Engelske «Hot Cross Buns». Foto: Wikimedia

Engelske «Hot Cross Buns». Foto: Wikimedia

LES OGSÅ: VINTERMORO UTEN SKI

 1. Befinner du deg i England rundt påsketider bør du smake på «Hot Cross Buns». De er små, krydrete og søte boller med et kors på toppen laget av mørdeig. Engelskmennene skal visstnok ha spist disse siden lenge før kristendommen, men i dag blir de tradisjonelt spist på langfredag for å markere Jesus død.

 2. Amerikanerne er kjente for sine mange parader og tog, og påsken er ingen unntak. Hvert år arrangeres det påskeparader landet over, og den mest kjente går ned Fifth Avenue i New York.

 3. I Washington kan du også få med deg den årlige eggerullingen foran Det Hvite Hus, der presidentparet inviterer barn til eggerulling og andre leker på plenen foran presidentboligen. Noe å tipse statsministeren om?

 President Obama var med på eggerullingen i 2009. Foto: Wikimedia

President Obama var med på eggerullingen i 2009. Foto: Wikimedia

4. I Bulgaria gjemmer de ikke påskeeggene – de leker eggekrig med dem! Vinneren er den som holder det siste hele egget og det beholdes så til neste påske som et tegn på god lykke i året som kommer.

Spanjolene har sin helt egne måte å feire påske på. Foto: WIkimedia

 5. Også i Mexico lekes det med egg, der tradisjonen er å la barna knuse egg i hodet på hverandre – men for å unngå for mye griserier er eggene her fylt med små papirbiter.

6. Spanjolenes påskefeiring skiller seg langt ifra kvikklunsj og gule påskekyllinger, og kan av mange oppfattes som litt skummel. I en rekke spanske byer er nemlig tradisjonen at lokale menn ikler seg lange kapper og spisse hodeplagg – drakter som for mange kan minne om Ku Klax Klan-kostymer. Tusenvis av tildekkede menn går i prosesjoner gjennom gatene – og de starter som oftest etter mørkets frambrudd.

7. Ukraina nøyer de seg ikke med å koke påskeeggene med litt rødbet i vannet, der tar de dekoreringen på alvor. Den mest tradisjonelle metoden kalles «pysanka» hvor eggene dekoreres med bivoks med flotte mønster i alle regnbuens farger. Her arrangeres det i tillegg konkurranser, der det konkurreres i om å ha det fineste egget.

Flotte «pysanky»-egg. Foto: Luba Petrusha/ Wikimedia

Små «påskkjärringar». Foto: Fredrik Nyman/ Visit Sweden

8.  Våre naboer i Sverige har siden 1800-tallet hatt tradisjoner for å kle seg ut som små hekser eller koner med skaut og kjole for å gå «påskkärring» på skjærtorsdag. De går fra hus til hus og bytter påskebrev, tegninger og hilsninger mot godteri og smågaver. Litt som julebukk i påska, altså.

LYST TIL Å ABONNERE PÅ MAGASINET REISELYST OG FÅ NY REISEINSPIRASJON HJEM I POSTEN HVER MÅNED? 
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN