Hvert år får nærmere 400 millioner mennesker den myggoverførte sykdommen dengue, ifølge estimater fra Verdens Helseorganisasjon. Men siden over 75 prosent av tilfellene er milde eller nesten symptomfri, har dengue gått litt under radaren for folk flest. 

Sånn var det også for Renée Sørensen, som i 2014 flyttet til Maldivene for å jobbe som dykkerinstruktør. Etter hvert startet den engasjerte Kragerø-jenta både et søppelplukke-­prosjekt, et prosjekt for å replante koraller og et eget dykkersenter med lokale ansatte.

BESKYTT DEG. Dengue trives best i fuktige menneskeskapte miljøer, som vannpytter blant husene på Maldivene eller midt i Bangkok sentrum. Foto: iStock

Så en dag i slutten av april 2018 ble hun plutselig syk, med influensalignende symptomer. 

2. mai 2018 døde Renée brått etter under én ukes sykdomsforløp. 

– Renée hadde aldri snakka om dengue. Vi hadde ikke tenkt på denguefeber i det hele tatt, knapt hørt om det. Renée var jo egentlig forsiktig. Så det var bare uflaks, sier Monica Sundbø nå, fem år etter at søsteren brått gikk bort. 

ENGASJERT DAME. Renée Sørensen kom til Maldivene i 2014 og forelsket seg helt i menneskene og stedet. Foto: Privat

Farlig andre gang

Denguefeber er i dag den vanligste myggoverførte sykdommen i verden. Likevel oppfattes den som «ufarlig» av mange, da man ved første gangs smitte som hovedregel ikke blir særlig syk. Det er oftest ved andre gangs smitte at dengue får et svært alvorlig forløp. Renée hadde muligens hatt dengue tidligere, uten at verken hun eller familien var klar over det.

SØSTRE. Renée Sørensen startet flere viktige prosjekt med søppelplukking og replanting av koraller på øya Maafushi. Renées søster Monica Sundby har i dag overtatt Renées prosjekter på Maldivene. Foto: Privat

– I etterkant så vet jeg jo når hun hadde det første gang. Da var hun influensasyk, det var i februar i 2016, to år før. Ingen som tenkte tanken at det kunne være noe annet enn influensa. Vi visste jo ikke om det engang, sier Monica i dag.

Men så fikk Renée sykdommen igjen. Fortsatt uten at verken hun eller familien ante hva det var. Denne gangen ble hun alvorlig syk. 

– Jeg prata med henne siste gang på lørdag, da sa hun at hun hadde vært sjuk, så sjuk som aldri før, men at hun nå var på bedringens vei. Hun sa også at hun var dehydrert og trengte væske. Søndagen fikk jeg ikke noe svar på telefonen, da ble hun fraktet til sykehuset, og så døde hun tirsdag 2. mai, forteller Monica om den brå og uvirkelige opplevelsen. 

DYKKER. Renée Sørensen jobbet som dykkerinstruktør på Maldivene. Foto: Privat

For familien var sykdomsforløpet brått og uventet, men ifølge overlege Petter Thornam, ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin, så er dette et ganske typisk sykdomsbilde.

LES OGSÅ: THAILANDS SKJULTE PERLER

Blødninger og utmattelse

– På de aller mest alvorlige tilfellene er dette typisk. Den første influensasykdommen er som alle andre, og så er noen uheldige og får den hemoragiske (blødende) varianten, en immunreaksjon som kommer noen dager etter, forklarer han.

– Og blant reisende er det også noen få som utvikler den farlige formen for dengue ved første gangs smitte, advarer han. 

REISELEGE. Overlege Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin anbefaler alle reisende å ta vaksinen. Foto: Privat

Ifølge WHO er det under fem prosent som utvikler dengue hemoragisk feber (DHF), den mest alvorlige formen. 

Sykdomsbildet kjennetegnes da av feber, gjerne smerter i ledd, unormalt lav konsentrasjon av blodplater i blodet (trombocytopeni) som gjør at blodet har vanskelig for å levre seg og man kan få nese- og munnblødninger og petekkier, små blodutredelser i huden. Dette kan utvikle seg til dengue shock syndrom (DSS) og etterhvert får man organsvikt. Denguefeber er sjelden dødelig, men både DHF og DSS er svært alvorlige syndromer som trenger behandling på sykehus. Ubehandlet har disse syndromene høy dødelighet.

Voksne kan ha lang rekonvalesenstid med en covid-aktig fatigue etter gjennomgått sykdom. Mange får også leddsmerter. 

Altså vil man jo absolutt ikke ha dengue. Utfordringen er at så få er oppmerksomme på faren.

Utfordringen er at så få er oppmerksomme på faren

LES OGSÅ: 10 EVENTYRLIGE STEDER DU MÅ SE EN GANG I LIVET

Ukjent sykdom

– Noen har hørt om dengue før, men mitt inntrykk er at mange hører om det for første gang hos oss, forteller Petter Thornam. 

OVERSIKT. Kartet viser oversikten over hvor Dengue er utbredt. Kilde: ecdc.europa.eu

– Denguefeber er faktisk på topp tre-listen over det vi informerer om, og på reiser til Sørøst-Asia snakker sykepleieren mye om denguefeber i reisekonsultasjonen. Mange tenker ikke på det, men i populære destinasjoner som Thailand er dengue svært utbredt. Dessuten er dengue et dagvirus, altså det smitter via mygg som også er aktive om dagen. Denguemyggen er midt i Bangkok, på dagtid. Den trives jo best i menneskeskapte områder. Det gjør at man må være veldig påpasselig om man skal unngå å bli stukket, man må spraye seg mange ganger om dagen og gå med heldekkende klær, forklarer den erfarne reiselegen, som mener det er godt nytt at det endelig er kommet en god vaksine mot dengue. 

DAGVIRUS. Dengue smitter via mygg som også er aktive om dagen. Foto: iStock

– Det er bra at vi har fått vaksine. Den er jo veldig fersk, men godt utprøvd. Vaksinen hindrer ikke at man blir smittet, men den er litt som en covid-vaksine og hindrer at man blir alvorlig syk. Det har tatt lang tid å få den på markedet fordi det er en levende vaksine, og da må den prøves ut veldig godt. Så det har ikke tatt tid fordi dengue er en liten sykdom, tvert imot – den har vært ønsket av alle, særlig av de som bor i endemiske områder. Jeg ville tatt den for en hvilken som helst tur til de områdene som er aktuelle, slår reiselege Petter Thornam fast.

Vaksinen hindrer ikke at man blir smittet, men den er litt som en covid-vaksine og hindrer at man blir alvorlig syk.

LES OGSÅ: MMM…MALDIVENE

Bedre sent enn aldri

Og får klar støtte av Renées søster Monica. Det er hun som nå har tatt over Renées engasjement og virksomhet på Maldivene, som gjør at hun selv reiser dit flere ganger i året. 

MALDIVENE. Renée Sørensen flyttet til Maldivene i 2014. Foto: Privat

Monica synes det er godt at det er kommet en vaksine – selv om hun selvfølgelig skulle ønske den hadde vært på markedet for fem år siden. 

– Da hadde Renée tatt den, det er helt sikkert – hun var så forsiktig. Man må jo bare være veldig glad for alle andre, at det kommer en vaksine. Vi må jo bare det. Skulle jo for all del ønske at det var annerledes, men er glad for at det kommer nå. Så andre ikke skal bli utsatt for det samme.

Jeg ville tatt den for en hvilken som helst tur til de områdene som er aktuelle

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN