Skogsbading

Skogsbading i Ekebergparken. Foto: Mari Bareksten

Man trenger verken badedrakt eller håndkle for å bli med på skogsbading – også kjent som Shinrin-Yoku. Den japanske terapiformen betyr ganske enkelt å «bade i skogens atmosfære» og handler om å stresse ned, senke skuldrene og skape en relasjon til naturen. 

Mer info: Bli med på skogsbading med sertifisert guide: Skogsbad.no

Safari

Moskus på Dovrefjell. Foto: Ronny Frimann

Dyrelivet i Norge er både allsidig og fargerikt. Lundefuglkoloniene på Runde (Møre og Romsdal) og Andøya (Nordland) er fantastiske fotomotiv. Langs hele kysten er det gode muligheter for å se den mektige havørna, mens hvalsafari i Vesterålen gir minner for livet. Glem heller ikke innlandets pattedyr. Dovre har solid bestand moskus, mens flere reiselivsaktører inviterer på safari for å se etter både elg, reinsdyr, rådyr og bever.

Mer info: Dra på moskussafari på Dovre med Moskussafari.no.

GUIDE: SAFARI NORGE RUNDT

Surfing

Surfing på Unstad i Lofoten. Foto: Mari Bareksten

Norge er ikke akkurat Bali eller Hawaii, men skal vi tro ekspertene er det slettes ingenting å si på surfeforholdene. Langs Jærens vindfulle strender er både kiting og surfing populært. Hoddevik på Stadlandet er blitt surfesentrum på Nordvestlandet, mens Lofoten og Vesterålen regnes som gode steder for både nybegynnere og amatører. Det finnes surfeskoler ved de fleste kjente surfestrendene.

Det finnes surfeskoler ved de fleste kjente surfestrendene.

Mer info: Stadsurfing.no, unstadarcticsurf.com, surfschool.no.

Sanking

Kurv til sanking av råvarer
Lyst til å sanke din egen mat i sommer? Foto: Paul Hughson

Vi vasser i naturlig snacks. Naturen i Norge er full av spiselige godsaker, men utover den årlige sopp- og bærturen har mye av kunnskapen om nyttevekster gått i glemmeboka. De siste årene har heldigvis flere matentusiaster og kokker gjort en innsats for at vi skal gjenoppdage gleden med sanking. Ikke bare er det gratis mat, men også en spennende naturfagstime for store og små.

Mer info: Trond Svendgårds bok «Plukk selv – sanketips og oppskrifter – fra veikant, skog og skjærgård» er en god start!

LES OGSÅ: MAORIENE – SKOGENS KRIGERE

Strandloffing

Mannen troner 400 meter over Hauklandsstranda, tidligere kåret til landets fineste strand. Foto: Mari Bareksten

Det er ikke bare Middelhavet som byr på fantastisk strandliv. Sørlandets idylliske kyst er et eldorado for strandløver, med alt fra svaberg ute i havgapet til skjermede sandstrekker som skapt for barnefamilier. Det er også mulig å kombinere en lengre biltur langs hele kysten med strandliv. Noen av de aller vakreste strendene i Norge er i Nordland og Troms. 

Mer info: Lonely Planet kåret nylig Hauklandsstranda i Lofoten til Europas fineste strand. 

LES OGSÅ: LOFOTENS KREMTOPPER

Sidersmaking

Sider er Norges svar på Champagne. Foto: De historiske/Utne Hotell

Hardanger er et matfat av de sjeldne, hvor solrike somre gjør eplene ekstra søte og friske. Frukttrærne blomstrer vanligvis i mai til juni, et syn som ikke står tilbake for den berømte kirsebærblomstringen i Japan.  Gjæret eplesaft er noe helt spesielt. «Sider frå Hardanger» lages under samme geografiske beskyttelsene som for eksempel fransk Calvados. 

Mer info: Hotellkjeden De historiske (dehistoriske.no) kan skreddersy «sidersafari» i Hardanger.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN