Santo Stefano di Sessanio ser ut som et maleri der den ligger, i et lunt søkk i dalsida under Gran Sasso-fjellene.
Så perfekte landsbyer finnes da ikke lenger?
Her er ingen boligblokker, ingen lagerskur med bølgeblikktak, ingen mobilmaster. Bare en tett knyttneve av en landsby bygd av stein på stein – så perfekt bevart at det kunne ha vært en filmkulisse.
Det er den ikke. Men store deler av den lille fjellandsbyen er faktisk et hotell(!) og det attpåtil et av Italias aller mest særegne.
Mer om Italia finner du HER
Kjærlighet ved første blikk
Sextantio Albergo Diffuso heter det – de to siste ordene betyr diffust hotell – og det hele er hjertebarnet til svensk-italienske Daniele Kihlgren.
Han oppdaget byen da han kjørte motorsykkel gjennom nasjonalparken Gran Sasso i 1999, og falt pladask (ikke av MC-en).

Millionæren Daniele Kihlgren var på motorsykkeltur da han fikk øye på Santo Stefano di Sessanio. 15 år senere er hotellet hans i byen fortsatt tidløst vakkert. Foto: Sextantio
– Den var et «elektrisk sjokk», beskriver gründeren; en klassisk åstopplandsby i mint condition, helt uberørt av moderne byforstygging og sement.
Han kjøpte sitt første hus i byen der og da. Så overtalte han de lokale myndigheter til å innføre byggeforbud før han gikk i gang med å skape et hotell i særklasse.
Fra gris til gjester
Ikke ett nytt hus er blitt bygd for å skape hotellet med 27 rom.
I stedet er fraflyttede hus, mange av dem forfalne rønner, nitid pusset opp og omgjort til en helt spesiell rustikk luksus.
Den vanskeligste delen av jobben var ofte å spore opp de faktiske eierne til husene – ofte flergenerasjons amerikanere eller kanadiere som ikke engang ante at de eide et hus i de abruzziske fjellene.
Hulen hvor resepsjonen er, ble brukt til å ale opp griser. Dørkarmer, hengsler, krukker og hyller ser ut som museumsgjenstander. Alt står i stil.
På hvilket annet hotell får du en tung jernnøkkel på 30 centimeters lengde?
– Hos oss kan gjesten virkelig oppleve stedet med dets tradisjoner, mat og landskap, fordi han eller hun kan sove i et typisk landsbyhus som er omgjort til hotellrom, sier Sextantios markedssjef Michele Centonze.
Toscanas beste strender

Santo Stefano er en tett knyttneve av en landsby bygd av stein på stein – så perfekt bevart at den kumme ha vært en filmkulisse. Foto: Marte Veimo
Ny vår
Selve byen hadde sin storhetstid på 1500-tallet, da det var del av de florentinske Medicienes ullhandel, og 3000 mennesker bodde her. Da Kihlgren ankom på sin motorsykkel i 1999, var det bare 120 sjeler igjen.
– Nå har landsbyen fått et nytt liv. Restauranter, B&Bs og håndverksbutikker har åpnet dørene etter at vi begynte å trekke turister hit, sier Centonze.
Men noen turistfelle av format, er Santo Stefano di Sessanio fremdeles ikke.
Når sola har passert middagshøyden og det er tid for en apperitivo utenfor byens ene lille bar, er innbyggerne i klart flertall. «Turistmeny» er ukjent begrep på det lille knippet med spisesteder.
Aktiv ferie
Santo Stefano ligger på 1250 meters høyde i nasjonalparken Gran Sasso e Monti della Laga, og landsbyen er perfekt utgangspunkt for den som gjerne vil være litt aktiv i ferien.
I fjellene er det mange flotte og merkede fotturer. Hvorav den mest populære – og spektakulære – går til Corno Grande, den høyeste toppen i Appenninene på nesten 3000 meter.
Oppe på det store platået Campo Imperatore beiter flokker av halvville hester, og brunbarkede gjetere leder sine horder av tamme sauer.
På annenhver topp ligger en liten landsby, eller ruiner av en som lå der i middelalderen.
Og etter en ekstraordinær dag i natur og historie, ville det vært en nedtur å ta inn på et ordinært hotell.
Les også om kulturbyen Merida i Mexico HER
Trend
Sextantio er et av de aller mest sjarmerende. Men det er langt ifra det eneste albergo diffuso i Italia.
I dag er det hele 85 slike hotell spredt over hele landet. Det er over 30 år siden Giancarlo Dall’Ara kom på den originale hotellideen.
– Et albergo diffuso er et hotell som ikke blir bygd, men som blir født i hus som allerede finnes, men som ingen bruker, sier Dall’Ara, som fortsatt i dag er president i foreningen for alle albergo diffuso.

Spisesalen på hotellet Sextantio Albergo Diffuso er tidløs vakker. Foto: Sextantio
Han understreker at disse hotellene på lik linje med andre har en resepsjon, frokostservering og all den assistansen som gjestene trenger.
– Men husene og inventaret er ikke bygd med tanke på turister, men på vanlige innbyggere, sier Dall’Ara, som også mener at disse prosjektene er viktige for lokalsamfunnet.
– Dette handler om bærekraftig utvikling i landsbyer, hotellgjestene er med på å holde liv i den lokale baren, restauranter og små håndtverkere. Vi mener at turister fortjener ekte vare, sier han.
Og det får vi til gangs i Santo Stefano di Sessanio.