Det er ikke ofte reisemålet lokker med solgaranti, men med sine 300 soldager i året kunne badesteder som Taghazout og Agadir ved Atlanterhavskysten av Marokko nesten gjort det.

Surfeparadis

Mens Kanariøyene er nordmenns klare vinterferiefavoritt, seiler Marokko opp som et godt alternativ.

Her er stemningen avslappet, og bølgene perfekte for eksperter og nybegynnere. Foto: Runar Larsen

Her er stemningen avslappet, og bølgene perfekte for eksperter og nybegynnere. Foto: Runar Larsen

Det er tross alt ikke langt fra det arabiske landet til de spanske øyene noen mil lenger vest, og selve Agadir kunne godt vært en hvilken som helst badeby på Gran Canaria. Men du trenger ikke reise langt for å få en litt sterkere smak av Marokko. 20 minutter med buss nord for Agadir ligger den søvnige fiskelandsbyen Taghazout som et mer autentisk alternativ. Mens Agadirs strand er beskyttet mot sterk vind og strømmer, er Taghazout utsatt for bølger.

Derfor har byen rykte på seg for å være det beste surfestedet i hele Marokko. Ikke dårlig, siden landet har nesten 200 mil med kystlinje.

Vakkert surfeparadis. Foto: Runar Larsen.

Vakkert surfeparadis. Foto: Runar Larsen.

– Da jeg kom hit for første gang rett etter tusenårsskiftet, var surfere og hippier de eneste turistene. De sov i biler eller rundt bål på stranda. Nå er det større infrastruktur, sier portugisiske Alexander Grilo ved La Point surfcamp midt i Taghazout.
32-åringen er en av verdens beste surfere, og har sammen med en gruppe nordmenn og svensker etablert skole for vordende surfere i den lille byen. Den lokale moskeen deler lokaler med en surfebutikk, kafeen selger surfeutstyr og lokal mat – mens drosjenæringen tjener godt på å frakte surfere ut til de beste stedene lenger nord. På t-skjortene som selges i butikken er budskapet tydelig: ”Marock’N Roll!”
– Været og bølgene er helt fantastiske. Spesielt om vinteren er denne delen av landet perfekt. Billig, nært og eksotisk, mener Grilo.
Han forteller om surfeglade gjester i alle aldre, og med vidt forskjellig utgangspunkt.
– Det er en fin blanding av mennesker her. Marokkanere, skandinaver og briter. Alt fra tenåringer til pensjonister, sier han – og legger til at selv kongen av Marokko trives i Taghazout.
Akkurat det ser ut til å hindre at byen blir en utvidelse av Agadir. Bulldosere hadde allerede planert området, men i siste liten måtte arbeidet legges på is.
– Et par kilometer sørover var det planer om en rekke hotellresort og et gigantisk golfanlegg. Det skulle også bygges motorvei til flyplassen og en ny marina. Men kongen stoppet det hele; han vil bevare området som det er.

Les også:Te som kultur

Vaskemaskin

Foreløpig er den lokale hippie- og surfestemningen intakt. Stadig flere unge surfere finner veien hit, mens både familier og voksne par lokkes av adrenalinkick i bølgene.

Fisket og klar for servering. Foto: Runar Larsen

Fisket og klar for servering. Foto: Runar Larsen

Strendene ved sentrum av Taghazout er flotte, og du kan leie parasoll og solstol mens du følger med på de akrobatiske surferne i vannet. Men selv uten noen form for brettsporterfaring verken til lands eller vanns, må vi selvsagt utfordre det våte element når vi befinner oss i surfernes Mekka.
– Det handler om mengdetrening og tålmodighet, røper Grilo – før undertegnede tar sikte på første bølge.
En tidel etterpå bakser jeg i vannet som en hjelpesløs katt innestengt i en vaskemaskin. Det ser elegant ut når du behersker elementære teknikker, men å ha kontroll over både bølger, brett og egen kropp er ikke helt enkelt. Men gøy er det. Jeg prøver – og feiler. Og er fornøyd med innsatsen når jeg (nesten) har stått oppreist på brettet i (nesten) to sekunder.
Neste gang gir jeg det mer enn en halvtime…

Les også: Lille Marrakech

Arabisk syden

I Agadir er det mer klassisk solferie som gjelder, og du reiser ikke hit i jakten på det virkelige Marokko.

Men for all del; badebyen er hyggelig nok og ikke mindre marokkansk enn mange av byene på Gran Canaria er spanske. Den flotte strandpromenaden er pepret med utendørsrestauranter med turistmeny og barer med lovnad om herlig ”happy hour”. Legg til digre resorter med hotell hvor alt er inkludert, butikker med billige suvenirer og generell aksept for beskjeden bekledning og vestlige vaner – dette er Marokkos Syden.
I kjølvannet av Norwegians nye direkterute til den solrike kysten, har nordmenn på jakt etter vintersol igjen fått opp øynene for Agadir.
– Dere er jo så flotte. Spesielt jentene, gliser Shukri ved restaurant La Siciliera og serverer italiensk pizza og nederlandsk øl – med rolig amerikansk popmusikk som bakgrunnsstøy.
Beskrivelsen passer helt sikkert for en gresk charterøy eller spansk turistby. Men vi er i det forholdsvis konservative landet Marokko. Eller?
– Geografisk, ja. Men her er det sola som gjelder. Du må reise nord, sør eller øst for å møte det virkelige Marokko, mener Shukri.

Les flere saker fra Marokko: HER

Jordskjelv

Agadir er ikke som andre marokkanske byer. I 1960 ble byen rammet av et kraftig jordskjelv. 18 000 mennesker omkom, og selve byen ble totalskadd. Den gamle festningen – kasbahen – på toppen av høyden nord for promenaden, er eneste byggverk som ikke ble fullstendig ødelagt av samme jordskjelv.

I gjenoppreisningen ble det lagt mer vekt på å kvalitetssikre bygningsstrukturen enn fokus på arkitektur og tradisjon. Siden charterturismen omtrent samtidig var i ferd med å nå Nord-Afrikas solkyst, ble turisttypiske hotell og restauranter langt viktigere.

Et sjarmerende ferieparadis og et perfekt sted for en promenade på stranden. Foto: Runar Larsen

Et sjarmerende ferieparadis og et perfekt sted for en promenade på stranden. Foto: Runar Larsen

De siste årene har den gamle charterfavoritten heldigvis gjort en innsats for å pynte på det som var blitt et litt slitt image, blant annet med en flott marina hvor yachter og fritidsbåter søker havn, hvor østers- og champagnefaktoren er høy – og hvor butikkene handler om Zara og Mexx i stedet for safran og saronger
Så lenge Taghazout fortsatt holder stand mot masseturismen, er byen som en hemmelig perle for den som blir litt lei av folkemassene noen kilometer lenger sør.

Bli abonnent på Magasinet Reiselyst

Du trenger slettes ikke bli en ridder av bølgene for å kose deg i surfernes paradis. I regi av La Point arrangeres det yogaklasser til soloppgangen hver eneste dag, og de mer skjermede strendene innbyr til solslikking uten store folkemasser. Kanskje blir solkysten av Marokko vår nye vinterferiefavoritt?

TIL HOVEDSIDEN