Kasbah du Toubkal ligger godt oppe i høyden, og eneste måten å komme dit på er ved hjelp av eseltaxi eller til fots. Foto: Runar Larsen

Kasbah du Toubkal ligger godt oppe i høyden, og eneste måten å komme dit på er ved hjelp av eseltaxi eller til fots. Foto: Runar Larsen

Kasbah du Toubkal er ikke som andre eksklusive hotell. Et hull i veggen i landsbyen Imlil halvannen time fra Marrakech fungerer som innsjekkingssted. Resepsjonisten plystrer høyt.

Så kommer transporten: Et muldyr.

– Klarer du å spasere halvannen kilometer i bratt terreng?

Eselet skal frakte kofferten min, og viser vei opp fjellsiden – med meg hakk i hæl. Kasbah Toubkal troner majestetisk over dalen, og jeg er både sliten og svett når jeg når inngangsporten.

TREKLATRENDE GEITER I MAROKKO

Utenfor allfarvei

– Welcome! stråler en ung mann og plukker kofferten av ryggen til muldyret.

Det knirker godt i hengslene på den enorme treporten. Innenfor venter en frodig hage, omkranset av tårn og vegger – som egentlig er hotellrom.

– Kjenn på lufta. Deilig, ikke sant, konstaterer mer enn spør Rachid Souktan.

Luksus må ikke bety designsåper, champagnefrokost og stivpyntet concierge. Her handler det mest om beliggenhet, men også mye om medmenneskelighet. Hotellet har ingen veiforbindelse, og minner mer om et ugjennomtrengelig fort enn et sted hvor turister kan overnatte. Sannheten her eller ikke langt unna. Historisk sett har kasbaher i Marokko eksistert som beskyttende festninger for den lokale eliten. Tidens tann, fraflytting og plyndring hadde sørget for at Kasbah Toubkal var forvandlet til en ruin da britiske Mike McHugo snublet over stedet på en reise i Marokko på 70-tallet.

Ruvende utsikt, lekkert interiør. Kasbah du Toubkal er hotellovernatting for den kresne. Foto: Runar Larsen

Ruvende utsikt, lekkert interiør. Kasbah du Toubkal er hotellovernatting for den kresne. Foto: Runar Larsen

Han ble dypt fascinert, og kjøpte det som var en forfallen haug med stein. Men veien til kasbahen som hotell har vært lang. Først i 1995 ble den første steinen lagt, og siden har Kasbah Toubkal blitt en severdighet i seg selv, og ble dessuten brukt som kulisser til innspillingen av «Kundun».

SMIL OG SMERTE I SWAZILAND

Bærekraftig

Alle de ansatte kommer fra nærområdet, og deler gjerne av sin lokalkunnskap over en kopp te. Foto: Runar Larsen

Alle de ansatte kommer fra nærområdet, og deler gjerne av sin lokalkunnskap over en kopp te. Foto: Runar Larsen

På midten av 90-tallet ble nesten hele dalen vasket ut av en flom. Den hardt prøvede lokalbefolkningen mistet alt, men fikk plutselig jobb og inntekt. Som hotell har kasbahen alt fra enkle dobbeltrom til en gigantisk leilighet som passer for en storfamilie. Det skorter heller ikke på fasilitetene for øvrig, som er på nivå med et hvilket som helst ordinært hotell.

Et klassisk hammam gjør godt for kropp og sjel etter en slitsom dag med fjellvandring. Spisesalen er like majestetisk som maten er god. Her samles alle gjestene til sine måltider, noe som gjør at praten går lett mellom bordene.

For kasbahens britiske eiere er det ideologiske vel så viktig som det eksklusive. Alle gjester betaler fem prosent på toppen av regninga som bidrag til veldedige formål. Rachid og de andre ansatte kommer alle fra nærområdet, og lokalbefolkningen har derfor fått et slags eierskap til stedet. Det reflekteres i servicen.

– Føl deg som hjemme. Og si ifra når du vil på fjelltur. Jeg kjenner hver stein her oppe, sier Rachid med overbevisning i stemmen.

– Men først må du ha te og småkaker.

MER FRA MAROKKO FINNER DU HER

Luksus i lufta

Barbara Schutz og Fulvio Orlando drikker allerede søt myntete mens de nyter den formidable utsikten fra taketasjen på Kasbah du Toubkal. Det sveitsisk-italienske ekteparet bor i London, men har reist til Marokko og Atlasfjellene for å koble av.

Turer til toppen av  Mount Toubkal (4167 moh) krever minst et par dager, og en solid frokost. Foto: Runar Larsen

Turer til toppen av Mount Toubkal (4167 moh) krever minst et par dager, og en solid frokost. Foto: Runar Larsen

– Vi ville til et unikt sted, men ikke på grunn av fasiliteter og overdådighet. Dette er luksus i form av beliggenhet og opplevelse, mener duoen og peker på teksten som er inngravert i trebjelken under taket:
«Leave the world more beautiful than you found it»

Det har gjengen bak Kasbah du Toubkal klart – i form av den vakre festningen, men like mye med sitt gode hjerte. Toppen av Mount Toubkal trenger så vidt gjennom skydekket når Rachid skjenker te. Luksus får plutselig en litt annen betydning. Det er mer enn beliggenheten som gjør Kasbah du Toubkal til et av Marokkos mest unike hotell.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN