Solnedgangen på «Las Islas Encantadas» – de forheksede øyer – har farge som en munnfull burgundervin, dyp, kraftig og vanedannende.

Svarte lavasteiner ruver som skulpturer mot himmelen; harde, uformelige minner om hvordan øyene en gang i tiden blåste opp av intet i havet.

Det gode liv på dekk, og enten det er et stort eller lite skip er det aldri over 100 passasjerer. Foto: Torild Moland

Det gode liv på dekk, og enten det er et stort eller lite skip er det aldri over 100 passasjerer. Foto: Torild Moland

Men den ene steinen rører da virkelig på seg, er det så at øyene faktisk ER forhekset?

Selvfølgelig ikke, det er en halvannen meter lang marineiguan med store klør og spisse tagger nedover ryggen – Tyrannosaurus rex i miniformat.

Det tar litt tid å komme over dens prehistoriske utseende og huske at de faktisk bare spiser planter. For selvfølgelig er iguanene harmløse – som alt dyreliv på Galápagos – og etter en stund blir de faktisk rett så søte.

Cruise jorda rundt på 115 dager kan du lese om HER

Langt, langt unna

Et ekspedisjonscruise på Galápagos tar deg til en av verdens utposter, et isolert sted i en verden med overflod av dyreliv, som har fått lov til å utvikle seg til noe helt spesielt og ikke finnes noe annet sted på jorden 1000 kilometer fra fastlandet.

Her kan du snorkle med sjøløver – en skummel affære når sjøløvemamma kommer hjem – beundre

blåfotsulene, tråkke over iguaner som soler seg på lavasteinen og se sjøløver krangle om både plassen og damene.

Galápagos består av 13 store og 40 mindre øyer og ligger hundre mil vest for Ecuador, utilgjengelig for de fleste. Det er denne isolasjonen som har gjort at dyrelivet har fått utvikle seg fritt.

Forfedrene til dagens beboere på Galápagos kom en gang flytende fra Sør Amerika på den kalde Humboldtstrømmen.

Galápagosøyene sees best med båt, som tar deg med til en av verdens utposter. Foto: iStock

Galápagosøyene sees best med båt, som tar deg med til en av verdens utposter. Foto: iStock

Det kalde vannet rommer masse næringsrik plankton og er opphavet til alt liv på land. Selv om 22 grader likevel er behagelig badetemperatur for frosne nordmenn.

Utenfor lavaklipper i groteske formasjoner svømmer sjøløver, havskilpadder, hammerhai og, som eneste sted utenfor Antarktis, pingviner.

Les også om Robinson Crusoe paradis

I Darwins rike

Det var det samme synet som møtte den unge Charles Darwin da han kom hit på skipet Beagle i 1835.

Etter fem ukers undersøkelser kom han frem til sin utviklingsteori om at dyrene tilpasser seg etter sine omgivelser.

Og du har ikke vært på mange av øyene før du skjønner hva Darwin så: På Isabela er marineiguanene svarte som natta, på San Cristobal er de sorte, røde og grønne.

Men i utgangspunktet kunne ikke iguaner engang svømme, de er landdyr som også finnes her, fra den blekbeige varianten på Santa Fe til de brungule landiguanene på North Seymor Island.

Og i utgangspunktet kommer de alle fra samme type iguan som en gang i tiden ble fraktet med strømmen fra fastlandet og ut til disse øyene.

Det mest unike med Galápagos er dyrenes totale mangel på redsel for mennesker.

Charles Darwin skrev at «fuglene ennå ikke har forstått at menneskene er mye farligere enn skilpaddene», og det har fuglene og de andre dyrene der ute ennå ikke forstått.

Sjøløvene kommer for å leke med deg i vannet, finkene tigger forventningsfullt litt vann og man skal gå varsomt på stiene for ikke å tråkke på en slumrende iguan eller hekkende albatross som ikke gidder å flytte seg.

Svømme med sjøløver

Sjøløvene er ikke bare uredde når man går bort til dem, de kommer faktisk bort til deg. Når øyrikets 60 000 sjøløver og pelsseler ikke dovner seg i solsteika på en vakker sandstrand, piler de forventningsfullt bort til svømmende mennesker i håp om at noen vil leke med dem.

Under vann sneier de så nærme at du kan kjenne dragsuget kile på ryggen, men aldri så nærme at de kommer borti deg.

På cruise til Galápagos møter man garantert sjøløver. Foto: Torild Moland

På cruise til Galápagos møter man garantert sjøløver. Foto: Torild Moland

Mor og barn snurrer seg kjærlig sammen i en ball, og unggutta tøffer seg i fartsleker hit og dit med en smidighet man ikke skulle tiltrodd de tykke, klumpede kroppene.

Mennesker og sjøløver omsluttes fort av fisk i alle regnbuens farger. Til slutt er det som å svømme i et naturlig akvarium.

Det er i sannhet forheksende. Både under og over vann.

Tilbake til hovedsiden