Oregon produserer nest mest humle i hele USA. Her kan man til og med sjekke inn på et såkalt «Bed n´Beer». Foto: Travel Oregon

Oregon produserer nest mest humle i hele USA. Her kan man til og med sjekke inn på et såkalt «Bed n´Beer». Foto: Travel Oregon

Det var mitt aller første møte med reiselysten. Jeg var tre år gammel og satt i stua hos mormor og hørte på tante Lenas hjemsendte kassetter.

Hun gjorde som så mange ungdommer, tok et studieår på den andre siden av Atlantern. Ved en tilfeldighet havnet hun i «beverstaten». Og Oregon er et fint sted å starte hvis man vil prøve noe nytt, noe annet en de amerikanske favorittene New York, Florida og California.

Her slipper du nemlig å velge mellom kyst og fjell, vingårder eller mikrobryggerier, storby eller landsby – alt ligger i rimelig nærhet.

LES OGSÅ OM DEN URBANE VINGÅRD I PORTLAND

Humlestaten

Vi begynte vårt eventyr med en øl, for Oregon produserer nemlig nest mest humle i hele USA. Det har gjort noe med landets ølkultur og statens aller største by, Portland regnes av mange som landets mikrobryggerihovedstad med sine 60 bryggerier.

Vi valgte litt mer landligere omgivelser til vårt første møte med statens mikrobrygg. Thunder Island Brewing Company ble startet av Dan Hynes og David Lipps i 2013 og ligger 20 minutter utenfor Portland. Mikrobryggeriet ligger rett ved elven Columbia, helt på grensen til staten Washington. Det er også denne elven det sies at Oregon har fått sitt navn fra, det indianske navnet på elven er nemlig Ouragon. Bryggeriet ligger også og rett ved en bro som er svært viktig for indianerne.

Crater Lake har vært nasjonalpark i over hundre år, og tilbyr ypperlige turmuligheter særlig om sommeren. Foto: Travel Oregon

Crater Lake har vært nasjonalpark i over hundre år, og tilbyr ypperlige turmuligheter særlig om sommeren. Foto: Travel Oregon

Indianerlegenden

Den øverste av alle guder, Tyhee Saghalie og hans to sønner, reiste ifølge legenden nedover elven på leting etter et område og bosette seg i. Når de kom dit vi sitter i dag stoppet de opp.

– De hadde aldri sett et område så vakkert. Så vakkert at sønnene begynte å krangle over hvem som skulle få lov å bosette seg her, sier David og forteller videre.

– For å løse tvisten skøyt Tyhee to piler fra sin mektige bue, en mot nord og en mot sør. Den ene sønnen fulgte pilen mot nord og den andre mot sør. Saghalie bygget så en bro, «Bridge of the Gods», så hans familie kunne møtes med jevne mellomrom, avslutter han og peker mot broen som står der i dag.

Det er også takket være indianerstammene at statens ølkultur ikke ble forkrøplet under forbudstiden. De fortsatte å brygge øl og brennevin (Moonshine) i en tid hvor all alkoholproduksjon var forbudt, det kunne de da indianerreservatene var underlagt føderal lov. De føderale myndighetene prioriterte ikke ulovlig produksjon på samme måte som de lokale myndighetene. Indianerstammene ga øl til folket i en tid staten gjorde det vanskelig. Det er også det folkelige med ølen som motiverte David til å gå inn i øl-industrien.  

– Hvem som helst kan kjøpe seg en skikkelig god øl, uavhengig om man er fattig eller rik. Jeg liker at øl er så folkelig. Vin derimot kan man se klasseskille i, sier han mens han tapper noen små smaksglass med et utvalg mikrobrygg.

BROOKLYN – ET ANNERLEDES NEW YORK

Fruktig vei

Folkelig er også veien videre. Forbi pæretrær og vinranker kjører vi mot statens høyeste fjelltopp Mt. Hood. Området vi kjører i er en del av det som kalles «Fruit-loopen» en populær bilrute for familier om høsten. I innhøstningsperioden drar mange til dette området for å kjøpe frukt og grønt direkte fra bonden.

I Willamette Valley kan du drikke vin i verdensklasse. fra et vindistrikt som er mest kjent for sin Pinot Noir. Foto: Travel Oregon

I Willamette Valley kan du drikke vin i verdensklasse. fra et vindistrikt som er mest kjent for sin Pinot Noir. Foto: Travel Oregon

– Her kan de kjøpe alt fra lavendel til pærer, sier sjåføren vår og gründer av det økovennlige reiseselskapet First Nature, Kieron Weidner.

Jo høyere vi kommer jo flere farger utspiller seg i trærne. Områdene rundt Oregons høyeste fjell er et populært skisted om vinteren og et populært turterreng i sommerhalvåret. Her passerer den berømte fotturløypa Pacific Crest Trail som strekker seg fra den meksikanske grensa helt opp til Canada.

Fotturen har blitt ekstra populær etter den biografiske dramafilmen Wild, hvor Cheryl Strayed, spilt av Reese Witherspoon, bestemmer seg for å gå hele denne løypa, mer enn 420 mil alene, som en måte å helbrede seg selv etter år med uvørent og destruktivt atferd. Her ligger også hotellet der en av verdens skumleste filmer ble spilt inn for 35 år siden.

Ondskapens hotell

Oh, Johnny! Jeg ser for meg Jack Nicholsons uhyggelig rolle og scener fra filmen spilles om og om igjen i hodet mitt. Det er skummelt å legge seg under dyna på ondskapens hotell, selv om jeg vet hotellet kun var en kulisse. I det virkelige liv skal jeg tilbringe natten på et hyggelig høyfjellshotell.

Det ærverdige Timberline Lodge ligger ved den sørlige skråningen av Mt. Hood, 1800 meter over havet, og ble bygget mellom 1936 og 1938 med statlig støtte for å skape arbeidsplasser etter den store depresjonen. Hotellet er nærmest en hyllest til den robuste uredde mentaliteten som råder i nordvest. Her er de heller ikke redde for skrekkfilmens spor. Snarere tvert i mot.

– Et av de mest populære rommene vi har er nummer 217, sier servitøren Nick Pearson og henviser til filmen.

Tidligere på kvelden har vi spist lokale spesialiteter og drukket rødvin foran peisen i fjellstua.

BUON APPETITO, BOLOGNA – LES MER HER

På utkikk etter hval

Og det hjalp nok, for marerittene kom aldri. En god natts søvn gjorde at jeg også rakk en liten fottur før dagens nye eventyr langs kysten.

Oregons langstrakte kyst tiltrekker seg millioner av bilturister hver eneste sommer. Spente står turistene langs muren. Noen med kikkerter, alle med tålmodighet. Det er første gang Doug Turner fra Florida er på besøk i Oregon. Han har enda ikke sett hval, men gir ikke opp.

– Der, roper Kieron og peker ut mot havgapet.

En liten hvalfinne stikker opp og klasker ned mot vannet ute i horisonten.

Hvis man vil se hval på nært hold bør man nok bli med på en guidet tur med båt. Vi holder oss på land og går heller for å spise en av byens spesialiteter: skalldyrsuppen clam showder. Vi befinner oss der verdens minste havn ligger, i hvert fall ifølge skiltet som er satt opp.

I havnebyen Newport MÅ du spise clam chowder-suppe. Foto: Mari Bareksten

I havnebyen Newport MÅ du spise clam chowder-suppe. Foto: Mari Bareksten

– Amerikanere elsker rekorder, ler Kieron.

Et steinkast fra havnen ligger restauranten Chowder Bowl.

– Denne restauranten har den beste skalldyrsuppen i byen. I 35 år har de servert chowder, og det er sant som de sier: øvelse gjør mester, sier Kieron og slurper i seg en skje suppe.

Fyrstemning

Gode og mette kjører vi videre til fiskelandsbyen Newport. Men først svinger vi innom Oregons høyeste fyrhus, Yaquina Head. Siden 1873 har fyret majestetisk våket over fiskebåtene og de hekkende sjøfuglene. I dag står et par sykkelturister og nyter utsikten og et kjærestepar står framfor fyret og kysser.

Bølgene slår mot klippene nedenfor, og innover stranden. I det fjerne kan vi se Newport, den aller største fiskehavnen i Oregon og vårt hjem for en natt. Newport er en skikkelig typisk fiskelandsby. Her ligger sjømatsrestaurantene en etter en, fiskebutikkene serverer de ferskeste varer og på kaia foregår krabbefisking på høyt nivå.

Ekteparet Jean Colombo og Terry Darby kommer hit hvert eneste år fra nabostaten Washington for å krabbefiske. Rett ved siden av ligger sjøløvene og breker.

– I dag har vi fått 35 krabber på to og en halv time, sier Terry mens han holder opp en av de rødbrune krabatene.

– Men det er strenge regler. Er de for små, kaster vi de ut igjen, legger Jean til.

Beercation

Enhver fiskehavn har også en trivelig bar. «Rogue Ales Public House» brygget øl frem til 1992, da ølproduksjonen ble flyttet til større lokaler rett utenfor byen, men baren forble stampuben til arbeiderne. I baren sitter Richard. Hans jobb er å passe på at mikrobrygget kommer på flaske, og han viser stolt frem sine favoritter. I andre etasje leies det ut rom. «Bed n’ Beer» – konseptet er populært.

– Det er mange som kommer hit på «beercation», sier Richard og ler.

Vi nøyer oss med én, for vi skal videre å spise på byens beste fiskerestaurant, Local Ocean Seafoods. Vi slurper i oss lokal østers til forrett og lettgrillet tunfisk til hovedrett med et glass rødvin fra Willamette valley – vinområdet vi skal besøke i morgen. Om kvelden sjekker vi inn på det hyggelige strandhotellet Elisabeth Street Inn, og det siste jeg hører før jeg sovner er lyden fra bølgene.

MER FRA USA FINNER DU HER

Sprudlende norske aner

Fra kysten kjører vi innover i landet igjen og mot vinrankene. På Domaine Meriwether Winery har ekteparet Eric and Lorrie Normann produsert sprudlevann siden 1998.

Statens største by Portland har de siste årene satset stort på sykkelveier, herifra kan du bli med på guidede turer med sykkel som blant tar deg blant annet til vinområdene i Willamette Valley. Foto:  Oregon Travel

Statens største by Portland har de siste årene satset stort på sykkelveier, herifra kan du bli med på guidede turer med sykkel som blant tar deg blant annet til vinområdene i Willamette Valley. Foto: Oregon Travel

Vi ankommer vingården midt i innhøstingen, og Eric er i full gang med å flytte en tank når vi parkerer på gårdsplassen, men han tar gjerne en pause for å snakke om sine norske aner.

– Bestemoren min er fra Narvik, så jeg er veldig glad i nordmenn, ler han.

Den raske omvisningen ender i vingårdens bar, der hans kone skal holde kurs i vinsmaking. Oregon er spesielt kjent for sin Pinot noir, druen som ofte brukes til å lage champagne. Det er nemlig kun tre ulike druesorter som er tillatt å bruke i fremstillingen av ekte champagne, Chardonnay, Pinot noir og Pinot meunier. En lov ekteparet holder høyt siden de har spesialisert seg i den tradisjonelle franske metoden å fremstille musserende vin på.

Det er ikke langt fra vingården til studentbyen Eugeene, hvor festen fortsetter på byens største bryggeri, Ninkasi.

Og hva er vel mer passende enn å avslutte vår rundtur i Oregon, med å utrope enda en skål. USA er fremdeles landet hvor drømmer går i oppfyllelse.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN