– Hvorfor kan ikke vi produsere vin og samtidig bo i byen, spurte det unge ekteparet Kate og Thomas Monroe seg.

De svarte selv med å starte et såkalt «Urban Winery», og South East Wine Collective ble til i Portland i Oregon.

– Et vinfellesskap midt i storbyen ble løsningen, forteller ekteparet og skuer ut over vinfatene.

– Nå får vi gjøre det vi liker best, og bo der vi aller helst vil bo, så det er helt perfekt, sier Kate og titter på druene som nettopp ble levert fra en av de mange vingårdene i Willamette Valley, en snau time utenfor Portland.

Edle dråper

Thomas hopper opp på en av plasttønnene, tar fatt i en lang trepinne og begynner å røre. Vi skal få smake på uferdig vin. Han siler vinen i et glass, og sender det rundt.

– Denne vinen har kun nådd en alkoholprosent på seks til syv, sier han og forklarer hele prosessen. Fra drue til vin.

Druene kjøper de fra ulike vingårder.

– På den måten kan vi plukke ut akkurat de druene vi mener passer best til den vinen vi skal produsere.

portland_vin_USA

Det unge ekteparet Kate og Thomas Monroe ville produsere vin og samtidig bo i byen. Foto: Mari Bareksten.

Den urbane vinen

Urbane vingårder er et relativt nytt fenomen, selv om den aller første startet i Seattle allerede i 1988.

Med fremskritt innen teknologi og transport, er det i dag ikke et problem at druene dyrkes et annet sted enn der vinen blir til. I dag åpnes det derfor urbane vingårder i storbyer over hele verden. Bare i Portland er det 12 stykker. Flaks for dem som vil kombinere vin med storbyferie. Før måtte vinentusiaster reise til avsidesliggende områder for å lære om vinproduksjon og for å smake vinen der den ble produsert. Nå kan man se hvordan vinen blir til midt i smørøyet.

Mikrovineri

– Vi vil at folk i byen skal få et forhold til hvordan vin produseres. Her hos oss kan man se hvordan vin blir til fra drue til glass, sier Kate og smiler.

– Her kan man også spise tapas, smake på vin og bli forklart tanken bak de mange flaskene som produseres her.

Kate og Thomas lærte seg vinkunsten mens de jobbet på en vingård i Loiredalen i Frankrike, men bondelivet var ikke noe for dem. Heller ikke i matveien har de latt seg inspirere av Frankrike.

– I Frankrike sitter alle og spiser sin egen rett, sier Thomas som mener det skaper fellesskap rundt bordet når man heller kan bestille litt av alt og dele.

– Dette er den beste vinen jeg har smakt her i Oregon, sier den danske vinkjenneren Rasmus Holmgård som er her på vinsmaking, og sikter til glasset med Cabernet Franc fra Appelgate Valley, sør i Oregon.

Les flere artikler om mat og drikke HER

Urban garasje

Og mer god vin skal det bli. I et rolig nabolag sørøst i Portland ligger trolig byens hyggeligste garasje.

Servitør Byan Wester forteller at når mikrovineriet ENSO ble startet ble det bestemt at produksjonen skulle holdes liten, effektiv og håndterlig. På den måten kunne de gi mer oppmerksomhet til hver produksjon. Foto: Mari Bareksten.

Servitør Byan Wester forteller at når mikrovineriet ENSO ble startet ble det bestemt at produksjonen skulle holdes liten, effektiv og håndterlig. På den måten kunne de gi mer oppmerksomhet til hver produksjon. Foto: Mari Bareksten.

– Når mikrovineriet ENSO startet, ble det bestemt at vi skulle holde produksjonen liten, effektiv og håndterlig. På denne måten kunne vi skape fantastiske viner til en lavere pris, og gi mer oppmerksomhet til hver produksjon. Selv om vi har vokst, har vi holdt på den visjonen, sier servitør Bryan Wester mens han skjenker en Pinot Noir fra 2012.

– Vi har valgt å kjøpe druer fra det vi mener er de beste vinmarkedene langs vestkysten, fordelt på tre stater, Washington, California og Oregon. Alle statene har eierne bodd i, derfor har de et ekstra godt forhold til vingårdene de samarbeider med, forteller han.

Ved et bord sitter to gode naboer og drikker vin. Garasjen har blitt deres stamsted.

De uttrykker stor glede for at vinproduksjon har ankommet storbyen – en trend de håper er kommet for å bli.

Tilbake til hovedsiden