– Her er det umulig å kjede seg, mener den svenske YouTube-familien fra kanalen Family Playlab som lever å teste lekeland. Foto: Ronny Frimann

LES HVA VI SYNES OM SKIPET I STOR TEST MED TERNINGKAST NEDERST I SAKEN 

Sola skinner i Malaga havn og kaster glans over den aller største nyheten i cruiseverdenen i år: Lanseringen av verdens største skip. Igjen. For selv om det bare er to år siden RCL sjøsatte det som den gang var verdens største – Symphonys søsterskip Harmony (de tilhører samme skipsklasse, Oasis), er det store forventninger også til denne lanseringen.

24 CRUISE I SUS OG DUS

En stor, hvit dame

Et enormt, hvitt skrog med 16 etasjer troner høyt over alle andre skip havna. Det føles som å bo på toppen av en kjempe. Ankomst er overraskende effektivt, og om man har sjekket inn med mobilappen på forhånd skal det faktisk ikke ta mer enn 10 minutter fra ut av bil bil til inne på båt.

Vel om bord vil alle som er kjent med skipene i Oasis-klassen føle seg hjemme: Skipet er som før delt inn i forskjellige nabolag som bassengområdet, paradegaten Central Park (dog større), Boardwalk, underholdning og ungdomssone.

Populære restauranter som Sorrento´s, Johnny Rockets, Chops Grille og Jamie´s Italian har fått sin plass under dekk, og det er som før både klatrevegg, zipline (nok en gang havets største), flowrider, ballbinge og minigolf på akterdekk.

Det finnes flere gode spesialrestauranter om bord, og maten holder god standard over hele skipet. Foto: Torild Moland

De store nyhetene fra Harmony – som utendørssklia The Abyss og de tre vannskliene på bassengdekk – er videreført på Symphony, heldigvis. Designerne har også hørt på gjestene, og gjeninnført basseng i voksenområdet Solarium. Alt i alt gode nyheter, om det ikke egentlig er nytt.

Familierom med sklie

– Forskjellen ligger i de små tingene, mener RCLs president Michael Bayley (58).

Den nye familiesuiten er en av de største nyhetene om bord. Foto: Torild Moland

– I utgangspunktet er skipene veldig like, de har samme utforming både ute og inne. Men kunsten er helt ny, og annerledes, og så har vi som alltid laget noen små og morsomme effekter. Som de spillende trappetrinnene opp til Windjammer restauranten, eller X-rayvision der du må peke telefonen på et spesielt bilde i 12. etasje og vipps – er du live på broen! I tillegg er det flere store rom enn før, sjømatsrestauranten Hooked er ny – og så selvfølgelig familiesuiten, sier han og smiler bredt.

For dette er ikke hvilken som helst familiesuite.

Det er mer en to etasjers lekeplass, med knalle farger og oransje sklie fra soverommet ned i stua. Den også tilpasset de yngstes ønsker – med airhockey bord, tv-spill, chillout stoler og klatrenett på terrassen. En familie har betalt hele 85.000 dollar for en ukes ferie her i jula.

– Kul. Men for spesielt interesserte, kommenterer en dame på omvisning.

– Dette må være for dem som gir barna alt de vil ha, fnyser en annen.

Selvfølgelig finnes det også basseng på dekk. Foto: Ronny Frimann

Men alle lar vi oss imponere av det friske designet, sklia og ikke minst – ideen. Hvem har vel ikke drømt om å bo i et lekeland?

CRUISE FOR DUMMIES

Moro for alle

Finn frem barnet i deg! Med surfemaskiner, ballbinge, minigolf, zipline og sklier er det umulig å kjede seg om bord mener brødrene Drew, Ben og A.J. Kurzman. Foto: Ronny Frimann

Egentlig er hele skipet et gigantisk lekeland. Med 22 restauranter, verdens største sklie til sjøs, surfemaskiner, minigolf, kveldsshow a la Broadway, plass til 6680 gjester og flere kunstverk enn Louvre har malerier, skal det godt gjøres å kjede seg om bord i verdens største cruiseskip.

Selv Sveriges mest kjente YouTube-familie, Family Playlab, som lever av å lage filmer av barna som tester lekeland, er overveldet over tilbudet. Siri (8), Thure (8) og Elmer (10) kjører racerbil som proffer i spillarkaden, og vil deretter en siste tur ut i bassenget. Mamma Malin (42) og pappa Thomas (46) Hillberg henger etter med kameraet på.

Men ennå så mye moro barna gjør, vet de ikke helt hva de skal plukke som favoritter – alt fra laserspill til gratis iskrem og vannsklier er på topplisten. 

Og man må ikke være barn for å ha det moro om bord.

– Ta bilde av oss i flowrideren, a? spør brødrene Drew (23), Ben (24) og A.J. (21) Kurzman, som jobber hardt med å holde seg oppe på brettet i surfemaskinen.

Etterpå er det en velfortjent forfriskning i en bar, som på dette skipet aldri er langt unna.

En drink i en av skipets mange barer med jazzmusikk og pianospill hører med. Foto: Ronny Frimann

– Det er jo ganske likt Oasis – men mye bedre. Her er nye restauranter, sklier, bassengområder, ja, og så The Abyss, da sier de i munnen på hverandre før de løper av gårde til neste attraksjon.

Gratis is sier vel ingen nei takk til? Foto: Torild Moland

Større, bedre

Symphony er 2000 bruttotonn større enn søsterskipet Harmony of the Seas, som en følge av av voksenområdet Solarium har fått glasstak istedenfor canvas og at den populære boardwalken er utvidet med seks fot, som på mirakuløst vis har ført til at det da også er plass til 28 ekstra suiter i området.

For norske gjester er det gode nyheter.

– Bookingene er enda bedre på Symphony enn på Harmony, som var eksepsjonelt populær, forteller Ellen Stebekk, markedssjef  i RCL Norden.

– Nordmenn fortsetter å kjøpe ovenfra og ned – de dyreste ligger jo øverst og så synker prisen nedover. Og så vil vi ha havutsikt! Symphony byr på balkonglugarer både utvendig og innvendig (Central Park, Boardwalk), men nordmenn vil se sjøen.

FLERE CRUISESAKER

Mange nyvinninger

Egentlig er det mest imponerende med Symphony of the Seas det du ikke ser. For hun er et mekanisk underverk.

– Vi har gjort mange nyvinninger på dette skipet, forteller Symphonys kaptein Rob Hampstead.

En forfriskende dupp med en forfriskende drink – livet om bord er herlig! Foto: Ronny Frimann

– Hun har bobleteknologi, nye rotorer og en ny type silikonmaling under vannflaten som er mer dynamisk – totalt er dette skipet 25 prosent mer effektivt enn Oasis, sier han stolt – og fremhever størrelsen som et pluss.

Det ble noen deilige dager på dekk. Foto: Ronny Frimann

– Om man ser på energibruk, er et stort skip mye bedre enn tre små skip.

Altså kan vi nok forvente enda større, enda bedre skip i fremtiden fra RLC. President Michael Bayley synes skipet er bedre jo fullere det er.

– Når skipet er fullt av folk fra hele verden, er energien helt elektrisk! Alle har det moro, hele familien, gjerne i flere generasjoner, det er skikkelig god stemning og alle kommer hjem med gode minner, sier han.

Så ikke overraskende stopper ikke eventyret her. Et femte skip er allerede planlagt for lansering i 2021. Dette er garantert ikke siste gang du hører om verdens største cruiseskip. ■

DETTE SYNES VI OM SKIPET:

 

FAMILIEVENNLIG: Terningkast 6
Med så mange aktiviteter, sklier og basseng (selv om de er litt små), vil barn i alle aldre trives om bord. De yngste kan kose seg på karusellen, mens de eldste lar tiden fly i spillhallen. Og er du riktig heldig, eller rik, har foreldrene dine bestilt den nye familiesuiten med egen sklie, tv-spill og airhockeybord inne. Mattilbudet er også tilpasset hele familien, med utvalg helt fra enkel pizza på Sorrento´s til hamburgere, grillmat og sushi.

MAT OG DRIKKE: Terningkast 5
Med 22 restauranter som spenner fra Jamie´s Italian til den nye new England-inspirerte sjømantsrestauranten Hooked Seasfood, populære Park Café, Izumi Hibachi Sushi og klassikere som Johhny Rocket og Chops Grille – er det ingenting å si på utvalget. Vi rakk naturlig nok ikke å teste alle restaurantene, men gjennomgående var kvaliteten vel så bra som på Harmony, selv i den overraskende hyggelige hovedrestauranten som er en tre etasjers gigantisk salong med amfi i midten.

UNDERHOLDNING: Terningkast 6
– Når du ser kunstløp i OL, ser du en sportsutøver. Jeg ser en potensiell arbeidstaker, fortalte RCLs underholdningssjef Nick Weir humoristisk under lanseringen av skipets program, som inneholder blant annet et imponerende show i isringen i Studio B, som forøvrig er blitt digitalisert så selve isbanen er et lerret – der en av effektene blant annet er en hval som svømmer. Sjukt bra!. Selskapet legger utrolige ressurser i skipets underholdning, og det synes – kvaliteten er skyhøy. På denne miniseilasen fikk vi bare smakebiter, men tror Weir når han sier at skipets oppsetning av Hairspray skal bli verdens beste, bedre enn Broadway.  

AKTIVITETER: Terningkast 6
Lær å surfe på kunstige bølger, kjør verdens lengste zipline til havs, lek i ballbingen, utfordre deg selv i den 12 meter høye klatreveggen, spill minigolf, skyt en fiende i det nyvinnende laserspillet eller gå inn gapet på bunnfisken fra Nemo i the The Abyss på dekk 16. og kom ut 70 høydemeter og 10 dekk lavere – dette skipet er designet for aktive gjester (ikke bare barn). De vannglade får også sitt, med tre store sklier på dekk, barnebasseng, og to mindre basseng på dekk – i tillegg til en rekke boblebad. Det er rett og slett umulig å kjede seg om bord.

OMGIVELSER: Terningkast: 5
Skipets design med forskjellige områder – fra grønne og frodige Central Park til hektiske Boardwalk med barer, restauranter og underholdning, gjør at alle vil finne et område de liker. Samt at det er enkelt å finne frem, designet er logisk. Det er egne og rolige voksenområder i akterenden, mens de badeglade heller velger å trenge seg sammen rundt bassengene midtskips (nå er det basseng i voksenområdet også, men ikke si det til noen – da kommer alle). Fargerik kunst og frisk design er et pluss!  

DIGITALT: Terningkast 6
Men sjøens kuleste sikkerhetsvideo – sterkt inspirert av Jams Bond, og en helt ny app som vil forandre livet om bord, kan man ikke annet enn å innrømme at jada, RCL er faktisk ganske nytenktende og innovative. Appen blir garantert en hit når den rulles ut for fullt. Her kan du se alle tilbud, aktiviteter og restauranter, lese om show, se dagens meny og ikke minst – booke både aktiviteter, utflukter og bord på restaurant. Appen holder styr på programmet ditt, så du til enhver tid vet hva du skal. Du kan se hvor skipet er, været, temperaturen, ja til og med hvor på skipet du selv befinner deg.  

VOKSENFERIE: Terningkast 4
Om du er ute etter en rolig ferie med din bedre halvdel, er dette kanskje ikke skipet du i utgangspunktet velger. Men det finnes oaser også her, og voksenområdet Solarium foran på båten som gjør det mulig å nyte reisen i fred og ro. Her er et eget basseng, som er tilbake etter ramaskrik da det ble fjernet på Harmony, solstoler, to boblebad og chillout-stemning. Restaurantene som ikke er inkludert holder god kvalitet, og det er flere barer om bord som holder en roligere stemning på kvelden, med live jazzmusikk eller pianounderholdning. Det er også et eget spa- og fitnessområde, som selv om det ikke er verdens mest stemningsfulle, fungerer til sitt bruk.  

BASSENGOMRÅDER: Terningkast 4
Dette er det eneste jeg ikke forstår med RCL, som i all hovedsak er svært innovative og bygger fantastiske skip. Hvorfor må bassengene være så små? Symphony har tre sklier, to basseng, et barnebasseng og flere boblebad, men det er på langt nær nok til å romme over 6000 mennesker på en solrik dag. Her blir det trangt om plassen! Tips til de voksne – gå inn i Solarium foran på skipet, der er det også et lite basseng.  

TOTAL: Terningkast 5
Symphony of the Seas er veldig lik forgjengeren Harmony, men virker faktisk bittelitt bedre. Servicen er bedre, maten er litt bedre, bassenget er tilbake i voksenavdelingen – mens de gode nyhetene fra Harmony som sklier, the Abyss og bassengområder er beholdt. Aktivitets- og underholdningstilbudet er som et flytende Las Vegas av høy kvalitet, så her er det ingenting å klage på. Kule detaljer og eksepsjonelt bra kunst trekker definitivt opp. Med litt større bassengområder, og et bedre spa- og voksentilbud, er Symphony farlig nær en sekser. Og det fra en gjest som ikke engang er spesielt glad i å cruise.   

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN