Alle om bord! Det er en av disse sjeldne dagene da vestlandsvinden har stilnet og regnet veket for en skyfri himmel. Med mette blikk og sultne mager er forventningene høye til en smakfull og lærerik omvisning i øyriket utenfor Vestlandets hovedstad.  

Bye, bye, Bergen: Med vaiende flagg og strålende solskinn vinker vi farvel til Bergen by.
Foto: Torild Moland

Ut mot havet

Sammensveisede brødre: Den ene har vunnet Bocuse d´Or, den andre er kåret til «Årets Kjøkkensjef». Nå styrer de kjøkkenet ved barndommens Bekkjarvik Gjestgiveri. Foto: Torild Moland

Vel ute av Bergens varme favn setter skipet snuta sørover. Vestlandets skjærgård er frodig og mild, med flate, grønne øyer og trivelige små sund. Vi er på vei mot en bedre lunsj på Bekkjarvik Gjestgiveri, der Ørjan Johannessen og broren Arnt driver kjøkkenet. Ørjan vant den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d´Or i 2015 og Arnt ble kåret til «Årets Kjøkkensjef» i 2014, så her er det bare å skru opp forventningene til det som skal komme.

Sol og strand

Men først skal vi en sving innom et av Vestlandets koseligste steder, nemlig Solstrand Hotel & Bad. Vi er med på en organisert tur med De Historiske Hotel & Spisesteder, og man kan velge turen som kun dagstur eller med utgangspunkt i Bergen eller nettopp Solstrand.

Historisk hotell: Ved Solstrand Hotell & Bad kan du senke skuldrene i varme terapibad, svømme i bassenget eller ta en dukkert i havet. Foto: Solstrand Hotel & Bad

Og da vi ser den gylne bygningen på toppen av en irrgrønn gressplen, rett ved havet med stor brygge og fine badestrender, angrer vi litt på at vi ikke tok pakken med Solstrand… Neste gang.

LES OGSÅ: NORGES VAKRESTE SKOGSPA

Bergens Tjøme

Vel fremme ved Bekkjarvik er det som å komme til en annen verden. Her er flere mindre hus i tillegg til Bekkjarvik Gjestehus, en stor u-formet havn, uteserveringer og liv og røre.

Bekkjarvik er flere år på rad kåret til Vestlandets beste havn.

Bergens Tjøme: Vakre, hvite Bekkjarvik har i tillegg til gjestgiveriet også en fin havn, butikker og flere uteserveringer. Foto: De Historiske

– Bekkjarvik er Vestlandets Tjøme, forklarer Kari Lie fra De Historiske Hotel & Spisesteder. – Jeg bor i byen, og elsker å komme ut hit – det er en helt annen takt her. De har gjort masse, bygget ut og pusset opp. Likevel har det beholdt den samme, gamle sjarmen, mener hun.

Havets goder: Men særdeles kortreiste råvarer tryller de prisbelønte kokkene på Bekkjarvik fram nyvinnende godsaker av klassiske retter. Foto: Torild Moland

Havets goder

Maten er også den samme, på et vis – gamle retter i ny (og langt bedre) innpakning. Her serverer vi torsk, lysing og alt det havet har å by på. Breiflabb har vært på menyen siden moren min sin tid, forteller Ørjan Johannessen mens hvitkledde kelnere setter fint danderte tallerkener på bordene.

– Bekkjarvik er et sted for å nyte havets delikatesser i en trivelig og rolig havn. Her har det ligget siden Kongen en gang på 1600-tallet befalte at det skulle bygges gjestgiverier for hver halve- eller heldagsreise i skipsleden. Siden 1982 har det vært drevet av familien Johannessen.

Deilig donuts

Gode og mette setter vi fart igjen, denne gangen mot det gamle handelsstedet E.H.Vaage Landhandel, hvor dessert nummer to skal fylle allerede struttende mager.

Den koselige, hvite bygningen på øya Tysnes har vært handelssted siden 1895. Her ligger det godt beskyttet i en havn med Stord som skjold mot havet og Hardanger i ryggen. 

Historisk: E.H. Vaages Landhandel er et av turens koseligste stopp, der den gamle innredningen og stemningen er tatt vare på. Foto: Torild Moland

– De første årene rodde man til Vaage for å hente varer. I dag er det litt lettere, flirer eier Torstein Hatlevik og fyller rosa sider i glassene.

Den norske eple- og bringebærdrikken er nemlig perfekt følge til E.H. Vaages spesialitet – donuts!

Det gamle handelsstedet ble lagt ned i 1987, men Torstein Hatlevik fra Haaheim Gaard litt oppe i lia har overtatt driften og satser på nytt liv med både sjokoladeproduksjon, bakeri og utsalg på den gamle handelsplassen.

LES OGSÅ: LYSEFJORDEN RUNDT

Prisvinnende poteter

Nytenkning er definitivt stikkordet for turens siste stopp, nemlig hos kreative Bareksten Gin.

Potetland: Stig Bareksten lager gull av gråstein, rettere sagt prisbelønnet gin av vanlige poteter – tilsatt helt spesielle krydderier. Foto: De Historiske

– Vi kaster 50.000 tonn potetrester i Norge hvert år, og det tenkte vi at vi kan bruke til noe, forteller Stig Bareksten, som i 2016 startet produksjon av det nå prisvinnende merket.

Over 60 forskjellige priser er det blitt, inkludert dobbelt gull i det uoffisielle verdensmesterskapet i San Francisco World Spirits Competition i 2017. Og det er jo «ganske bra for en vanlig fyr fra Bergen», som Stig sier selv.

Kos og krydder

Bareksten gin. Foto: Torild Moland

Mikrobrenneriet OSS Craft Destillery, som produserer Bareksten gin, ligger i en tidligere bietanolfabrikk mellom havet og rullebanen til Flesland. Ved ankomst får vi servert en frisk GT med appelsinzest, Barekstens signaturdrikk. Lageret er fylt med tre dekorative destilleringsapparater, hylle på hylle med krydder og urter, glasskrukker med brennevinsprøver, og varer som skal ut.

«Hemmeligheten» bak ginmerkets suksess ligger i skogen rundt, for det er her Stig plukker urter, bær og krydder som setter smak på ginen.  

– Ja, vi har jobbet mye med krydderblandingen, som inneholder alt fra tindved til roseblomst. For eksempel bruker vi blåbær. Det smaker ikke blåbær, men det er bare en essens som drar deg tilbake til barndommen, mener sjefsdestillatøren.

Med barndommens minner i hodet er vi klare for den siste korte etappen inn til Bryggen i Bergen. Ringen er sluttet for i dag.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN