Skal det være noen friske bær? Foto: Torild Moland

Vil dere prøve det gamle badstuhuset? spør Mariann Krönsjö, og tryller frem en isbøtte med cola og andre drikkevarer, tenner en gammeldags parafinlykt og leder oss ned en majestetisk allé mot innsjøen Fryken.

– Disse trærne skal være fra slutten av 1800-tallet, plantet av Anders Walstrand – mannen som visstnok var modell for Selma Lagerlöfs länsmann Scharling, forteller hun mens vi spaserer ned den mørke alleen.

– Jeg har ikke lest så mye Selma Lagerlöf, innrømmer jeg.

– Det hadde ikke jeg heller før jeg kom hit, ler Mariann.

– Men bor man i Selma Lagerlöfs eventyrlige rike, så må man jo.

LES OGSÅ: HØSTENS BESTE HELGETURER

Historisk gård

Ulvsby Herrgård er ikke en hvilken som helst herregård. Den ligger vakkert plassert midt i Sunne, hjemkommunen til en av Sveriges aller mest suksessrike forfattere gjennom tidene, og er som så mange andre steder, mennesker og gårder i Sunne en del av Selma Lagerlöfs forfatterskap.

Ikke minst er den modell for länsmannsgården i hennes første roman Gösta Berlings saga, historien om en halvgal prest og hans omgangskrets.

Morgenstund med gull i munn. Foto: Torild Moland

– Så Ulvsby har virkelig en plass i litteraturhistorien, påpeker Mariann.

FLERE SAKER FRA SVERIGE

Herskapelige omgivelser

Og som på länsmann Scharlings tid, skal vi også leve et overdådig liv i midt-Sveriges vakre landskap – om enn bare for en helg. For da Mariann kjøpte länsmannsgården for seks år siden, var målet å gjenskape stemningen fra de gode, gamle dager.

I første etasje ligger et koselig spiserom med hvite kniplingsardiner foran de gamle vinduene, i andre etasje knitrer det i peisen og knirker i gulvene. Mange av møblene er originaler fra 1850-tallet, mens andre er nyere og mer moderne, men som likevel passer inn i de historiske omgivelsene.

Padletur på innsjøen Fryken er et høydepunkt. Foto: Torild Moland

Dessuten er de gode å sitte i, så her kan man lett synke ned i en lenestol, og fordype seg i en bok, sammen med en kopp kaffe og et stykke eplekake på ettermiddagen.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å drive et sånt sted, forteller Mariann. Jeg simpelthen elsker herregårder – med god mat, gode viner og å treffe folk, sier hun entusiastisk.

Og akkurat et sånt sted har hun skapt med Ulvsby: God mat, gode viner, fine omgivelser og bra folk. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN