Hemmeligheten er å skjenke flere ganger – helst med fall på en halvmeter. Foto: Runar Larsen

Hemmeligheten er å skjenke flere ganger – helst med fall på en halvmeter. Foto: Runar Larsen

Det er omtrent limet som holder samfunnet sammen: Marokkanernes forkjærlighet for te – noen ganger omtalt som ”Berber Whiskey” – er nesten like viktig som luft og vann.

Det er noe rituelt og avvæpnende over måten man nyter sin tekopp, uavhengig om det er på et luksuriøst hotell, i en støvete teppebutikk langt inne i souken, eller hos en fattig bonde ute på landet.

Te er kultur, og prosessen som skal til før gjesten får servert sin kopp er både kompleks og lang. Det er en ære å bli invitert inn på te, og verten gjør sitt ytterste for at koppen skal smake best mulig.

Les andre saker fra Marokko

Hemmeligheten er å skjenke flere ganger – helst med fall på en halvmeter.

Ved første øyekast virker det som et billig partytriks, men brygget regnes ikke som drikkbart før det skummer skikkelig i koppen. Selve tebladene er importerte fra Kina, mens lokal mynte tilsettes for å få en skarpere smak.

Mer fra Marokko: Marrakech // Taroudant // Taghazout

Det likevel virke som at sukker er den viktigste ingrediensen; noen ganger er det som å drikke bittersøt sirup. Tedrikking er uansett en svært viktig del av den marokkanske kulturen, og – kanskje foruten hos den mest innpåslitne teppeselgeren – er det en opplevelse som gir ærefrykt, innsikt og ny energi.

Tilbake til hovedsiden