– Krakow er ikke et levende museum, dette er en pulserende storby, sier Szymon Gatlik. Foto: Privat

Smaken av Krakow

Szymon Gatlik (45) jobber som vin- og matguide i Krakow, og mener den polske turistfavoritten er langt mer enn hva turister flest får med seg.
– Det gjelder bare å se litt utenfor turistløypa, råder han – og viser vei til sine favoritter i den historiske byen i Sør-Polen.
– Jeg er veldig fornøyd med å bo i en by så mange andre ønsker å oppleve. Det sier jo litt! Men Krakow er ikke et levende museum, dette er en pulserende storby hvor livet leves på så mange vis – noe også utvalget av spisesteder, barer og kulturtilbud reflekterer, synes Szymon og ramser opp noen av sine favoritter:
– Behov for nypresset kaffe? Sjekk ut Karma Coffee Roastery Knitted Coffee og Tektura Cafe. Tørst? Vi har herlige mikrobryggeri, som Viva La Pinta, Now Kraftowy og Craftownia. Klar for å oppdage polsk vin og edle dråper fra verden for øvrig, prøv naturvinbarene Dzikie Wino eller Miro, råder han.

LES OM DET UKJENTE POLEN

Det polske kjøkkenet handler fortsatt mye om tradisjonskost, og fylte pierogi er både smakfullt og mettende. Foto: Runar Larsen

En liten revolusjon

Polsk mat er tradisjonelt ganske tung. Fyldige supper og mye kjøtt er regelen heller enn unntaket, og for mange av serveringsstedene myntet på turister er det fortsatt de klassiske rettene som gjelder. Men det er i ferd med å skje noe også her i byen.
– Såkalt «social dining» er den heteste restauranttrenden i Krakow for tiden. For hvorfor skal vi nøye oss med faste menyer og svære enkeltporsjoner, når det er så mye mer spennende å dele mange småretter? spør Szymon Gatlie retorisk.
Han mener for eksempel at Molam Thai Canteen og Bar byr på det aller ypperste av Thailands kjøkken – uansett beliggenhet.
– Jeg har hørt flere omtalt stedet som et av de bedre utenfor Thailand, det er i alle fall det beste i Polen, smiler han.

Mat og drikke.

Den ildsprutende dragen utenfor Wavel-slottet er en populær attraksjon. Foto: Runar Larsen

Og fortsetter:
– Restaurant Salute er siste skudd på stammen i det stadig mer trendy Zabłocie-distriktet, hvor du foruten italienske godbiter også finner mye heftig gatekunst, og museet for samtidskunst, bemerker han – og legger til at utenlandske gjester også bør teste polske spesialiteter.
– Handelek er et spennende sted hvor kjøkkenet er basert på tradisjoner fra 1800-tallet. Restaurantene har et stort utvalg av sandwicher og polske tradisjonelle spesialiteter i små porsjoner, så du kan prøve mange av dem, som kaszanka (blodpudding), sild og żurek (surdeigssuppe), sier han.
Mange polske kokker har hentet inspirasjon fra utlandet, og kommet hjem igjen for å diske opp med lokale råvarer med internasjonalt snitt.
– Euskadi i Podgórze-distriktet drives av en polsk kokk med mange års erfaring fra San Sebastian i Baskerland, og har kvalitetsmat med hipsterfaktor.

LES MER OM MATBYEN KRAKOW

Helt på høyden

Det er ikke vanskelig å spise og drikke seg gjennom en langhelg i Krakow. Szara Gęś w Kuchni midt i gamlebyen er også verdt en lang lunsj eller middag, det samme gjelder rimelig gourmet på Introligatornia Smaku. Men byen er også stinn av severdigheter. Wawel-høyden er byens stolthet, og slottet som ruver fra toppen er stedet hvor den første polske kongen ble kronet og som var hans residens mens byen var polsk hovedstad. Her finner du også Wawel-katedralen, en av Polens nasjonalskatter, møysommelig dekorert innvendig så vel som utvendig. Den mest kuriøse severdigheten er den ildsprutende dragen som «vokter» over slottet.

Finn varmen med gløgg eller varm øl. Sistnevnte er muligens for de spesielt interesserte. Foto: Runar Larsen

Kunst og kultur

Og finnes det et vakrere handelstorg enn Rynek Glowny? Europas største middelaldersentrum ble konstruert på 1200-tallet, og har akkurat samme stil i dag – selv om arkitekturen har utviklet seg. Markedshallen har suvenirshopping og polsk håndverk, mens restaurantene på torget byr på gløgg og varmt øl (!), som gjerne nytes under en varmelampe i en sofa kledd med saueskinn. De kunstinteresserte bør merke seg at Czartoryski-museet nylig åpnet dørene igjen etter mange års renovering. Her finner du verker av både Leonardo da Vinci og Rembrandt.

Oskar Schindlers emaljefabrikk er verdenskjent fra Steven Spielbergs Oscar-vinnende film «Schindlers liste», og i 2010 åpnet de gamle kontorlokalene som museum der lyd og bilder, oversikter og enkeltskjebner forteller krigshistorien i sin fulle gru. Nå er det et moderne og svært godt museum i Schindlers gamle kontorbygg, hvor du virkelig føler krigshistorien på kropp og sjel.

LES OM: TIL FOTS I SØR-POLEN

Den enorme handelsplassen i Krakow byr på både historie, hygge og handel. Den gamle hovedstaden er full av sjarm og severdigheter, og et must på rundreisen i Polen. Foto: Runar Larsen

Utflukter

Vår mann i Krakow vil også gjerne slå et slag for aktive turer i det naturskjønne området utenfor byen, og anbefaler langrennsløypene i Las Wolski, Mogielica og Beskid Wyspowy.
Late dager med god mat og drikke, en tur i den kulturelle lysløypa – eller kanskje en skitur i «nypreppa» spor?  Krakow er vinterbyen som har det meste.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN