Det er ikke bare ryggsekkturister i starten på 20-årene som legger ut på langtur. Trenden er tydelig: Stadig flere etablerte og godt voksne har enorm reiselyst, og søker nye eventyr. Mange trives godt med å la veien bli til mens de går, andre synes det er mer hensiktsmessig å følge en plan. For reisekspert Flavia Forster er det essensielt å forstå hvorfor kundene vil på tur før hun kan gi dem gode reisetips.

Malin Lindal-Tønnesen (26) reiste til Tanzania i tre måneder, hvor hun blant annet jobbet som frivillig ved en skole. Se link til sak nederst. Foto: Malin og Tom Lindal-Tønnesen

– Da får vi et bra utgangspunkt for å hjelpe dem på veien. Hva vil de ha ut av denne turen? Er det noe konkret de ønsker å oppleve?, spør 41-åringen som er daglig leder i Kilroy Travel.

Logistikk

Logistikk er nemlig en essensiell del av alle reiser. Det handler ikke bare om hvordan man kommer seg fram, men også hvor, hva og hvorfor.

– Skal du gå inkaleden til Machu Picchu, er det nødvendig å bestille plass i god tid. Det er også greit å merke seg når karnevalet i Rio arrangeres om det står høyest på ønskelista, mens den som vil oppleve ballongene i Myanmar heller ikke kan møte opp når som helst. Generelt sett er både tidspunkt og klima viktig, påpeker Forster.

Selv den vakreste stranda i Thailand kan oppleves litt stusselig dersom du tar turen midt i den heftigste regnsesongen. Ivrig på fjellturer i Georgia? Husk at vinteren i Kaukasus kan være minst like lang og kald som hjemme i Norge.

Tid er penger

Det kan dessuten være lurt å gå en runde med seg selv før avgang. Hva er den viktigste motivasjonsfaktoren for å legge ut på langtur?

– Tidsbruk er jo også en ressurs, og kanskje særlig viktig for de som er litt eldre. Mye av gleden med å reise er selvsagt å ta det litt som det kommer; de gode møtene og opplevelsene er noe av det som gjør lange reiser spennende. Selv om vi oppfordrer til å reise uten for mye forhåndsbestemt program, tror jeg det er viktig med en del holdepunkter, sier Flavia Forster.

Silje Sveigenes (38) fra Flekkefjord har tatt med familien til Rarotonga i Stillehavet på flere lengre opphold. Se link til sak nederst. Foto: Silje Sveigenes

Flere reiser

Det er selvsagt fullt mulig å kjøpe enveisbillett til motsatt side av jordkloden, og så se an alt som det kommer. Men det er ikke alle som har ubegrenset med tid, og ifølge Kilroy er trenden at vi velger kortere reiser enn før – og heller reiser ut på nytt igjen senere.

– De som først er avgårde på lange reiser er på tur kortere. I snitt er reiseperioden nå 103 dager mot 131 i 2014 på våre «Jorden Rundt» reiser, altså flere kontinent i samme reise. Sammenfallende med dette er at vi ser flere gjenkjøp, sier Flavia Forster. 

Martine Grorud (27) har syklet hele Norge på langs. Se link til sak nederst. Foto: Martine Grorud

Det betyr at mange tar en 2-3 måneders lang reise i Asia et år, og så fortsetter med en ny reise for eksempel til Sør-Amerika året etter. 

– Tidligere var det en tur over mye lengre avstander og flere destinasjoner som var mest vanlig blant våre kunder, sier reiseksperten.

Eventyrlyst

Lena Bae (45) fra Stjørdal dro på ryggsekkferie i Asia sammen med datteren Thea (10). Se link til sak nederst. Foto: Lena Bae

Har du først utviklet reiselyst, er det ingen vei tilbake. 

– Vi har et økende antall godt voksne med mye fri eller permisjon fra jobb som reiser. Så eventyrlysten har ingen alder, smiler Flavia Forster.

Det er en trend Siril Woldstad Sjøflot i GoXplore også har registrert. 

– Vi ser at stadig flere voksne og godt voksne ønsker seg en annerledes ferie. Dette er veldig spennende, sier hun.

Thailand, Kambodsja, Laos og Vietnam samt Australia aller mest populært for de lengste reisene, noe som ifølge Kilroy har vært stabilt i mange år.

Deretter følger Sør-Amerika. – Stan-landene i Sentral-Asia er «up and coming». De byr på noe annet enn sol, strand og bad. En spennende region, bemerker Flavia Forster.

Få inspirasjon fra nordmenn som har oppfylt reisedrømmen:

FRIVILLIG I AFRIKA
DRØMMEØY I STILLEHAVET
NORGE PÅ TO HJUL
RYGGSEKKTUR I ASIA
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN