Martine Grorud (27) har syklet hele Norge på langs.

Martine Grorud (27) har syklet hele Norge på langs. Foto: Martine Grorud

Store opplevelser må ikke nødvendigvis koste skjorta. Det er heller ikke nødvendig å reise jorda rundt for å finne de unike naturopplevelsene: Stadig flere av oss har innsett at kortreiste ferier kan være midt i blinken.

Martine Grorud hadde ikke vært lenger nord enn Lofoten da hun bestemte seg for å gjennomføre det ultimate norgeseventyret; fra Nordkapp til Lindesnes på to hjul.

– Jeg tenkte at dette ville være en super måte å oppleve Norge på. Dessuten er det mye mer miljøvennlig og billigere enn med bil, forklarer Martine. 

Men foruten et par spinningtimer og noen turer gjennom sentrum av Oslo, hadde 27-åringen lite erfaring med sykling de siste årene. Hun gikk dermed til innkjøp av en passende tohjuling, og gikk løs på planleggingen.

Det krever litt logistikk å sykle Norge på langs, særlig når du bare har en måneds sommerferie. Men etter tre uker på vei sørover fra Nordkapp innså hun at det ikke var nok. Dermed delte hun opp turen i to etapper.

Det ble mange fine naturopplevelser fra sykkelsetet. Foto: Martine Grorud

– Det var viktigere for meg å nyte turen og ta dag for dag. For dette skulle være en opplevelse, og ikke kappløp med tiden, sier Oslo-damen som til sammen brukte seks uker på turen. 

– Jeg hadde med telt, og planen var å finne fine plasser å telte. Det var helt klart lettere å finne teltplasser langt oppe i nord enn lenger ned i landet, og flere ganger måtte jeg ty til campingplasser, forklarer hun.

Fin utsikt fra teltet. Foto: Martine Grorud

Foruten slitne lår var været den største utfordringen. Sommer i Norge kan by på alle fire årstider. Men slitsomme dager på sykkelsetet og forblåste netter blir digresjoner i den store sammenhengen. 

– Jeg fant blant annet en teltplass rett ved havet i Nord-Norge, og i solnedgangen var det niser som lekte seg på havet, minnes hun.

Men det var ikke bare naturopplevelsene som gjorde den 2460 kilometer lange sykkelturen til et skikkelig eventyr, og en aldri så liten selvrealisering.

– Jeg savner friheten, følelsen og spenningen på hvordan neste dag blir. Dessuten er jeg et levende bevis på at man må ikke være Thor Hushovd for å klare å gjennomføre noe sånt; alt sitter i hodet og smerte er bare midlertidig, mener den spreke syklisten.

Hun drar mer enn gjerne ut på en ny tur på to hjul.

–  Jeg er enda mer nysgjerrig på alle de fine stedene Norge har å by på nå. Men det kan nok hende at det blir langtur på sykkel i et annet land også, sier hun.

TILBAKE TIL DEN STORE REISEN
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN