Helt innerst i Bandaksvannet, der Telemarkskanalen har sitt siste stoppested, ligger første verk i en kunstnerisk føljetong om den historiske vannveien fra havet og inn til foten av Hardangervidda. Om sommeren speiles saunaen som et smykke i Bandaksvannet. Nå på vinteren når isen ligger tykk, vokser en gullskimrende bygning opp av isødet som to trekantede fjell.

Men vi er her for å nyte varmen inne i det vakre byggverket.

MER VINTERINSPIRASJON? SJEKK DENNE KRITIKERROSTE BOKA

Vannveiens fortellinger

Et kunstverk, en historie­fortelling og en badstue – Soria ­
Moria Sauna er så mye mer enn bare et
sted å finne varmen. 
Foto: Ronny Frimann

– Skal Knut komme ned og hugge opp hullet i isen for dere? spurte bookingansvarlig da vi ringte og bestilte tid.

Javisst, hull må vi jo ha. Isbading er blitt vinterens heteste velværetrend, så en dypp i det friske vannet hører med. 

Designbadstua ved Bandak er første del av prosjektet «Vannvegens fortellingar». Tanken er at kunst, arkitektur og lys skal brukes som virkemidler for å løfte fram attraksjons­kraften i naturen og vise fram landskapet langs Telemarkskanalen på en ny måte. 

Da Soria Moria Sauna åpnet i 2019, vekket den internasjonal oppmerksomhet, og den unike badstua har vunnet flere priser, ­inkludert DOGA-merket for god design. 

LES OGSÅ: 10 FOR VENINNETUREN

Speiler naturen og historien

Det vakre byggverket er inspirert av naturen rundt. Silhuetten speiler fjellsidene som skråner ned i Bandaksvannet, og spon­kledningen er inspirert av lokal byggeskikk. Innimellom tresponen blinker det i gull, et nikk til lokale sagn og eventyr, men også til kontrasten som oppsto mellom lavmælte telemarkinger og mer overdådig overklasse som kom med etableringen av Dalen Hotel på slutten av 1800-tallet.  

Foto: Ronny Frimann

Vi legger igjen klær og kamera i omklednings­rommet, og skrider inn i den varme kjernen. To heldekkende panoramavinduer åpner opp det dramatiske landskapet utenfor, der sola jobber med å komme seg over fjellkanten, men møter motstand i noen uker til. 

Soria Moria Sauna er det beste eksempel på at kunst og arkitektur også kan skape velvære og sterke naturopplevelser.

MER VINTERINSPIRASJON? SJEKK DENNE KRITIKERROSTE BOKA

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN