å forlate Raffles. Tre kjendiskokker har i dag restauranter under taket til hotellet: BBR by Alain Ducasse, Yì by Jereme Leung og Anne-Sophie Pic med La Dame de Pic.

Nyt noen late timer ved bassenget. Foto: Paul Hughson

– Anne-Sophie Pic har totalt syv Michelinstjerner. Dette er hennes første restaurant i Asia, og smaksmenyen dere vil få servert er tydelig inspirert av råvarer fra Østen, sier kjøkkensjef Kevin Gatin (37).

Vi har blitt plassert ved et elegant vindusbord og fått en sprudlende rosa champagne i glassene. Boblene matcher peonene og de lyserosa skinnstolene i restauranten perfekt.

Vi smaker på den ene retten lekrere etter den andre; Kråkeboller fra Hokkaido, kamskjell med kamille og kokosskum og wagyu biff servert med en sjy av brønnkarse infusert med bergamott og ingefærblomster – alle pyntet med spiselige blomster.

Singapore sling

Det er ikke lange veien fra blomsterpyntet gourmet til berømte cocktails, selv om køen utenfor den populære, nyrestaurerte Long Bar til tider er ganske lang.

Michelin på menyen. Foto: Paul Hughson

– Vi serverer rundt 900 Singapore Slings per dag, forteller bartenderen Surendran Balaraman (31) mens han rister drinken den hainanesiske bartenderen Ngiam Tong Boon oppfant i 1915.
Den røde cocktailen, som inneholder blant annet gin, Benediktinerlikør, grenadin, ananasjuice og lime er like leskende som jeg husker den fra forrige besøk på hotellet. Selv om både bardisken, vindeltrappen og rottingmøblene er restaurert, knaser peanøttskallet på gulvet fortsatt like høyt når nye gjester passerer på jakt etter et ledig bord. Singapores «Grand Dame» har beholdt sin gamle sjarm, men er moden for å tre inn i et nytt kapittel.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN