Solen har knapt stått opp, men i sentrum av København står allerede fire frosne løpere, klare for å se byen våkne.

– Det finnes ingen bedre måte å se København på, enn med joggesko, mener Lena Andersson, guide og grunnlegger av Copenhagen Running.

– Købehavn er en ganske kompakt by med korte avstander, grønne parker og noen fantastiske attraksjoner, som gjør den perfekt for joggesightseeing, mener hun.

Århus – designet for nytelse

Eventyrlig tur

Dagens tur starter og slutter ved H.C. Andersen-statuen ved Rådhuset. Derfra går den gjennom tomme, mørke gater – klokken er tross alt bare 07:00 – mot første stopp: Amalienborg slott.

For selv om vi er på treningstur, er det lov med en pust i bakken og litt lokal informasjon.

Slottsanlegget er regnet som det fremste eksempelet på rokokkoarkitektur i Danmark.

Amalienborg er kongefamiliens residens i vinterhalvåret, og titt og ofte ser Lena prinsen haste ut om morgenen for å kjøre barna til barnehagen. Ikke i dag, så ferden går videre uten kongelig følge.

Fra Amalienborg prater vi oss videre forbi Designmuseet, det grønne parkanlegget ved Kastellet, som fortsatt er et av Europas beste festningsanlegg, og vips er vi fremme ved dagens høydepunkt – Den lille havfruen.

Stoppet ved Den lille havfruen er høydepunktet på joggeturen for mange. Foto: Torild Moland

Stoppet ved Den lille havfruen er høydepunktet på joggeturen for mange. Foto: Torild Moland

Den lille havfrue

Tempoet for turen er beregnet til 6 minutter per kilometer, så man må ikke være maratonløper for å henge med.

– Det er like morsomt å komme hit hver gang, for alle har et forhold til Den lille havfruen. Men forskjellige nasjonaliteter oppfører seg veldig forskjellig i hennes nærvær, forteller Lena.

– Russere liker å komme nært, de skal helst klatre på statuen. Kineserne er forsiktige, men må jo selvfølgelig ha bilde av seg selv ved siden av. Og amerikanerne hører vi før vi kommer hit, ler hun.

Havfruen er snupunkt for dagens tur, og nå går ferden tilbake mot sentrum via Nordre Toldbod og havneanlegget med utsikt mot Operaen på Holmen.

Over hele kloden

Byjogge-trenden er ganske ny. Ideen ble, nær sagt selvfølgelig, født i New York. Men de siste årene har stadig flere byer fått tilbud om joggesightseeing, de fleste av dem startet de siste 2-3 årene.

I dag kan du bli med på joggesightseeing i over 50 byer på seks kontinent, fra Barcelona til Oaxaca, Jomfruøyene, Portland – og Bergen!

Lena startet Running Copenhagen i 2011, og ser at stadig flere ønsker å bli med.

– Jeg tror løpesightseeing er populært fordi det gir en kombinasjon av mosjon og sightseeing. Det er en effektiv måte å se en ny by på. På én time har du jo sett de fleste av Københavns største attraksjoner, påpeker Lena.

Les også om fottur i Vindalen HER

Se byen våkne

Nå, midtvinters, er vi ganske alene i de mørke gatene. Ikke så mange har latt seg friste av en joggetur i fem minusgrader og stummende mørke. Men om sommeren er joggeturene fullbooket hver eneste dag.

– Det fine med å jogge til alle disse attraksjonene, er at du har gjort unna sightseeingen før frokost, sier Lena straks vi har passert Nyhavn og er på vei ned en helt tomt Strøget.

Om tre timer er det så fullt på Strøget at man absolutt ikke kan jogge her. Men nå er det behagelig tomt, med små tegn på at byen begynner å våkne.

Varevognene har så vidt begynt å ankomme, og fra en av kafeene dufter det fristende bakervarer.

Løpesightseeing er rett og slett en måte å kombinere trim, sightseeing og litt kunnskap.

På én intens time har du lært litt om København, sett flere av byens største attraksjoner, blitt kjent med hyggelige medjoggere – og fått dagens trim. For prisen av en time på SATS.

Tilbake til hovedsiden