På yttersida av Norges nest største øy snirkler en asfaltert vei seg gjennom utemmet arktisk natur, fra pittoreske, små sand­strender innerst i rolige bukter til avsides­liggende nes, omringet av steile, ville ­fjelltopper. Da satsingen på nasjonale turistveger ble vedtatt av Stortinget i 2001, var yttersida av Senja en åpenbar kandidat. Få steder i landet har større variasjon – og mer imponerende natur.

En god start

Veien starter i fiskeværet Gryllefjord i sørvest, en klynge med trehus som klamrer seg fast til berggrunnen ytterst i Gryllefjorden. Fergeforbindelse til Andøya er kanskje det som har gjort Gryllefjord mest kjent, men her er litt over 350 fastboende i et historisk fiskevær.

NORGES VAKRESTE VEI? På yttersida av Senja slynger den nasjonale turistvegen seg inn og ut av fjorder, forbi vakre strender og majestetiske fjell. Foto: Torild Moland

Ikke langt fra Gryllefjord anbefales en avstikker til det enda mindre fiskeværet Torsken, ikke minst på grunn av restauranten Senja by Heart. Derfra går turistvegen forbi Hamn, som for øvrig er en fin base for aktive feriedager på fjord og fjell på denne siden av øya. Om man skal sanke topper på veien, er Sukkertoppen et godt valg, rett utenfor Hamn.

Noe av poenget med en roadtrip er jo å finne sine egne perler underveis

Men noe av poenget med en roadtrip er jo å finne sine egne perler underveis. Allerede i Finnsæter kommer den første; en lang, hvit sandstrand med deilig turkist hav utenfor. På andre siden av Bergsfjorden ligger Senjas kanskje aller vakreste strand, avsidesliggende Bøstranda.

LES OGSÅ: NORGE PÅ TVERS

Kunst i veien

Men før vi kommer dit, gjør veien en liten avstikker litt innover på øya og gjennom Skalandtunnelen i Senjas nest høyeste fjell Stormoa (975 moh.). Tunnelen ender nesten rett ved turistvegens første arkitekttegnede rasteplass ved Bergsbotn. Her er det på tide å ta seg en pause og reflektere litt over det man ser, og det som kommer.

GULLDASSEN. Norges mest omtalte utedo skinner om kapp med fjellene innerst i Ersfjorden. Videre ut mot havet ligger idylliske Mefjordvær. Foto: Torild Moland

Våre 18 nasjonale turistveger er ­nemlig litt av et prosjekt. Siden det første ­prøveprosjektet startet i 1993, er det totalt brukt over fire milliarder kroner på prosjektet. Over 50 arkitekter, landskapsarkitekter og kunstnere har vært involvert i utformingen, og antallet øker hvert eneste år. Det åpnes stadig nye rasteplasser, kunstverk langs veien og formidable utkikkspunkt.

Senja har fått sin del. Og kanskje den aller mest omtalte – gulldassen på Ersfjordstranda.

Djevelens tanngard

Men først en tur ut på utkikkspunktet i Bergsbotn, som markerer starten på den villeste delen av turistvegen. På folkemunne kalles utkikkspunktet for «Maga­suget», og det er den følelsen man får av å gå ut på den 44 meter lange plattformen som svever ut fra bergveggen flere hundre meter over havet.

LES OGSÅ: DEN EVENTYRLIGE ØYA

Vel forbi Bergsbotn tar vi en avstikker til Bøstranda, på en vei som blir stadig mindre og trangere og til slutt nesten forsvinner i noen få hus som klynger seg fast på et jorde ved forten av Husfjellet. Og utenfor – en måneformet sandstrand som kan konkurrere med de fineste strender på Hawaii.

En måneformet sandstrand som kan konkurrere med de fineste strender på Hawaii

Her ute slår Norskehavets voldsomme kraft inn mot gylne strender og turkise bukter, det hamrer løs på dramatiske klipper og ­forræderske undervanns­skjær.

KUNST I NATUR. Nasjonale turistveger er litt av et prosjekt: Over 50 arkitekter, landskapsarkitekter og kunstnere har vært involvert i utformingen av rasteplasser, kunstverk og utkikkspunkt – som her ved Tungeneset. Foto: Torild Moland

Og få steder merkes det mer enn på neste stopp – Tungeneset utkikks­plattform, som peker rett inn i ­Okshornan, også kjent som Djevelens tanngard. Navnet sier det meste; disse over 500 meter høye taggete fjellene vokser rett opp av havet. Naturen står aldri stille her – den blåser, puster og lever, i alle kriker og kroker, topper og daler.

11 FAVORITTER I EVENTYRLIGE NORD-NORGE

Gull og glitter

Og så – om ikke rutas høydepunkt, så ihvertfall det mest omtalte stoppet: gulldassen. Innerst i Ersfjorden ligger en 5,5 meter høy obelisk kledd i gullfargede messing­plater. Det er et speilbilde på de omkring­liggende toppene når sola kaster ut sine siste stråler. Norges mest omtalte toalett åpnet i 2014, til heder og omtale. Prisen var også gullkantet: 3,75 millioner kroner.

GOLDEN HOUR. Midnattsola kaster magisk lys over de majestetiske fjellene. Foto: Torild Moland

Nasjonal turistveg Senja er bare 102 kilometer lang og kan lett kjøres på en dag. Men da har man ikke tid til å nyte stedene og opplevelsene underveis. Derfor har vi lagt inn et stopp i fiskeværet Mefjordvær med innbakt middag på Mefjord Brygge, med en av øyas beste restauranter. Fiskeburger er kanskje ikke så originalt, men herregud så godt det likevel smaker etter en lang dag på veien. 

Ved vei ende

Den siste delen av ­Nasjonal turistveg Senja går gjennom noe av øyas mest dramatiske natur, og det er nesten ­obligatorisk å inkludere en topptur til enten litt ­mindre kjente Breitinden, Barden, Keipen eller Grytetippen – eller følge strømmen til toppen av Hesten og Segla. Uansett er ­belønningen storslagen utsikt til himmel og hav.

Nasjonal turistveg Senja er bare 102 kilometer lang og kan lett kjøres på en dag

Herfra anbefales nok en avstikker, til det lille fiskeværet Husøy på en liten øy med tunnelforbindelse til Nord-Senja. Inntil nylig var Husøy – og Gryllefjord før det igjen – de eneste stedene i landet der det ble praktisert siesta. Etter sigende en tradisjon som startet da et spansk skip forliste utenfor Gryllefjord for flere hundre år siden. Tradisjonen ­forsvant fra Gryllefjord på midten av 1980-tallet, men vekkes til live igjen under Senjafestivalen hver sommer. Formelt ender turistvegen i Botnhamn, nok et sted mest kjent for sin fergeforbindelse – denne videre til Brensholmen på Kvaløya, som har broforbindelse inn til Tromsø.

Tour de Senja er ved veis ende og har vært en reise både på en øy, en kyst og et Norge i miniatyr.

Mer info: Nasjonal turistveg Senja er 102 kilometer lang og kan kjøres på en dag. Men opplevelsen blir så mye bedre ved å legge inn en overnatting eller tre. 

Nett: nasjonaleturistveger.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN