REDAKSJONELL ANNONSE

1. Helse og velvære, spa og varme kilder

Adopter Aristoteles´ motto «Hjernens energi er essensen i livet».

Velvære er mer enn fysisk helse. Det er en følelse, en indre stråle av helse, styrke og skjønnhet. Det er en evig prosess. Med et av verdens beste klimaer, en unik og variert natur, samt en av verdens sunneste kjøkken, er Hellas den perfekte destinasjon for søken etter velvære.

Varme og mineralske naturlige kilder finnes faktisk på hele 850 steder rundt omkring i landet. Her kan du få behandling for kliniske tilstander på en naturlig måte, i tillegg til helende behandlinger med sjøgress, saltvann og havleire. Det hjelper deg å overvinne angst og stress, og forbedre din mentale helse.

Nord på øya Evia finner du Aidipsos, kanskje den mest berømte spabyen i Hellas. Foto: GNTO, Y Skoulas

Evia, den nest største øya i Hellas, ligger faktisk rett utenfor Athen men er likevel nesten helt ukjent. Nord på øya finner du Aidipsos, kanskje den mest berømte spabyen i Hellas – bare halvannen times biltur fra Athen via nasjonal motorveg E74. De helsebringende egenskapene til Aidipsos´varme kilder har vært kjent siden gamle tider, og er faktisk nevnt i skriptene til Plutarch, Strabo og Aristoteles.

Se mer: Evia

Landets kanskje mest berømte helseresort Kamena Vourla ligger bare tre timer nord for Athen og har vært berømt i flere århundrer. I 1926 oppdaget kjemikeren Michail Pertesis at vannet i området inneholdt uvanlig mye radon, som man tror har stor helsebringende effekt.

Se mer: Thermal Springs

Området Korint er et av de mest attraktive feriedestinasjonene, uansett årstid. De små, vakre landsbyene med sine fantastiske strender er populære både blant turister og gjester fra nærliggende Athen som bare er 85 kilometer østover. Her finner du vakker natur, en rekke turistattraksjoner, arkeologiske turer til gamle Korintjh, Heraion, Isthmia, Epidaurus og Mycenae samt Nemea – berømte for sine gode viner! Gå heller ikke glipp av Loutraki, en koselig kystby ved foten av Mount Geraneia, viden berømt for sine varme kilder og spaanlegg.

Loutraki. Foto: GNTO

Se mer: Loutraki, Corinth

Og bare 12 kilometer fra Korint by ligger Vrachati, som har blitt et stort turistsentrum de siste årene. Det er et frodig område ved sjøen med masse koselige tavernaer, restauranter og cafeer. Perfekt for familieferie!

2. Sykling

Sykling i Hellas er uten tvil en behagelig aktivitet. Frihetsfølelsen som sykling kan gi, har skapt en helt egen kultur innen reise. Sykling har lang tradisjon i Hellas, og det finnes rundt 80 klubber rundt omkring i landet som er involvert i landeveissykling, banesykling, BMX og stisykling. 

Det er masse stier å sykler på. Noen deler er ganske utfordrende på grunn av det bratte terrenget, andre er mindre slitsomme, men minst like vakre. Som syklist vil du oppdage at den greske landsbygda et utrolig vakker. Her finner du noen av de beste sykkelopplevelsene:

Athen

Den greske hovedstaden, hvor fjellets gleder og havets nytelser er like lett tilgjengelig, kan virkelig begeistre syklister. Sett deg på sykkelen og bli med oss på en fortryllende tur rundt i denne vakre byen. Barn vil virkelig synes dette er gøy, og hele familien kan kose seg på sykkeltur i Athen hvor det er trygt å sykle rundt på både sykkelstier og parker. La historien være din guide…

Se mer:Biking in Athens

Thessaloniki

Den fine kystbyen Thessaloniki, som har lange sykkeltradisjoner, har akkurat lansert et leieprogram med en liten avgift, så både besøkende og beboere kan nyte godt av en form for rekreasjon som også er en alternativ og økovennlig måte å kommer seg rundt i byen på.

Thessaloniki. Foto: K. Kouzouni

Se mer: Touring Greek towns and cities by bike

Thessaly

Enkelte byer, som Volos, er spesielt egnet for sykkelferie på grunn av et stort urbant veinett. I Trikala sykler mange av beboerne rundt i byen. Det er en del av bykulturen, ikke bare som en sport men også som en del av det sosiale livet. I Karditsa gjør 14 kilometer med sykkelstier det lett for besøkende og lokale å komme seg rundt.

Se mer: Touring Greek towns and cities by bike

Larissa

Storbyen Larissa med 130.000 innbyggere, er omringet av frodige daler og noen av de mest imponerende fjellene i Hellas. Dette er en by hvor historie og landbrukstradisjoner møter den moderne måten å leve på.

Nord og øst for byen danner Kamvounia fjellene, Titaros, Olympus (med den høyeste toppen i Hellas på 2917 moh), Ossa (også kjent som Kissavos) og Mavrovouni en naturlig enklave med et spesielt mikroklima.

Larissa er også det økonomiske sentrum i Thessaly med en industri i stadig utvikling, og er omringet av vakre og mer tradisjonelle byer og landsbyer. Den ligger bare 45 minutter unna de vakre strendene Agiokampos, Koutsoupia Beach og Nea Mesangala Beach ved Olympic Riviera.

Se mer: Larissa

3. Stisykling i fjellet

Epirus er regionen helt i nordøst, hor du finner bratte fjell og dype daler, med sjøgrønne elver og fine stier perfekte for sykkelentusiaster. Om man reiser fra nord til sør, brytes fjellkjeden av fruktbare sletter og daler. Skogene og høylandet i Epirus er ideelle for ekskursjoner på mountainbikes. 

Se mer: Epirus

4. Fotturer

I Hellas er det enkelt å utforske det varierende landskapet, fine strender, daler, kløfter, bukter og ruiner til fots – Hellas er faktisk optimalt for de som liker å vandre. Her finner du bade umerkede stier og godt organiserte ruter. Oppdag det ukjente Hellas og ta sjansen på å bli kjent med lokale folk på mindre bosteder der du vandrer.

Aristotelian Walk. Foto: GNTO Archive

Se mer: Hiking

Mt. Olympos. Foto: GNTO. H. Kakarouhas

Mount Olympus

Med nærhet til både Athen og Thessaloniki, den nest største byen i Hellas, er området rundt Mount Olympus ideelt for de som liker varierte aktiviteter. I tillegg til vandring, kan du jo prøve whitewater rafting, jeep safari eller stisykling. Selv klatring er et godt alternativ, siden fjellet har både lette ruter og vanskeligere ruter som krever utholdenhet.

Alonnisos

Hva med å kombinere badeliv med fotturer? Velsignet med vakker natur og små øyer spredd rundt i en liten øygruppe, Alonnisos er ideell for de som liker å slappe av og ta en liten fottur omringet av skoger med nåletrær, olivenlunder og hager. Øya er den mest avsidesliggende av de nordlige Sporadene, og her finner du også Nordlige Sporadene marine nasjonalpark, et tilfluktssted for sjeldne sjøfugler, delfiner og middelhavsmunkesel.

Se mer: Alonnisos

Eptálofos (Delphi)

Denne fotturen er del av et internasjonalt system av anbefalte turer. Start i landsbyen Eptálofos og gå helt til historiske Delphi, hvor orakelet en gang fremsa sine spådommer.

Aráchova er en fjellandsby med idyllisk beliggenhet ved foten av Mt. Parnassus i Viotia i det sørlige Hellas. Dette er den mest kosmopolittiske vinterdestinasjonen i Hellas, en favoritt blant skielskere og celebriteter, samt førstegangsreisende som bare vil slappe av i vakre omgivelser i fjellet med moderne fasiliteter.

Arachova. Foto: GNTO. K. Vergas

Se mer:  Arachova

Er du en naturelsker? Søker du opplevelser som vil få adrenalinet til å pumpe? Karpenisi er den perfekte destinasjonen med bade tradisjonelt landsbyliv og masse aktiviteter hele året. Ta turen til hjertet av gresk natur og se ravine med imponerende fossefall, tykke skoger og raske elvestrømmer.

Se mer: Karpenisi

Aristoteles´ fottur

I Mount Athos området, i Chalkidiki, bare 500 meter fra «badebyen» Olympiada, møter besøkende en usedvanlig vakker natur-, kultur- og historiske miks av landskap og fenomen. Ryggen av Aristoteles-fjellene, som er beskyttet under European Convention Natura 2000, har tusenvis av trær i bøkefamilien og 404 arter av planter og urter – det samme som en gang I tiden hjalp Alexander den Store å gjenkjenne den asiatiske flora. Åssidene er et lappeteppe med hundrevis av stier som til sammen utgjør Aristoteles´ fottur, en av de viktigste fotturene i hele Europa.

Se mer: Mount Athos Area

5. Klatring

I gamle dager var høye topper et symbol på beskyttelse og frihet, men også utfordringer for menneskene som alltid vill utforske kanten av Jorden. Klatring har siden vært en tradisjon i Hellas, hvor det er mange topper å gå løs på.

Klatring i Kalymnos. Foto: GNTO N. Smalios

Kalymnos (Dodakanesene)

Allerede på 1990-taller spredte ryktet om klippene på Kalymnos seg blant klatrere, og siden har folk fra hele verden kommet hit for å bestige disse bratte veggene. Det er rundt 80 forskjellige klatreruter, alle godt merket, samt at det er stort potensiale for å lage egne og umerkede ruter. Dra i september for aller best forhold.

Se mer: Rock Climbing Kalymnos

Peloponnesene (Det sørlige Hellas)

Når man snakker om klatring i Hellas, er det forbundet med en viss utfordring å bestige Taygetos-fjellet. Du kan komme til toppen både via stier og klatreruter, og om du velger å klatre kan det gjøres via for eksempel en kjølig ravine. I snitt tar det 2-3 dager å nå toppen.

Se mer: Taygetos

6. Ski

Når de fleste tenker på Hellas, tenker de på vakre øyer med små, hvite hus og en bakgrunn med blått hav og blå himmel. Men sannheten er at Hellas er et land med masse fjell, noen av dem ganske høye og på grunn av høyden også dekket av snø om vinteren.

Visste du at du kan stå på ski i Hellas? Foto: GNTO

Så kan du tenke deg kombinasjonen av å cruise fra øy til øy, lunsj eller middag på en gresk taverna, kombinert med en helg med slalom, snowboarding eller til og med en visitt til Akropolis og det berømte nattelivet i Athen eller en utflukt til de nærliggende ruinene i Delphi eller Argolis? Alle som elsker ski vet også at når temperaturene synker, så stiger adrenalinet. Og skiresortene i Hellas tilbyr spennende opplevelser til alle snø-interesserte sportselskere. Så finn fram ski og brett, og oppdag de beste «gjemte» skiresortene i Hellas!

Se mer: Top 5 less known Ski Resorts of Greece

Se mer: Winter Vacations and Ski Centers

7. Fugletitting

Alle viktige fugleområder i Hellas har også observasjonsposter. For mer informasjon og oppdateringer om fugler kan du besøke informasjonssentrene i alle greske våtmarksområder av internasjonal interesse (Ramsar Wetlands).

Hellas er utmerket for fugletitting! Foto: H. Kakarouhas
Blant annet er Dadia Forest et viktig fugleområde. Foto: H. Kakarouhas

Hele 11 greske våtmarksområder har blitt klassifisert som å være internasjonalt viktige for å bevare arter og viktige populasjoner, spesielt av fugler, som er truet. De siste årene er det blitt opprettet informasjonssentre ved de fleste av disse områdene.

Se mer: Evros Delta

Se mer: Dadia Forest

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN