På Hvar deler millionærer og litt mer vanlige mennesker på plassen selv på de mest populære utestedene.

Havna i Hvar er berømt for sine hippe barer og ravende natteliv. FOTO:RUNAR LARSEN

Havna i Hvar er berømt for sine hippe barer og ravende natteliv. FOTO:RUNAR LARSEN

Og tar du turen innover på øya, åpner en helt annen verden seg. Da er det evige lavendelsletter og vinranker som dominerer mellom bratte fjellveier og koselige småbyer.

Sofistikert fest

– Et herlig sted for party og strandliv, synes Caroline Rønning som er på Hvar for første gang. Sammen med venninnene nyter hun en cocktail på den lekre loungen Bonj les Bains.

Her skjermer lette lingardiner for den stekende sola, mens den solbrune gjengen fra Norge nyter ferien i myke sofaer som tatt ut av en interiørkatalog. Dette er stoppestedet mellom bading på stranda og heftig uteliv senere på kvelden. – Hvar er langt mer sofistikert enn andre såkalte partyøyer i Middelhavet.

Stemningen er internasjonal og voksen. Her er det høy klasse, synes den norske kvintetten. Bonj le Bains ligger like utenfor sentrum av byen Hvar.

På 30-tallet var stedet badehus for eliten, i dag kan du leie din egen ”parasolløy” i vannkanten eller roe ned i baren med småsnacks og drinker.

Hvar har flest soltimer av alle øyene i Kroatia, så trives du bedre i sola bør du se mot beachbaren Hula Hula, et lite steinkast vest for Bonj le Bains. Her spiller DJ’en avslappende musikk akkompagnert av bølgeskvulp, mens du slapper av på solsenga med parasolldrinker og snacks. Stemningen er av typen hippie chic, men befriende lite pretensiøs.

På dagen er det rolig idyll i havna i Hvar. FOTO: RUNAR LARSEN.

På dagen er det rolig idyll i havna i Hvar. FOTO: RUNAR LARSEN.

Lavendeløya

Den koselige middelalderarkitekturen og gatene av marmor er pusset av tidens tann.

På en høyde over byen vokter den gamle festningen Spanjol over det hele. I dag ser du millionyachter og cruiseskip ankomme havna; på 1500-tallet var det sjørøvere fra Tyrkia som skulle oppdages og elimineres.

LES OGSÅ: En by med utsikt

Hvar er Kroatias fjerde største øy og strekker seg 80 kilometer fra vest til øst. Foruten Hvar by er det sparsomt med bebyggelse og befolkning. Den tidligere øyhovedstaden Stari Grad er fortsatt sentrum for bilferger som ankommer fra fastlandet, mens koselige Jelsa i øst er en hyggelig og avslappende by.

Begge to har gode restauranter og billige overnattingssteder, så trenger du et avbrekk fra fiffens festfavoritt lengst vest på øya, bør du oppsøke disse stedene. Hvar er ikke kjent for mange flotte sandstrender, men utallige skjulte viker med småstein eller svaberg. Det beste er å leie scooter og frese rundt på de små veiene som slynger seg over fjellet, mellom lavendelsletter og vinranker mot kysten på nordsiden. Andre velger sykkel; men husk at det kan bli tøft å sykle opp bratte fjellveier i 30 varmegrader…

Det beste er å leie en scooter og frese rundt på de små veiene som slynger seg over fjellet, mellom lavendelsletter og vinranker mot kysten på nordsiden. FOTO: RUNAR LARSEN.

Det beste er å leie en scooter og frese rundt på de små veiene som slynger seg over fjellet, mellom lavendelsletter og vinranker mot kysten på nordsiden. FOTO: RUNAR LARSEN.

Kjendisparty

Tilbake i Hvar by stiger stemningen mens kvelden går mot natt. Heftige rytmer dundrer ut av høytalerne på Carpe Diem når solstrålene har tatt sin siste dans.

 LES FLERE ARTIKLER FRA KROATIA HER

De siste årene har klubben på havna i Hvar by blitt legendarisk blant filmstjerner og andre kjendiser.

– Hilton-søstrene har vært her, Kevin Spicey fester her stadig vekk og Stephen Spielberg pleier også å dukke opp i løpet av sommeren, forteller Seb.

Han vil ikke fortelle etternavnet sitt men presenterer seg som stedets ”direktør”. Fotograferes vil han heller ikke:

– Ta bilde av bartenderne i stedet. De er penere, flirer Seb. Det er stille før stormen på Carpe Diem. I havna ligger yachter i multimillionklassen fortøyd med egen landgang, mens mindre eksklusive cruisebåter må finne seg i å ligge i rekke ut fra land.

 

Bartenderene på Carpe Diem. FOTO:RUNAR LARSEN

Bartenderene på Carpe Diem. FOTO:RUNAR LARSEN

 

Champagne- og kaviarfaktoren er høy blant celebritetene og rikfolket, som gjør seg klare til festen starter på land. Men det er ikke bare kjendiser som trives på Carpe Diem.

– Nei, jeg tror faktisk en av grunnene til at berømtheter kommer hit er at det er en fin blanding av folk. Vanlige folk som meg og deg er like velkomne. Det liker de godt, mener Seb og legger til at kjendiser selvsagt er gode gjester.

– De mest betalingsdyktige får VIP-behandling. Det sier seg selv, sier han.

LES OGSÅ: Romantikkens Rovinj

Rask utvikling

For ti år siden var situasjonen en helt annen.

Manu Delise har sett utviklingen på nært hold. Hun driver butikken Noche Azul inne i et av de trange smugene i Hvar by, og vet ikke helt om hun skal le eller gråte av den rekordraske utviklingen etter krigen på 90-tallet.

– I dag drikkes det mojitos og white russian på livlige utesteder døgnet rundt. Under kommunisttiden hadde vi ikke en gang melk, og synging om natta var strengt forbudt. Det er ikke veldig mange år siden, minnes Manu som synes forandring både fryder og frustrerer.

– Det kan bli litt mye. Derfor er det viktig at vi beholder særpreget på øya, påpeker hun. Hvar har utvilsomt utviklet seg voldsomt på rekordtid. Spesielt hotell- og restaurantstandarden har blitt betraktelig bedre, og når kjendisene flokker til perlen i Adriaterhavet for å feste, får det følger.

Nå er hver dag en fest på Hvar.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN